Složili se ili ne s nama, Snapchat je IT gigant kojeg slijede ostali. Kada Snapchat nešto napravi, vrlo brzo Facebook, Instagram i ostali to pokušaju kopirati samo pod drugim nazivom. Od snimanja kratkih videa, dijeljenja priča, nestajućih poruka, praćenja osoba. Većinu toga Snapchat je prvi izbacio na tržište i preokrenuo Silicijsku dolinu naglavačke, a zatim i cijeli svijet koji je zaluđen ovom popularnom mrežom.

Snapchat nije samo mreža sa nestajućim porukama ili snimanjem kratkih videa – Snapchat je alat s kojim možete mnogo toga postići. Da, znamo da ova mreža koristi mnogima kako bi se mogli “lakše” i “bezbrižnije” dopisivati s nekim, ali mnogi poduzetnici, uključujući iznimno popularnog Gary Vee-ja, koriste Snapchat kako bi bili u kontaktu sa svojim obožavateljima, dijelili strast prema tehnologiji ili biznisu i tako dalje.

Mi ćemo vam kroz ovaj tekst pokazati kako postaviti Snapchat i kako ga koristiti. Nakon toga, sve je na vama. Što ga bolje poznajete i koristite, to će vam moći više pomoći u karijeri, socijalnom životu i komunikaciji sa drugim korisnicima ove mreže.

1) Account i 2FA – Nakon što kreirate korisnički račun, budite sigurni da ste ga maksimalno zaštitili. Snapchat nudi two-factor (2FA) autentifikaciju, pa ju iskoristite. To znači da će vam nakon logiranja doći SMS poruka sa kodom bez kojeg se ne možete logirati. Ako vam netko i ukrade korisničko ime i lozinku, neće moći ništa s time napraviti. Samo odite u settings – Login verification i osposobite dotičnu opciju.

 

2) Dodavanje prijatelja – Dodavanje prijatelja na Snapchatu može biti teško i ne zato jer niste popularni. Snapchat može pristupiti vašim kontaktima i dodati osobe koje imaju Snapchat, no možda nemate broj nekoga koga biste željeli dodati. Najlakši način je preko Snapcodea. Snapchat svakom korisniku dodijeli unikatni 2D kod (Snapcode) kojeg možete skenirati kada ste sa osobom koju želite dodati, pa iskoristite tu mogućnost. Samo otvorite opciju za skeniranje Snapcodea i skenirajte kod. Osoba će se automatski dodati na vašu listu.

3) Dodajte osobe iz vaše okolice – Osim poznanika, možete naći i nove prijatelje koji koriste Snapchat oko vas. Ta mogućnost se zove “Add nearby”. Stisnite na ikonu Snapchata – Add friends – Nearby i to je to. Ako imate uključen lokacijski servis, Snapchat će vam ponuditi “snapchattere” oko vas, odnosno one u vašoj blizini.

 

4) Podijelite svoju priču – Dijeljenje priče može ujediniti cijelu ekipu. Možete snimiti Snapchat Story i onda dodati prijatelje kojima ćete dopustiti da nadopune vaš video. Kod dijeljenja priče imate “+” ikonu s kojom možete dodati prijatelje, a video će nestati 24 sata nakon zadnjeg ažuriranja. Super stvar i jedna od unikatnih mogućnosti Snapchata.

5) “On the loop” – Ima nešto posebno oko tih videa koji se vrte u nedogled. Možete snimiti nešto i postaviti da se vrti u krug konstantno, pa će izgledati da video nikad nema kraja. Sigurni smo da ste vidjeli već takve video uratke pa na njih nećemo trošiti riječi.

6) Story playlist – Kao što možete pretpostaviti, cijela priča se vrti oko “snapchat storyja”. Ako imate puno prijatelja i osoba koje pratite, možda ne želite gledati sve priče, nego samo neke. Takve prijatelje možete označiti, pa će vam se početi pojavljivati Snapchat playlista na kojoj će se pojaviti sve nove priče vaših prijatelja i sve će vam se automatski pokretati jedna za drugom. Odličan način da na brzinu pregledate što su objavile osobe koje volite pratiti.

7) “Obojajte” vaše slike riječima – Ako volite crtati po vašim slikama, koristite Pencil tool. Sa prstima možete nacrtati ili napisati što god želite, s time da možete odabrati koju god boju želite. Stisnite na paletu sa bojama, odaberite boju koju želite i to je to. Crtanje može početi. Nismo fanovi toga, ali smo sigurni da ima mnogih kojima je to kul, pa nam je drago da je Snapchat i taj dio usavršio.

8) Dodajte riječi – Osim što možete dodati crteže na slike, možete dodati i caption. Prije je ograničenje bilo 31 znak, sada je 80. No, ako imate više od togqa što želite napisati na sliku, postoji jedan mali hack. Napišite u notepad aplikaciju što želite napisati, stisnite “enter/return” par puta i kopirajte iz notepada cijeli tekst i zalijepite ga u SC caption. Tako ćete zaobići limit od 80 slova.

