Velike tehnološke tvrtke imaju kapacitet, ali i financije da se uguraju u mnoga područja kojima su do sada dominirali neki potpuno drugi tržišni igrači. Iako je već veliki broj industrija jako ovisan o tehnološkim divovima, čini se kako će dva velika područja uskoro također biti osvojena od tih velikana – industrija automobila i bankarski sustav. Za prvi ne trebamo puno pričati jer i sami smo svjedoci da se pametni autonomni automobili voze okolo po prometnicama i taj će sektor industrije u budućnosti jako ovisiti o tehnološkim kompanijama. No, sektor bankarstva osvaja se bez velike pompe, ali bi uskoro mogao biti u potpunosti redefiniran zahvaljujući velikim IT kompanijama, a posebice Google-u.

Prošlog je mjeseca u radu u Hrvatskoj pušten sustav Google Pay, koji korisnicima osigurava jednostavno i brzo plaćanje putem pametnih telefona. Iako je Hrvatska tek 20. zemlja u svijetu u kojoj je pušten takav sustav u rad, čini se kako je Google ozbiljno zakoračio u ovaj sektor. Naime, nedavno su svoju indijsku akviziciju Tez odlučili brendirati kao Google Pay, čime su zakoračili na ogromno tržište kojem trenutno dominira jedan drugi veliki igrač.

No, kako Google ima znanje, moć i neiscrpne financije, uskoro bi mogli zauzeti lidersku poziciju na tom tržištu, a tada slijedi veliko širenje na Europu. Naime, u 2019. banke u Europi će svoje financijske sustave morati prilagoditi novoj PSD2 direktivi koja nalaže da se sustavi moraju otvoriti prema trećim stranama. To će značiti da će neke nove kompanije dobiti priliku da se uključe u bankarenje unutar Europe, a to sigurno neće prepustiti veliki Google, koji već sada napada to tržište.

Popularnost mobilnog plaćanja u Europi posebice je popularna u skandinavskim zemljama pa je za pretpostaviti kako će se dodatnim uključenjem novih kompanija i proširenjem ponude takva usluga popularizirati i u ostatku Europe. Tu će u igru zasigurno uskočiti Google, čija platforma Google Pay već sada utire put ka uspjehu. Neka su tržišta već savladana, a ono što slijedi moglo bi u potpunosti promijeniti naše navike plaćanja i uzdrmati bankarski sustav kako Europe, tako i svijeta.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here