Pretpostavimo da smo odlučili pokrenuti radio s ciljem komunikacije sa slušateljima, a ne isključivo emitiranja glazbe. Današnji programi koje koristimo za ovakve namjene mogu nam u svakom trenutku pokazati broj slušatelja u realnom vremenu, broj slušatelja po danima i vremenskim razdobljima. Računalo koje koristimo mora biti stabilno u radu, a minimalne zahtjeve zadovoljit će gotovo bilo koje danas dostupno stolno računalo. Preporučujemo minimalno 4 GB memorije te jači procesor serije i5, i7. Idealno bi bilo posjedovati dva računala, od kojih će nam jedno služiti za samo stream, a drugo za pripremu programa. Za reprodukciju glazbenih brojeva, osim s HDD-a, trebali bismo imati do dva CD/DVD reproduktora, odnosno bilo kakav zasebni uređaj za reprodukciju, sve kako bismo imali backup ukoliko se dogodi neka greška. Vrlo bitni komadi hardvera svakako su i slušalice i mikrofoni. Slušalice mogu biti srednje kvalitete kako bi poslužile svrsi, ali za svaki profesionalniji rad svakako su poželjnije kvalitetnije studijske slušalice.

Behringer HPS-3000

U grupu preporučenih svakako bi ušle slušalice Behringer HPS-3000 i HPS-500. Mikrofon je vrlo bitan u radu, a tu se cijene kreću od upotrebljivih mikrofona za 500 kuna do jako kvalitetnih kojima je cijena i do desetak tisuća kuna. Za sam početak rada došli bi u izbor Behringer C-1, Samson C01 i M-Audio Nova, barem od onoga trenutno dostupnog na našem tržištu.

mikrofon samson C01U


Postoje i mikrofoni koji se vežu na PC preko USB i FireWire sučelja. Ukoliko ne želimo kupovati dio po dio, postoje i kompleti, pa tako Behringer ima Podcast USB i Podcast FireWire. U kompletima su mikrofon, slušalice, prilagodnici za USB ili FireWire sučelje te miksete – dakle sve što je potrebno za početnika u svijetu internetskog radija.

Behringer Podcast USB

Treba biti iskren i reći da Behringer u svojim kompletima ne spominje internetski radio, nego podcast tehnologiju, no konačni rezultat je isti – materijal koji možemo dijeliti s drugima. Odlučimo li se za kupnju komad po komad, preporučujemo nešto kvalitetniju opremu. U samom računalu bitna je dobra zvučna kartica.

zvučna kartica E-MU 1212E-MU 1212M

Za kupnju zvučne kartice moramo računati na izdvajanje minimalno 800 kuna. Naša preporuka bile bi dvije kartice, i to: E-MU 1212E-MU 1212M Digital Audio System ili Sound CL X-FI Titanium – Fatal1ty Pro Series, PCI-E.

Sound CL X-FI Titanium - Fatal1ty Pro Series

mikseta TAPCO Mix.60Sljedeća komponenta je i mikseta od četiri kanala koja bi nam zadovoljavala potrebe, a cijena jedne takve je najmanje 700 kuna što naravno ovisi o proizvođaču i modelu. U ovaj cjenovni razred ulaze nam TAPCO Mix.60 i Bekringer XENIX 802. Budući da smo odlučili pokrenuti live internetski radio, svakako moramo riješiti problem javljanja slušatelja uživo u program. Najlakši je način kupnja telefonskog hibrida koji nam služi za povezivanje telefonske linije u tonski miks-pult ili zvučnu karticu. Cijena uređaja je cca 1300 kuna, a postoji i mogućnost samogradnje koja će nam uštedjeti nekoliko stotina kuna. Kad smo riješili i taj problem, možemo se dalje baciti na rješavanje ostalih.

Zvučna izolacija

Ne manje bitan tehnički preduvjet je i zvučna izolacija prostorije u kojoj radimo program, a najbolje bi bilo da je to prostorija predviđena samo za radijsku produkciju. Za izolaciju nam može poslužiti obična kućna spužva koja je dosta jeftinija od profesionalne, koja će sasvim dovoljno upijati šumove, zvukove i rezonanciju. Alternativa su famozni kartoni u kojima se obično transportiraju jaja. Zahvaljujući svojem obliku, oni odbijaju i raspršuju zvučne valove i time uvelike smanjuju probleme s akustikom. No preporuka je svakako postavljanje spužve.

Mreža
Jedna od gotovo neophodnih stvari koje moramo napraviti je spajanje najmanje dvaju računala u mrežu. Zašto? Jedno računalo služit će nam za samo emitiranje programa, dok bismo na drugom pripremali sve za emitiranje. Tako se osiguravamo od ispada programa i prekida emitiranja, ali i omogućavamo istovremeni rad više ljudi. Mora nam biti jasno da priprema sinopsisa programa i emisija nije jednostavan posao. No sve ionako ovisi o vašem planu – 24 sata programa lako se popuni različitim playlistama, dok je govorni program višestruko složeniji za produkciju.

Piše: Tihomil Ledinščak

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here