Od istraživačke tvrtke Mercury Research stiže informacija da je AMD-ov udio na tržištu procesora porastao na rekordnih 22,5%.  Prema Mercury Researchu, AMD-ova ponuda na različitim tržištima procesora (serveri, laptopi, konzole, desktop računala) pomogla je kompaniji da podigne svoj udio na tržištu x86 procesora u proteklih 14 godina.

Sve ovo izgleda još bolje kada se pogledaju prethodni kvartali u ovoj godini. AMD-ov je udio u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal, porastao za 1,8%, a tijekom godine 4,8%. Naravno, to je još uvijek dosta daleko od onih 25,3% udjela na tržištu procesora, koji je zabilježen 2006. godine.

Ispostavilo se također da je AMD-ov udio kada je u pitanju tržište desktop procesora pao u drugom kvartalu sa 19,4% na 17,1%. Pad na tržištu desktop procesora AMD je nadoknadio na tržištu servera i laptopa, gdje je zabilježio porast od 0,6% i 1,9% tijekom kvartala, odnosno 3,7% i 0,1% tijekom godine.

“Sada kada je tržište ograničeno po pitanju proizvodnih kapaciteta, dobavljači se moraju odlučiti za koje će segmente proizvoditi svoje procesore. AMD se izgleda u drugom kvartalu odlučio za više mobilnih i konzolnih procesora, dok je Intel zamijenio lower-end mobilne procesore za desktop procesore.” – kaže predsjednik Mercury Researcha, Dean McCarron.

Takve promjene znaju biti iznenađujuće, pogotovo nakon objavljivanja Ryzen 5000 procesora, no glavni problemi su i dalje cijena i njihova niska ponuda. AMD se u ovo vrijeme odlučio na tržište servera, te je time ograničio ponudu potrošačkih procesora. Što i ne čudi, jer je u ovom segmentu zarada od prodaje pojedinačnih primjeraka impresivnija.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here