Dugoočekivano reizdanje drugog nastavka igre koja je definirala i etablirala žanr survival-horora – Resident Evil je konačno s nama! Nakon dugog (čak i predugog) vremena čekanja, nadanja, iščekivanja, ”remake” Resident Evila 2 koji se zove Resident Evil 2 Remake konačno je dostupan na tržištu!

U ”novom” nastavku Resija moći će uživati igrači na nekoliko platformi, odnosno na Playstationu 4, Xbox One i ono što je svakako dobrodošlo jest to da će RE2 Remake moći igrati i ”pisijaši”. Kakav je ”novi nastavak” Resident Evila? Je li igra uspjela ispuniti sva ili barem većinu očekivanja igrača te što nas sve čeka u mračnim hodnicima dobro nam poznate (ili ipak ne?) policijske postaje fiktivnog američkog grada – saznajte u nastavku!

 

Resident Evil 2 Remake

Dostupnost na dvije konzole plus Windows računala


Kao što sam napisao u uvodnom dijelu članka, Resident Evil 2 Remake dostupan je za tri platforme, odnosno za PS4, Xbox One konzole te za Windows računala. Ovo je svakako dobra ideja (i kasnije će se, vjerujem pokazati kao odličan marketinški potez), s obzirom na to da postoji ogromna horda igrača na Windows računalima koji su se već zarazili Resident Evil igrama.

Ako se vratimo koju godinu unatrag sjetit ćemo se da je za Windows računala izašao i sedmi nastavak RE-a, a da su prije ”sedmice” za Windowse izašli i mnoštvo drugih nastavaka (kao što su Resident Evil Revelation 1 i 2, Resident Evil 4, 5 i neslavni Resident Evil 6). S obzirom na uspjeh koji je sedmi nastavak ostvario kod igrača, Capcom se odlučio na to da i reizdanje ”dvojke” bude dostupno na Windows platformi.

Najveća razlika između platformi jest ta što je grafika na računalima nešto bolja i što su kontrole bolje optimizirane. Ovo je moje mišljenje, s obzirom na to da sam igru igrao na računalu, no nije isključeno da je ovo vrlo subjektivno te da su kontrole odlično optimizirane i na konzolaškim verzijama.

Ako planirate kupiti RE2 Remake za računalo, imajte na umu da ćete samo za pokretanje ove igre trebati imati snažnije računalo. U prijevodu- ako nemate barem 6 GB RAM, grafičku karticu u rangu GeForce 760 ili AMD Radeon R7 modela teško da ćete pokrenuti igru.

 

Resident-Evil-2-Remake

Resident Evil 2 Remake gotovo savršeno prikazuje sve ono što bismo od jedne Resident Evil igre željeli vidjeti (i slušati)

Prvi segment o kojemu treba nešto više reći je svakako vizualno-zvučni i treba reći da je Capcom u ovom segmentu učinio pun pogodak! Znamo da je Resident Evil igra, još od svojih korijena tamo od davne 1996. godine i starog PSX-a survival horor igra i da kao takva mora izgledati i ”zvučati” kao igra takvog žanra. Remake dvojke je pokazao, dokazao i podvukao ovo.

Otvorite vrata. Uđete u mračni hodnik. Dobro, nije sto posto mračan, jer ga djelomično osvjetljava polurazbijena rasvjeta policijske postaje. Čujete nekakve korake. Ali ne znate odakle dolaze. I onda samo odjednom na kraju hodnika vidite da se nešto miče i da to nešto uz potmule zvukove ide prema vama.

S obzirom na to da metke treba štedjeti (kao što je to slučaj u svakom survival-horor RE naslovu) razmišljate- vratiti se natrag, probati protrčati pored tog nečeg ili pokušati ubiti to nešto. No prije nego što se odlučite na jednu od ovih akcija, to ”nešto” vas napadne i nakon početnog šoka, uspijete otresti napadača i ugledate da se radi o zombiju koji nikad nije bio ljepši. U prenesenom značenju.

Grafički Resident Evil 2 Remake izgleda odlično. To se može zahvaliti novom Resident Evil engineu na kojem je zasnovan i Resident Evil 7 (samo što ”dvojka” izgleda još i bolje od ”sedmice”). Od istog trenutka kada sam se našao u policijskoj postaji Racoon Cityja kroz koju sam toliko puta prošao ostao sam zapanjen količinom detalja i izgledom okoliša koji sam ugledao.

Sobe, hodnici, mračne ulice sa zapaljenim automobilima i prevrnutim kantama za smeće koje nedvojbeno svjedoče da se ovdje nedavno dogodio kaos, zombiji koji su toliko precizno oživotvoreni da zaista podsjećaju na ljudska bića zahvaćena zaraznim virusom- grafički RE2 Remake je zaslužio čistu peticu.

Zvukom također igra ništa ne zaostaje za grafičkim segmentom. Bilo da se radi o potihim pozadinskim melodijama, uzdasima zombija ili udarima koraka Mr. X-a, zvučna kulisa Resident Evila 2 Remake jedna je od najkvalitetnijih, ne samo što se tiče Resident Evila, već igara općenito.

 

resident-evil-2-remake

Priča je klasičan ”remake”, ali u svakom pogledu dorađen u odnosu na original

Svi oni koji su igrali originalni Resident Evil 2 znaju priču, tako da ju ovdje neću opisivati da vam ne pokvarim ništa. No, ono što ću reći jest da je priča RE2 Remake klasično reizdanje originala uz neke izmjene i dopune. Nešto slično mogli smo vidjeti u reizdanju prvog nastavka. No dojma sam da priča u reizdanju ”dvojke” nije toliko izmijenjena u odnosu na original iz 1998.

