Svaki pametni telefon, bilo da se radi o Android ili iOS uređajima unutar sebe sadrži ogroman broj različitih komponenti. Svaka od njih je međusobno povezana što znači da ako jedna od komponenti ne funkcionira kako treba postoji mogućnost da će cijeli uređaj raditi neispravno.

No kako točno odrediti što je problem i što točno ne radi dobro? Možda je problem s nekom od aplikacija koja uzrokuje da Wi-Fi konekcija ne radi kako treba. Možda je problem u radu SoC-a. No to su samo nagađanja i pretpostavke. Ipak, dobra vijest u vezi Android pametnih uređaja je ta da za gotovo svaki problem postoji rješenje u obliku adekvatne aplikacije. Čak i ako uređaj radi besprijekorno ne bi bilo loše pokrenuti jednu od ove četiri aplikacije. Bolje spriječiti nego liječiti. Želite li sa sigurnošći znati koliko je funkcionalan vaš pametni telefon? Ako želite, u tom slučaju isprobajte neku od ove 4 aplikacije!

 

Phone Check

Phone Check


Phone Check aplikacija (ili punog naziva ”Phone Check and Test”) je po mišljenjima mnogih korisnika Android uređaja jedna od najboljih aplikacija za ovu svrhu. Ako želite na pouzdan i točan način znati kako rade komponente koje se nalaze ”ispod haube” vašeg Android uređaja onda je ovo aplikacija koju svakako morate imati.

Phone Check and Test funkcionira na dosta sličan način poput aplikacije CPU-Z, što točnije znači da će vam ova aplikacija pokazati dosta detaljan prikaz svih specifikacija i karakteristika hardverskih komponenti koje se nalaze unutar vašeg Android uređaja. Nadalje, aplikacija je bogata raznoraznim mjeračima i dodatnim pod-opcijama uz pomoć kojih doslovno možete provjeriti sve ono što vas zanima, a da se odnosi na rad komponenti. Ovom aplikacijom moći ćete provjeriti:

  • Memoriju, rad memorije te možete dobiti prijedloge kako povećati dostupnu količinu memorije u svome uređaju
  • Možete testirati i dobiti uvid u rad baterije, potrošnju energije iz baterije, ali isto tako aplikacija će vam omogućiti i testiranje napona utičnice
  • Možete obaviti provjeru Wi-Fi povezivosti
  • Aplikacija će vam omogućiti testiranje kvalitete rada zvučnika, mikrofona, utora za slušalicu (ukoliko ga vaš uređaj ima) te rad slušalica. Uz to, moći ćete provjeriti i kvalitetu te ispravnost rada tipki za stišavanje i pojačavanje glasnoće
  • Testiranje kvalitete prikaza slike, postojanje takozvanih ”mrtvih” točkica na ekranu uređaja te kvalitete boja koje se prikazuju na ekranu (gustoća, zasićenost, bogatstvo spektra boja)
  • Isprobavanje rada GPS mogućnosti
  • Testiranje zagrijavanja uređaja u različitim uvjetima rada
  • Testiranje rada SoC-a (grafičke kartice, procesora i ostalih čipova), testiranje rada memorije za pohranjivanje na unutarnju i vanjsku memoriju te testiranje RAM

Iako ovo izgleda kao ogromno mnoštvo toga što se može provjeriti, to i jest tako. No još jedna super stvar u vezi ove aplikacije jest to što je ona dosta jednostavna za korištenje, što znači da usprkos velikom broju testera i mjerača trebat će vam malo vremena da naučite kako je koristiti i da uđete u štos. Sve ove opcije podijeljene su unutar dva glavna izbornika: Monitor i Guided Test (odnosno preglednik i testiranja s uputama).

Kako biste učinkovito mogli dobiti točne podatke svih mjerenja predlaže se da prije nego što pokrenete ovu aplikaciju na svom uređaju uključite Wi-Fi, Bluetooth i NFC (pod uvjetom da vaš uređaj ima NFC) i da na bateriji uređaja imate više od 30% struje kako bi svi testovi mogli biti dobri provedeni. Kada ste spremni kliknite na ”Test Phone” i pričekajte neko vrijeme dok aplikacija ne započne testiranje i isprobavanje rada vašeg uređaja.

