Gubitak pametnog telefona može zaista biti grozno iskustvo za svakog korisnika jer se radi o uređaju na kojem se nalaze brojni osobni podaci i aplikacije koje svakodnevno koristimo. Ukoliko zaista dođe do takve situacije, vlasnici Android telefona mogu izgubljeni uređaj naći pomoću Googleove aplikacije Find My Device.

find-my-device

Ona često dolazi kao standardni dio operativnog sustava na Pixel telefonima te na nekim ostalim Android telefonima i obično je prema zadanim postavkama automatski uključena. Svakako treba pripaziti koji pametni telefon koristimo jer neki proizvođači imaju instalirane ili ponuđene druge aplikacije. Za primjer se može dati aplikacija Find My Mobile koja je često sastavni dio Samsung pametnih telefona.

Kako bi uopće mogli koristiti Find My Device aplikaciju, potrebno je najprije provjeriti ako je sastavni dio Android verzije koja se nalazi na našem pametnom telefonu. Potrebno je otići pod „Settings“, kliknuti na izbornik „Security“ te potražiti aplikaciju Find My Device. U slučaju da je aplikacija izlistana, treba provjeriti ako je uključena. Ako aplikacija nije vidljiva unutar izbornika, potrebno ju je preuzeti u Play Storeu.

Prilikom preuzimanja Find My Device aplikacije nužno je da joj se omogući upotreba lokacije i to je zapravo standardna procedura kod preuzimanja mnogih drugih aplikacija iz Play Storea. Naknadno je potrebno pod izbornikom „Settings“ odabrati opciju „Location“ i ondje provjeriti ako je korištenje lokacijom uključeno. Unutar iste opcije nalazi se popis aplikacija koje imaju dozvolu za korištenje lokacije i tamo bi trebala biti i Find My Device aplikacija.

Sada samo preostaje dati odgovor na pitanje kako pomoću Find My Device aplikacije pronaći izgubljeni telefon.

Postoje neki prethodni koraci koji se moraju odraditi kako bi se pametni telefon uopće mogao naći s Find My Device aplikacijom.

Pametni telefon koji je izgubljen mora imati sljedeće ispunjene uvjete:

  • mora biti uključen
  • na njemu mora postojati prijava na Google korisnički račun
  • mora imati aktivnu internet vezu putem mobilnog interneta ili Wi-Fija
  • mora biti vidljiv kao uređaj na Google Playu
  • lokacija mu mora biti uključena
  • mora mu biti uključena aplikacija Find My Device.

Nažalost, bez ovih uvjeta Find My Device aplikacija je beskorisna.

U situaciji kada izgubljeni telefon ima uvjete kako bi ga se pronašlo, u web tražilicu je dovoljno jednostavno upisati „find my device“ i kliknuti na Googleovu stranicu koja se pojavi kao rezultat pretrage. Ukoliko se Find My Device aplikacija na web stranici koristi prvi put, potrebno je dati Googleu dozvolu da koristi podatke o lokaciji uređaja i informacije o njemu. Prilikom korištenja Find My Device aplikacije nužno je biti prijavljen na Google korisničkom računu koji se koristi i na pametnom telefonu.

Na prikazanoj karti lokacija telefona koja se utvrdi ponekad je samo približna, a kad se on ne može naći dostupna je zadnja poznata lokacija.

U slučaju kad se utvrdi lokacija izgubljenog pametnog telefona korisnik ima nekoliko mogućnosti.

Može odabrati opciju „Play sound“ po kojoj telefon započne neprekidno zvoniti pet minuta sa zvukom koji je pojačan do kraja (čak i kad je ton stavljen na „tiho“ ili samo na vibraciju).

Također se može odabrati opcija „Secure device“ gdje se telefon automatski zaključava s PIN-om, uzorkom ili lozinkom.

Zadnja opcija je samo za slučajeve kad smo u potpunosti sigurni da je pametni telefon ukraden. Radi se mogućnosti pod nazivom „Erase device“. Njenim odabirom trajno se brišu svi podaci s pametnog telefona. Važno je znati kako se to ne odnosi na podatke s SD kartice. Odabirom brisanja podataka aplikacija Find My Device na istom telefonu više neće raditi.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here