Kao što znate, Giphy je super dodatak raznim platformama jer možete na brzi način podijeliti GIF/animaciju s prijateljima, kolegama, obitelji. Doslovno ste u chat morali upisati “/giphy [termin koji tražite]” i dobili biste nekoliko GIF-ova na izbor koje ste odmah mogli poslati ljudima s kojima pričate.

No, nije sve ni baš tako bajno. To su na teži način naučili Snapchat i Instagram nakon što je Giphy ljudima sugerirao neke rasističke GIF-ove za korištenje.

Obje spomenute platforme su odmah nakon nekoliko prijava uklonili integraciju s Giphyjem, ali će se vratiti nakon nekog vremena. Pretpostavlja se nakon što nađu algoritam kako filtrirati takve GIF-ove, jer šteta je ne imati nešto tako pri ruci. Ponavljamo, Giphy je super za brzo slanje GIF-ova i ne morate ih tražiti po Internetu kad ih imate u aplikaciji nadohvat ruke.

Sporni GIF-ovi su se temeljili na rasizmu, odnosno vrijeđanju crne rase, što je naravno nedopustivo u današnje vrijeme. Nebitna je namjera, jer rasizam je rasizam.


Prvi koji su to otkrili je portal “TechCrunch” te nekoliko tviteraša koji su pokrenuli cijelu tu priču. Sada je čeka Giphy koji je obaviješten, te će sporni GIF-ovi biti uklonjeni, a samim time bi se i integracija Giphyja sa Snapchatom i Instagramom trebala vratiti na staro. Iako, nitko ne garantira da se ovakav incident neće opet ponoviti.

Što se Instagrama tiče, oni su samo kratko poručili da takvom sadržaju nije mjesto na Instagramu i da to krši njihove uvjete korištenja, te je Giphy do daljnjeg “suspendiran”. Čekamo nastavak ove priče i nadamo se da više nećemo čitati o ovakvim incidentima u 21. stoljeću.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here