Nedavno smo pisali o tome kako se i u SAD-u priprema zakon sličan GDPR-u koji bi trebao regulirati način prikupljanja i obrade podataka korisnika. I sami smo akteri priče o GDPR-u koja nam nije donijela neka velika poboljšanja, ali je potaknula raspravu oko zaštite osobnih podataka – i taj dio svakako je za pohvalu. No, internet je zamišljen kao slobodna mreža gdje svatko može raditi i objavljivati što želi i to je jedno od prava koje je garantirano mnogim zakonima unutar država. Pravo na slobodno izražavanje jedan je od temelja demokracije i modernog društva u cjelini i svaki napad na to pravo trebao bi nas sve zabrinuti.

Zbog prije spomenute teze, zabrinjavajuće su posljednje izjave američkog predsjednika Trumpa koji je najavio kako bi uskoro mogao donijeti zakon prema kojemu će regulirati algoritme na društvenim mrežama. Posljednjih dana, ali i tjedana, američkom predsjedniku ne cvjetaju ruže jer se našao u središtu mnogih skandala i polako se otkrivaju neki detalji za koje je odgovorno tvrdio da nisu povezani s njime.

Raskrinkava se iz mjeseca u mjesec priča oko lažnih vijesti putem Facebooka, koje su po mišljenju mnogih Trumpu osigurale pobjedu na predsjedničkim izborima. No, prema zadnjim tvrdnjama Trumpa, čini se da mu te društvene mreže rade više štete nego koristi. Naime, predsjednik SAD-a okomio se na popularne servise (Twitter, Facebook i Google) i iskazao veliko žaljenje na račun toga da se namjerno kriju objave osoba koje podupiru njegovu politiku vođenja države.

Prije svega, naglasio je kako Google zataškava svojim algoritmima njegove istomišljenike i to smatra velikim problemom. Zatim je s istim temeljem kritizirao i najpopularniju društvenu mrežu na svijetu – Facebook. Na kraju se dotaknuo i svoje omiljene platforme, Twittera, te poručio kako je vrijeme da se manipulativnim algoritmima stane na kraj.


No, kako se Trumpovoj uzbuni protiv medija ne nazire kraj, predstavnici te strane stali su u svoju obranu. Odlučni su u tome da spriječe donošenje bilo kakvog zakona koji bi bio u suprotnosti s osnovnim pravom svakog čovjeka – slobodom izražavanja. Spremni su javno braniti slobodnu govora i priječiti donošenje zakona koji bi omogućio manipuliranje algoritmima na društvenim mrežama. Čini se da su društvene mreže barem za neko vrijeme oslobođene pritiska koji se redovito stavlja na njihove algoritme, jer sada su i mediji na njihovoj strani.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here