Tim Berners-Lee jedna je od osoba kojoj možemo zahvaliti što danas surfamo po internetu s pametnim telefonima u rukama ili putem prijenosnih računala. Berners-Lee je tvorac World Wide Weba i kao takav je odigrao značajnu ulogu u povijesti, kada je izgradio mrežu koja je trebala omogućiti svim ljudima svijeta da uživaju u otvorenosti i pristupu podacima.

No, iako danas milijarde ljudi uživaju u blagodatima interneta, prema njegovom mišljenju stvari se ne razvijaju kako bi trebale. U svojem otvorenom pismu jasno je istaknuo koji problemi muče današnji internet i kako bi se trebali prilagoditi nekim budućim vremenima.

Tvorac World Wide Weba smatra kako je internet danas previše centraliziran, što je totalno kontra ideje koju je on zastupao i iza koje stoji i danas. Također, smatra kako je danas premali broj kompanija koje drže ogroman komad interneta i tako puštaju vodu na svoj mlin. Konkretno, velike kompanije poput Googlea, Facebooka, Twittera i ostali slični veliki igrači imaju tu moć da male kompanije suzbijaju već u samom startu.

Ako se pojavi netko s kvalitetnom idejom i krene u realizaciju svojeg projekta, velike će kompanije skupiti novac i poslati nemoralnu ponudu samo kako bi se riješile potencijalnog konkurenta. Uz to što imaju velike financijske mogućnosti te kompanije posjeduju i sjajne inženjere pa mogu vrlo lako stvari srediti sebi u korist. U konačnici nas to vodi ka scenariju u kojem mali igrači ne mogu opstati, jer veliki konkurenti to ne dopuštaju.


Kako budemo odmicali u neka buduća vremena tako će situacija postajati sve gora, smatra Berners-Lee. Napomenuo je i kako bi internet kao platforma trebao ljudima omogućavati konzumiranje informacija, a ne bogaćenje velikih na uštrb uskraćivanja mogućnosti. Napominje kako oglašavanje putem interneta za velike kompanije nije i ne smije biti jedini način zarade. Zaključio je kako se moramo vratiti korijenima interneta, tj. moramo omogućiti svim korisnicima da uživaju u blagodati dijeljenja i stvaranja sadržaja.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here