Open Source Mozilla planira 14. studenog pustiti svoj dugo iščekivani Firefox 57, koji će biti potpuno novi Firefox sa velikim ažuriranjem, a ne samo, još jedno u nizu, kozmetičko poboljšanje.

Najprije dobra vijest. Firefox 57 će biti brži, osjetno brži, zahvaljujući poboljšanjima, na kojima su radili već duže vrijeme, ono što Mozilla naziva projektom Quantum. Quantum obuhvaća nekoliko manjih projekata, koji su napravljeni u smjeru, kako bi se rasteretili zahtjevi na procesorske resurse, i na taj način ubrzali rad samog web preglednika i sa slabijim hardverskim resursima. Dakle novi Firefox će raditi osjetno brže.

Firefox 57, međutim, donosi veliku promjenu na drugom frontu a to su ekstenzije.

Dugo je vremena Firefox podržavao dvije vrste ekstenzija, tradicionalne one na koje smo navikli, i varijaciju “WebExtension”, drugu varijantu ekstenzija, koje inače Chrome koristi. Sa Firefoxom 57, stare ekstenzije više neće funkcionirati. Ako imate sreće, vaše odabrane ekstenzije moći ćete koristiti, samo ako su dostupne kao WebExtensions.


Iako postoje velike šanse da nećete moći koristiti sve ekstenzije na koje ste vremenom navikli, Mozilla se potrudila i oko ovoga, tako da postoji i web stranica, Are we WebExtensions yet, koja prati najpopularnije dodatke i može vas uputiti na zamjene koje su dostupne. Tu je i dugačak niz korisnika koji sugeriraju zamjenu na Mozillinim web stranicama i Redditu.

Iako još mnogo popularnih ekstenzija do sada nije promjenjeno, zbog toga ne treba kriviti Mozillu, koja je unatrag godinu dana obavijestila sve razvojne programere za Firefox ekstenzije i dala im upute kako bi se njihove ekstenzije trebale prilagoditi. Naravno, razumljivo je da neki to nisu htjeli mjenjati iz razno raznih razloga, a možda i iz lijenosti.

 

Firefox 57 izgled

 

Što dalje?

Kao što svi manje više znamo Mozilla nije kapitalistična tvrtka, i financira se uglavnom iz donacija. Poznata po širokoj paleti dostupnih ekstenzija, koje su često puta bile upitne kvalitete, usporavajući i sam web preglednik Firefox i uzrokujući probleme u stabilnosti, za koje su krajnji korisnici često puta krivili Firefox.

Mozilla ima telemetrijske podatke koji to čak i dokazuju. WebExtension dodaci riješavaju taj problem u potpunosti. Oni također omogućuju Firefoxu da krene naprijed s još nekoliko drugih projekata koji će poboljšati ovaj legendarni web preglednik u bližoj budućnosti.

Ipak, neugodno je da sva proširenja odjednom prestanu raditi. Stoga mnogi vjerni korisnici Firefoxa nisu sretni sa ovom velikom promjenom. Ako pogledate na gore navedene linkove Reddita ili Mozillinih stranica, možete pročitati i dosta kritika na račun Firefoxa 57, upravo zbog tih promjena u ekstenzijama.

Kako će novi Firefox 57 biti prihvaćen, vrijeme će pokazati. Međutim, Mozilla je imala potpuno opravdane razloge da napravi ovako veliku promjenu, iako je bila svjesna mogućih problema sa dosadađnjim korisnicima, ovo je na neki način pronalaženje točke ravnoteže između dvaju potpuno proturječnih zahtjeva. Brzina i nasljeđe, brzina kojom žele napredovati, i nasljeđe, gdje korisnici žele zadržati svoje stvari i navike.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here