 

9) Čuvajte megabajte – Kako biste sačuvali dragocjeni Internet promet, kada idete na put, odnosno na neko putovanje, prebacite Snapchat u travel mode. Odite u Settings – Aditional service – Manage i odaberite Travel mode. Tako vam Snapchat neće u pozadini skidati podatke dok niste na WiFi-ju.

10) Više filtera – Život izgleda bolje kroz filtere. Sada zamislite koliko će bolje izgledati vaši snapovi kada dodate više filtera. Kako biste to napravili, prvo napravite snap, swipe-ajte lijevo kako biste dodali filter, odnosno boju na snap. Zatim pritisnite i držite prst na ekranu kako biste zadržali filter, a drugim prstom opet učinite isto. Dobiti ćete mogućnost dodavanja geolokacije, vremena i dodatnih filtera.

11) Snapchat leće – Mnoge djevojke vole dodavati “leće” (lenses) na slike, odnosno dodavati si “pseću njušku” i uši (op.a. Možda ima i onih iz muškog dijela populacije, mi ne osuđujemo) na slike. Kako biste to napravili, upalite prednju kameru, i pritisnite ekran pri dnu ekrana. Trebala bi vam se pojaviti meni ikonica. Tu možete naći neke zanimljive (i čudne) leće za dodati na sliku. Snapchat ih ažurira i dodaje redovno, tako da se nemojte iznenaditi kada nađete neke nove. Btw – za aktiviranje nekih ćete možda morati otvoriti usta ili podignuti obrve da biste ih aktivirali.

12) “Memories” – Memories je feature koji se je u potpunosti s politikom Snapchata, ali je i znak da je Snapchat narastao i nastavlja se ravijati. To znači da snapove i priče možete spremiti u memoriju, odnosno zauvijek ih sačuvati. Kada imate nešto spremljeno u memoriju, to možete kasnije opet iskoristiti za nove priče ili snapove. Ako ne želite spremati išta u memoriju, u settingsima to možete isključiti (settings – Memories – saving – saving to – camera roll only).

13) Chat 2.0 – Snapchat je dodao chat još davne 2014.-te godine, no sada je izbacio verziju 2.0. U njoj možete pričati (glavono ili putem web kamere) sa ljudima na Snapchatu, možete ih samo gledati kada vas zovu, možete se dopisivati, možete slati glasovne poruke kao na WhatsAppu i slično. Snapchat nije samo platforma za dopisivanje i slanje slika, nego i za ragovore, što je super mogućnost!

14) Promijenite kameru na brz način – Kada radite neki snap, odnosno video uradak, da biste brzo promijenili kameru, ne morate vrtjeti mobitel u ruci, nego je dovoljno napraviti dvoklik na ekran i on će prebaciti kameru na prednju ili zadnju. Ovisi na kojoj strani ste snimali.

15) Špijuniranje 2.0 – Nema mnogo društvenih mreža mogućnost da vidite tko vam je gledao profil ili vaše objave, no Snapchat je to odlučio ugraditi. Točnije, možete vidjeti tko je sve pregledao vašu objavljenu priču. Odite u My Story, stisnite tri točkice kraj objave, i zatim odaberite ikonicu koja stoji kraj te tri točkice i dobiti ćete popis ljudi koji su pregledali vašu objavu. Možda primjetite određene obrasce.

16) Napravite sticker – Ako ste napravili savršen snap i želite ga zauvijek sačuvati kao sticker, možete to lako napraviti. Za to postoji alat Scissors. Nakon što napravite snap, ikonica škara će vam se pojaviti u gornjem lijevom kutu. Kliknite na nju, i radite na slici što želite (dodajte, crtajte …). Kada završite, snap će biti spremljen kao “naljepnica”.
17) Obrišite što vam smeta – Opet, ako ste napravili odličan snap, ali ste primjetili sitnicu na slici koju biste maknuli, možete i to. Opet stisnite na ikonicu škara, ali nakon toga odaberite ikonicu sa 3 zvjezdice. Zatim prstom “obojajte” ono što ne želite da se vidi na slici.

18) Koji je to … zvuk? – Snapchat ima integriran Shazam u sebe što je fantastično. Dok vam je kamera upaljena u Snapchatu, možete prstom pritisnuti i držati ekran i Shazam će u pozadini otkriti o kojoj se pjesmi radi. Otvoriti će vam se mali pop up ekran ako želite pjesmu podijeliti sa prijateljima. Idealno za one koji koriste Snapchat u kafićima i klubovima.

19) Skriveni trofeji – Mislite da vaši snapovi zaslužuju “trofej”? Isto misli i Snapchat. Ako šaljete mnogo Snapchatova, možete otključati nove emotikone. Tako recimo ćete dobiti pandu ako pošaljete 10 crno-bijelih slika nekome. Ne postoji baza svih “trofeja”, ali na Internetu možete naći vodiče kako ih sve otključati i što morate napraviti za koji trofej.

20) Otkrite (Discover) – Snapchat neće zaraditi novac od vaših selfija. Ali hoće od medijskih parnera kao što su National Geografic, ESPN, Comedy Central i tako dalje. Swipeajte lijevo kako biste otkrili dodatni sadržaj koji Snapchat nudi. Možda nađete sebi nešto zanimljivo.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here