Glavni likovi s kojima ćete moći igrati igru su mladi policajac Leon S. Kennedy i mlađahna djevojka Claire Redfield. Svatko od njih došao je u Racoon City svojim ”poslom” (opet neću reći kojim kako ne bih pokvario priču). Gameplay sa oba lika je opet dosta sličan, s time da je Leon nešto izdržljiviji, dok je Claire malo brža. No to vam neće puno značiti kada se susretnete s glavnim i najčešćim neprijateljima ove igre- zombijima.

 

RESIDENT EVIL REMAKE

Zombiji (i svi ostali neprijatelji) su puno izdržljiviji

Zombija nema toliko puno, ali su vrlo izdržljivi, tako da se preporučuje da se kontakt s njima izbjegava što se više može. Veterani Resija znaju da je Resi (tu ne mislim na novije naslove, bez RE7) igra u kojoj je štednja metaka jako važna. RE2 Remake će uštedu metaka dovesti na jedan potpuno novi nivo, s obzirom da su ovdje zombiji puno izdržljiviji.

O psima, Lickerima i gorostasnom Misteru X neću ni pričati. Moj prvi susret sa zombijem bio je ne baš tako pozitivan. OK, ”headshotovi” skidaju više energije, ali zašto ne pada? I nakon što padne, zašto stalno ustaje? Sve u svemu, akcije ima sasvim dovoljno (pogotovo nakon što se pojavi famozni i naš dragi Mr. X), no kad god možete štedite streljivo. Trebat će vam za bosseve i polubosseve koji se znaju pojaviti baš onda ”kad ne treba”.

 

IGRA Resident-Evil-2-remake

Više zagonetki nego u originalu i znatno više zagonetki nego u bilo kojem novijem nastavku Resija

Ono što mi se isto tako svidjelo u reizdanju ”dvojke” jest puno više zagonetki. Iako se ”sedmica” trudila svim silama barem djelomice vratiti stari ”puzzle” štih kojeg su imali stariji nastavci, to opet nije bilo ni približno pronalasku četiri ”pluga”, sviranju glazbene kutije na tornju sa satom ili pak pronalaženja četiri knjige prokletstava, odnosno zagonetkama koje smo morali riješiti u prošlim nastavcima.

Cijela policijska postaja (područe gdje ćemo se u RE2 Remake dosta dugo zadržati) više podsjeća na jedan veliki labirint nego na onakvu policijsku postaju kakve se sjećamo otprije dvadesetak godina. Zagonetki sada ima puno više i dosta su kompliciranije od svega onoga što smo naviknuli u novim Resijima, što je po mom mišljenju vrlo dobro i nešto gdje će se veterani osjetiti kao da su na poznatom terenu.

RE 2 REMAKE

Zabarikadirajte se i pamtite kojim ste putem išli

Jedna od stvari koje su se starim RE igrama spočitavale bila je linearnost. To znači da biste kroz jedne te iste lokacije morali proći više puta. RE2 Remake je sve samo ne linearan. Igra se odvija u tri glavna dijela, no svaki od tih dijelova igre sadrži svoje puteve i stranputice, prečace i slijepe ulice (u kojima se ne nalaze uvijek metci za sačmaricu i zelena biljka), što dodatno dodaje na vrijednosti ponovnog igranja, jer nakon što jednom prijeđemo igru, ako smo istinski ljubitelji Resident Evila naravno da ćemo isprobati i druge puteve kako bismo vidjeli što se sve ono krije iza ugla. Uglavnom, nakon što sve detaljno pretražimo pitat ćemo se je li što ostalo za B scenarije. A vjerujte mi da jest.

Neprijatelji se ne ”respawnaju”, odnosno nema ponovnog, slučajnog pojavljivanja zombija nakon što ste očistili neku sobu ili hodnik. Ako hodnik ima prozore zombiji nakon nekog vremena mogu ”upuzati” ondje, no to se može spriječiti barikadiranjem prozora.

Daske na prozorima baš i neće funkcionirati protiv već spomenutog Mistera X (koji se ne zamara provaljivanjem kroz prozore, on jednostavno razbije zid i dođe vam iza leđa), no sve u svemu nove mogućnosti koje je Capcom implementirao u reizdanje RE2 bit će više nego korisne i potrebne kako budemo napredovali iz lokacije u lokaciju.

 

Sve u svemu…

Resident Evil 2 Remake je odlična, ako ne i dosad najbolja Resident Evil igra u kojoj će znati uživati svaki ljubitelj franšize, ali i svaki igrač koji je u potrazi za kvalitetnom survival horor igrom.

Nije da igra nema nedostatke (glasovi likova su recimo mogli biti bolji, a i pojavljivanje Mr. X je na trenutke prenaporno), no oni su neznatni u usporedbi sa svime onim dobrim što ova igra donosi. Jest da smo ju čekali dugo vremena, ali čekanje se isplatilo. I drago nam je što je tako.

 

Dobre stvari:

  • Odlična zvučna podloga, grafički igra izgleda fenomenalno
  • Povratak horor žanra na ”nove” konzole i Windows računala!
  • Brojne zagonetke
  • Težina igre koja se prilagođava kako igramo igru
  • Ogroman replay value koji je postignut nelinearnošću igre

 

Loše stvari:

  • Glasovi Leona i Claire ponekad zvuče čudno
  • X se pojavljuje jednostavno prečesto

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here