Kao što je Microsoft nedavno objavio, u svom Edge web pregledniku će početi koristiti Googleov Blink rendering engine i V8 JavaScript engine, što znači kraj razvoja za njihov EdgeHTML i Chakra JavaScript engine. Točnije, to znači da će Microsoft prijeći na Chromium, te će početi surađivati na Chromium projektu koji je open source.

Microsoftov web preglednik će se i dalje zvati Edge, te bi trebao zadržati izgled koji ima i danas. Zašto se Microsoft odlučio na ovaj potez? Zato što su počeli imati velikim problema s kompatibilnošću. Uz to, gotovo svi web developeri testiraju svoje stranice na Googleovom Chromeu što stavlja Edge u tešku i podređenu poziciju. Iako su se web stranice mogle s jako malo truda prilagoditi da dobro izgledaju i u Edgeu, većina web developera se s time nije zamarala, a korisnici koji koriste te stranice su također koristili Firefox ili Chrome jer im na Edgeu stranice nisu dobro prikazivane.

Iako, priča je malo kompliciranija od ove. Prva verzija Edgea koja je došla s Windowsima 10 je bila potpuno rudimentarna. To je bio samo običan web preglednik s jako limitiranim mogućnostima, niste imali password manager, jedva ste mogli upravljati s tabovima, niste imali mogućnost instaliranja ekstenzija i generalno je iskustvo korištenja bilo loše. Unatoč tome što je Edge bio relativno stabilan preglednik. Neki kažu da se Edge i rušio, no mi nikada nismo imali takvih problema.

Microsoftova telemetrija, odnosno praćenje aktivnosti korisnika, je pokazala da su korisnici Edgeu dali šansu i probali ga koristiti, ali čim su nastali određeni problemi ili se stranica nije mogla dobro prikazati, prešli su na Chrome i više se nisu vraćali.
S druge strane, kad god bi došla neka nova nadogradnja za Windowse 10, Edge bi postajao malo bolji. Iz verzije u verziju. I dalje nije imao mnogo funkcionalnosti, ali je bio “dovoljno dobar”. Imali ste određene ekstenzije, stranice su se počele bolje prikazivati i slično. No, još to nije bilo dovoljno dobro za korisnike, a posebice za programere koji razvijaju web stranice i aplikacije.

Microsoft je sam kriv

No, vrlo brzo se ispostavilo da nije dovoljno samo riješiti problem s kompatibilnošću. Drugi problem je bio to što korisnici nisu imali zadnju verziju Edgea pa je Microsoft počeo ažurirati isti sa svakom novom nadogradnjom Windowsa 10. Što znači da korisnici više ne moraju sami ažurirati Edge nego će to Microsoft napraviti za njih.

Čak ako i zanemarimo taj segment “osobnih korisnika”, dolazimo do poslovnih korisnika koji su još više raspršeni po verzijama. Mnoge kompanije koje su kupile Windows 10 licence, ne ažuriraju Windowse 10 odmah čim dođe nova verzija nego s mjesecima zakašnjenja. Neki korisnici još uvijek imaju prvu verziju Windowsa 10, a nakon nje je došlo još 5-6 velikih nadogradnji.

Samim time, ti korisnici nemaju sve pogodnosti, nemaju zadnju verziju Edgea niti ga mogu u potpunosti iskoristiti, a na to Microsoft ne može utjecati. Jednostavno je teško natjerati korisnike da ažuriraju desetku, a mnogi i ne mogu dok ne istestiraju da će im sve raditi na novoj verziji dotičnog OS-a.

S druge strane, čim dođe nova verzija Chromea, unutar par dana, preko 90 posto korisnika ima novu verziju Chromea. I ne zaboravite još jednu stvar – Windowsi 7 nisu baš kompatibilni s Edgeom, a da ne govorimo o MacOS korisnicima koji ne žele i ne mogu instalirati Edge.

I to je vjerojatno ono što najviše “ubija” Microsoft, odnosno Edge web preglednik. Kada bi svi korisnici imali zadnju verziju Edgea, te kada bi se Edge mogao instalirati na neke druge operativne sustave (Windows 7, Windows 8, MacOS), onda bi potencijalni broj korisnika značajno porastao kao i korištenje Edgea. Ali Redmond je odlučio da neće ići s time.

Čak su u jednom trenu razmatrali mogućnost da Edge ne bude čvrsto vezan uz Windowse 10, ali zbog nejasnih razloga to je odbijeno i nastavilo se ići putem koji se nije pokazao dobrim.

No, očito je voda došla do grla, te s prelaskom Edgea na Chromium, maknuti će se ta čvrsta poveznica s Windowsima 10, pa će se Edge moći instalirati na Windowse 7 i na MacOS.

Novi engine, novi procesi

Kao što smo već mnogo puta pisali, Microsoft je prije par godina prigrlio open source zajednicu i aktivno radi na mnogim open source projektima. Sada žele sudjelovati i biti članovi Chromium open source zajednice. Prvi prioriteti su im dodavanje ARM64 kompatibilnosti u Chromium, omogućavanje “smooth scrollinga” na touch uređajima i poboljšanjeaccessibilityja”. Dugoročno žele dodati i neke unikatne mogućnosti u svoj Edge preglednik, kao što je gledanje “riskantnog sadržaja” u izoliranim virtualnim mašinama unutar web preglednika.

Uz sve ovo nabrojano, kompanija ima i hrpu inženjerskih izazova. Da bi uspješno iskoristili Chromium kod, moraju brzo napraviti novi Edge preglednik, te ga distribuirati u prvoj idućoj velikoj nadogradnji. Svako odgađanje bi im moglo donijeti nove sigurnosne rupe, jer se i Chromium/Chrome bori s time i konstantno radi da se te rupe smanjuju. Može Edge samo iskopirati Chromium, no Microsoft ipak želi das e zadrži osjećaj korištenja Edgea, samo s novim engineom.

I za kraj, ostaje još pitanje kako će Microsoft i Chromium zajedno koegzistirati. Microsoft želi određene promjene na Chromiumu, i bez obzira na to što su velika kompanija, pitanje je hoće li to zaživjeti u Chromiumu i u dotičnoj zajednici. Google Blink je ionako samo fork WebKit rendering enginea, samo zato što se Google i Apple nisu mogli dogovoriti oko nekih stvari. Microsoft se odlučio stati uz Google, ali ne smije previše krivudati jer bi opet mogao zalutati na staze koje nisu dobre. Sve u svemu, morat ćemo pričekati još par mjeseci, pa ćemo vidjeti da li je Edge stvarno bolji ili mu nema pomoći.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here