Dugo se govorilo da uključivanjem tamnog načina rada na pametnom telefonu pridonosimo produljenju trajanja baterije našeg uređaja. Znanstvenici sa sveučilišta Purdue odlučili su provjeriti koliko u tome ima istine.

Većina nas voli takozvani Dark Mode, odnosno mračni ili noćni način rada, koji je već prisutan i na pametnim telefonima i u mnogim programima za desktop računala. Zahvaljujući promjeni boja u tamnu, vid nam se čuva, a noću je uporaba mnogo ugodnija. Ispostavilo se, međutim, da mnogi ljudi trajno koriste tamni način rada, osobito u pametnim telefonima.

Usput, bilo je mnogo glasova da zahvaljujući tome produžavamo i vijek trajanja baterije u našem uređaju. Uostalom, zaslon ne emitira toliko svjetla kao što bi inače. No je li doista tako? To su provjerili znanstvenici sa sveučilišta Purdue.

Stoga su istraživači pogledali potrošnju energije u mračnom načinu rada u šest popularnih aplikacija – Kalkulator, Google kalendar, Google karte, Google vijesti, Google telefon i YouTube. Studija je provedena na pametnim telefonima Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 i Pixel 5 s OLED zaslonima, uz korištenje posebno izgrađenog seta alata za mjerenje potrošnje energije u pikselima.

Dark-mode-test-results

Provjerena je potrošnja energije pri pokretanju ovih aplikacija, kao i pri njihovoj uporabi u određeno vrijeme. Pokazalo se da ako su sa svjetline od 30% – 50% prešli na tamni način rada, tada je ušteda energije bila između 3 i 9%. Ovo je prilično blago smanjenje potrošnje, što ćemo najviše osjetiti kada imamo nisku bateriju. Međutim, bilo je drugačije pri prelasku sa 100% svjetline u tamni način rada. Ovdje je zabilježena ušteda energije od 47%. Također je utvrđeno da u takvom Pixelu 5 potrošnja energije pri 20% svjetline odgovara mračnom načinu rada sa svjetlinom postavljenom na 50%.

Dakle, studija pokazuje da ako normalno koristimo pametni telefon sa svjetlinom postavljenom na srednju razinu, prelazak u tamni način rada neće nam dati značajne uštede energije. Naravno, ovdje treba zapamtiti da se to odnosi na odabrane modele, pa bi možda na drugim uređajima, s drugačijom vrstom prikaza, rezultati bili drugačiji.

Piše: Miljenko Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here