Desktop verzija Google Chromea trebala bi ubrzo dobiti sjajni novi dodatak. Radi se o praktičnom alatu za screenshotove koji će biti integriran s Google Lens aplikacijom, što bi trebalo zamijeniti postojeće korištenje screenshot ekstenzija unutar web preglednika.

U Google Chrome desktop verziji postoje dva načina za odrađivanje screenshotova. Prvi i osnovni način je već ugrađen kao alat u operativni sustav korisnika i ovdje je dovoljno pritisnuti tipku „Prinscreen“ i zatim zalijepiti kopirani sadržaj u neki od programa ili aplikacija gdje se screenshot može nastaviti obrađivati. S tipkom „Printscreen“ postoji, naravno, još nekoliko varijacija za screenshotove, ali ovdje ih nije potrebno spominjati.

chrome Awesome Screenshot

Drugi način je da se unutar Chromea instalira ekstenzija za screenshotove kao što je, na primjer, Awesome Screenshot i time se čak dobivaju neke dodatne mogućnosti za uređivanje i izradu screenshotova.

Na Androidu je Chrome aplikacija nedavno dobila ugrađeni alat za screenshotove u izborniku za dijeljenje sadržaja i zapravo dosta se već čekalo da dekstop verzija popularnog web preglednika dobije jednu pravu nadogradnju.

Chrome desktop verzija trebala bi dobiti prošireni izbornik za dijeljenje sadržaja gdje će, osim za screenshot, biti još neke zanimljive opcije za uređivanje kopiranja poveznica ili kopiranja poveznica u tekst.

Zabilježeni screenshot u Chromeu trebao bi odmah biti spremljen u međuspremnik (clipboard) i korisniku će biti dane na izbor opcije skidanja screenshota, njegovog uređivanja te dijeljenja.

Ono što je svakako najzanimljivije je da će Chrome ponuditi mogućnost trenutne obrade screenshota i on će se otvarati u ugrađenom alatu za uređivanje. Nema još mnogo detalja o tom alatu koji će biti sastavni dio Chrome web preglednika i jedino se zna da će u njemu kao dodatak biti omogućena izrada parcijalnih screenshotova koji će biti vezani samo uz označeno područje pojedine web stranice.

U pozadini ove zanimljive promjene nalazi se Googleova integracija raznih alata i servisa s aplikacijom Google Lens. Posljednje Chrome 92 ažuriranje omogućilo je da se desnim klikom miša na fotografiju ona proslijedi u Google Lens i slična značajka isto tako postoji na Androidu. Dodatak za screenshotove koji nas očekuje u Chrome desktop verziji sigurno će biti uže vezan uz Google Lens i tek treba vidjeti hoće li se uređivanje screenshotova podignuti na još višu razinu praktičnosti.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here