 

Phone Doctor Plus

Phone Doctor Plus

Phone Doctor Plus je kao i što sam naziv nalaže – liječnik za Android pametne telefone i tablete. Aplikacija će vam omogućiti da na njoj pokrenete seriju testova i provjeravanja rada hardvera kako bi se vidjeli kako vaš uređaj ”diše” i je li sve u redu. Iako su Phone Doctor Plus i Phone Check po mnogočemu dosta slični, zahvaljujući UI-ju kojeg ima ova aplikacija Phone Doctor Plus je dosta jednostavniji za korištenje.

To znači da unatoč tomu što ćete i ovdje pronaći čitav spektar različitih testova i mjerenja, svi oni su dosta jednostavniji, što će korisnicima (pogotovo onima koji su novi u svijetu Androida) dodatno pojednostaviti korištenje. Jedna od stvari koja se meni posebno svidjela kod ove aplikacije je provjeravanje zdravlja baterije uređaja.

Osim što možete provjeriti kako baterija na vašem uređaju radi Phone Doctor Plus će vam ponuditi i neke vrlo dobre metode kojima možete dodatno poboljšati rad i dugotrajnost baterije. Isto kao i Phone Check i Phone Doctor Plus je u cijelosti besplatna aplikacija.

 

Dead Pixels Test and Fix

Dead Pixels Test and Fix

Prošle dvije aplikacije koje sam spomenuo u sebi imaju mogućnost pronalaska ”mrtvih točkica” na ekranu uređaja. Radi se o točkicama (ili ”pixelima”) koje zbog određenog kvara ili greške vaš uređaj ne može ispravno koristiti onako kako bi trebao. Stoga, ako budete koristili ili Phone Check and Test ili Phone Doctor Plus i ako te aplikacije pronađu ”mrtve točkice” na vašem uređaju, bilo bi dobro da upalite ovu aplikaciju (ili neku drugu slične namjene).

Neke ”mrtve točkice” uopće nisu mrtve i može ih se lako ”vratiti u život”. Druge su nažalost, zbog različitih mogućih razloga ”umrtvljene” i nikako ih se ne može osposobiti. No one druge trebaju proći dovoljan broj puta kroz ciklus svojih triju opcija- crvenih, zelenih ili plavih kako bi mogle biti osvježene. Tu najviše dolazi do izražaja ova aplikacija.

Dead Pixels Test and Fix  će pokušati popraviti različite greške koje su nastale kod točkica na ekranu. Ovisno o razini oštećenja postupak popravljanja može trajati od svega nekoliko minuta pa do sat vremena. Sve u svemu, ako sumnjate na to da ekran vašeg uređaja ima neke ”mrtve točkice” na sebi, svakako isprobajte ovu aplikaciju.

 

Accubattery

AccuBattery

Četvrta i posljednja, no nikako manje važna aplikacija je AccuBattery. Svi znamo da se baterija svakog uređaja s vremenom, kako uređaj punimo i dopunjavamo troši. Samim time vrijednost baterije periodički opada, što je uobičajeno i nešto na što nije otporan niti jedan pametni telefon.

No jeste li ikada imali iskustvo da uređaj radi sasvim normalno, baterija je recimo na 75%, ali se u jednom trenutku ”sruši”, restartira i nakon restarta baterija je na 20%? Uzrok ovome je nepravilno ”održavanje” baterije uređaja. Kako se takve stvari ne bi događale na raspolaganju imamo AccuBattery.

AccuBattery ne može čudotvorno obnoviti vijek trajanja vaše baterije. Ipak uz pomoć ove aplikacije možete voditi vrlo detaljnu evidenciju i kontrolu rada baterije (cikluse punjenja, evidencije kada se i na koji način baterija najviše troši i kako tu potrošnju možete smanjiti, itd.).

Sve u svemu, ako vam ikada zatreba odlična, detaljna i jednostavna za korištenje Android aplikacija za mjerenje stanja i funkcionalnosti baterije svakako isprobajte AccuBattery!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here