Videoigre su s nama već dugi niz godina. Neki ih igraju samo ponekad, u pauzi za ručak. Neki ih igraju češće. Neki pak po cijele dane samo igraju igre. Bilo kako bilo, videoigre su u posljednjih desetak i više godina obilježile živote mnogih ljudi.

Ubrzani razvoj interneta kojemu svi svjedočimo iz dana u dan doprinjeo je tomu da igre sada možemo igrati i unutar internet preglednika ili pak kao sastavni dio neke aplikacije koja inače nema unutar sebe neku igru. U ovome najviše prednjači Google sa svojim šaljivim, zanimljivim i zaraznim ”mini-igrama” koje korisnik može zaigrati.

Google se definitvno voli igrati i to u doslovnom smislu. Mnogi korisnici za ovo možda ne znaju, ali Google je u svoje aplikacije  (od kojiih opet prednjači Google Chrome) instalirao nekoliko igara (o kakvom točno broju se radi još se ne može reći, s time da smo dosad došli do broja sedam).

Volite li vi igrati igre? Ako volite tu i tamo nešto odigrati ”preko mobitela” ili pak u pauzi za ručak kada sjedite za računalom, onda bi ovaj članak mogao biti za vas. U nastavku donosimo sedam cool, simpatičnih, čak edukativnih i zaraznih Google igara koje možete odigrati.


 

smarty pins

 

Smarty Pins (igra koja je prije bila sastavni dio Google Maps aplikacije)

Davno prije (dobro ne baš toliko davno prije, ali prije nekog vremena) postojao je jedan kviz koji je bio dio Google Maps aplikacije. Sve što je korisnik trebao upisati ne bi li otvorio ovaj kviz koji je u isto vrijeme i igra jest ”smarty pins.”

Radi se o igri koja će testirati vaše poznavanje geografije svijeta kao i događaja koji su vezani uz određeni dio svijeta, grad, državu, kneževinu i bilo koji drugi geografski objekt koji je ubilježen u Google Maps aplikaciju. Zanimljivo, edukativno i definitivno zarazno, pogotovo za sve one koji koriste internet i pametne telefone da nešto nauče, Smarty Pins je jedno vrijeme bio pravo otkriće.

Iz ne znam kojih razloga nažalost Smarty Pins kao igra više nije sastavni dio Google Maps aplikacije, što ne znači da igru ne možete igrati. Odlaskom na smartypins.withgoogle.com internetsku stranicu možete odigrati ovu zanimljivu igru. Tko želi nešto naučiti na Google način ne bi trebao propustiti ovu igru.

 

Flight Simulator google earth igra

 

Flight Simulator ili Simulator letenja (kao sastavni dio Google Earth aplikacije)

Google Earth je s nama kao aplikacija već duži niz godina i kao takva nam nikako nije dosadila već se svaki puta kada ju otvorimo iznova čudimo i ostajemo zapanjeni načinom prikaza naše drage planete Zemlje.

Google Earth će svojim korisnicima omogućiti pregled gotovo svega što se može pogledati u vezi našeg planeta (izuzev nekih iznimaka kao što su vojne baze, Sjeverna Koreja i još neke lokacije koje su ”off limits”). Super cool aplikacija koju su  mogli osmisliti samo genijalni Googleovi inženjeri.

Flight Simulator google earth igrica

 

No osim činjenice da se radi o super cool aplikaciji, Google Earth je nešto puno više od toga. Za one koji to nisu znali Google Earth ima uprogramiran simulator letenja. Da, uključivanjem simulatora letenja unutar Google Earth aplikacije korisnik može ”letjeti” Zemljom i na taj način promatrati sve te divne pejsaže kroz oči pravog zrakoplova.

Korisnik čak može odabrati želi li letjeti SR22 modelom ili F-16 modelom. Ako imate pravi joystick, tim bolje! Ako ste ikada željeli vidjeti kako bi izgledalo letjeti pravim zrakoplovom i imate Android uređaj, pokušajte Google Earthov simulator letenja.

 

T-Rex Run google

 

T-Rex Run (igra unutar Google Chromea)

Google je itekako svjestan toga da iznenadni gubitak internetskog signala (pogotovo u slučajevima kada korisnici rade nešto važno) može od  korisnika stvoriti pobješnjele i agresivne zombije koji žele sve razbiti pred sobom u potrazi za ”krivcem” zbog toga što ”internet ne radi.” Dobro, možda sam malo pretjerao, ali smatram da ima istine u tome kada kažem kako iznenadni gubitak interneta može najblaže rečeno- iritirati.

Google je to ”bezinternetsko” vrijeme odlučio iskoristiti na najbolji mogući način: videoigrom. Umjesto da se ljutimo što ”nema interneta” možemo zaigrati T-Rex Run, zanimljivu i ne biste vjerovali, poprilično zaraznu mini-igru koja je dostupna unutar Google Chrome internet preglednika.

Odmah nakon nestanka signala interneta (ili u slučaju da se neka stranica ne može očitati) Chrome će na zaslonu pokazati pixeliziranog dinosaura. Klikom na tipku Space igra počinje, a vaš zadatak je skakanjem i saginjanjem osvojiti što više bodova. I da, igra je navodno ”beskonačna”, barem sudeći po onome što su igrači rekli.

 

Pac-Man google

 

Pac-Man (igra dostupna na Googleovoj tražilici)

Pac-Man, legendarni žuti kružić čiji je cilj pojesti sve razobojne točkice i  pritom izbjegavati isto tako raznobojne duhove u nivoima koji po svemu podsjećaju na labirint je igra koja po svemu spada pod legende gaming svijeta. Jeste li znali da Pac-Man kao igru možete odigrati unutar Googleove tražilice?

Da, Pac-Man je kao dio Googleove tražilice dostupan od 2010. godine, a glavni razlog zbog kojeg je tada Pac-Man postao dio Googlea jest obilježavanje 30-godišnjice postojanja ove nevjerojatno popularne arkadne igre. E da, duhovi imaju imena. Zovu se: Inky, Pinky, Blinky i- Clyde. Bez Bonnieja.

 

google snake igra

 

Snake ili Zmija (još jedna igra dostupna na Googleovoj  tražilici)

Sjećate li se stare Nokije 3310? Ako se sjećate onda se isto tako sjećate da je jedna od stvari po kojoj je Nokia 3310 bila upečatljiva i zbog koje je ostavila trag u srcima mnogih korisnika je legendarna igra Zmija. Radilo se o jednostavnoj, a opet tako zaraznoj (jer naglasak je bio na zaraznosti kod igara, a ne na efektima i grafici) igri u kojoj je glavni cilj bio skupljati bodove u labirintima i pritom izbjegavati zabijanje u zid što bi značio instant Game Over.

Od 2013. i otkako je Google Doodle odlučio obilježiti kinesku Novu godinu, Google je unutar svoje tražilice stavio Zmiju (u čast Nokiji i eri mobitela kada je Nokia definitvno dominirala svijetom). Da biste igrali ovog ”oldtimera” iz svijeta mobilnih igara, upišite unutar Google tražilice riječi ”Google Snake Game” i to je to. Igra bi se trebala pokrenuti.

 

To bi bilo sve. Pet cool, zaraznih, od kojih su neke ”old time” i edukativne igre koje možete odigrati preko Googleovih aplikacija, preglednika ili pak kao dio Googleove tražilice je pred vama. P.S. moj rekord u igranju T-Rex Run je 3000. Koji je vaš?

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here