Skriveni kodovi za Samsung Galaxy uređaje za koje vjerojatno niste znali

Dolaskom na tržište i nastankom pametnih telefona, tehnologija je ušla u svoje novo razdoblje. To razdoblje koje traje i danas označilo je napredak i pokazalo nam je što možemo očekivati od tehnoloških gadgeta i tehnologije uopće u sljedećim godinama kao i smjer u kojem će se sve odvijati.

Mobiteli od svojih ranih dana (odnosno od dana kada još nisu postojali pametni telefoni) u sebi imaju sirivene tajne kodove čijim se upisivanjem otkrivaju nepoznate funkcije uređaja. S obzirom da je tehnologija dosta napredovala, današnji tajni kodovi kao i njihove funkcije se uvelike razlikuju od onoga kako je to izgledalo prije desetak i više godina.

U jednom od naših prošlih članaka smo nešto rekli o tajnim, skrivenim kodovima za pametne telefone uopće. Danas ćemo nešto reći o tajnim kodovima za Samsung Galaxy uređaje. Provjereno je da ovi kodovi rade na velikom broju Samsung Galaxy uređaja tako da korisnici mogu biti sigurni da će vrlo vjerojatno raditi i na njihovom.

Ovi tajni kodovi mogu biti korišteni za ostvarivanje pristupa različitim i mnogobrojnim skrivenim izbornicima i opcijama na Galaxy uređajima. Ako vas zanimaju koji su to kodovi i kako uz pomoć njih otključati skrivene mogućnosti vašeg Samsung Galaxy uređaja – nastavite čitati.


No, prije nego što krenem htio bih upozoriti čitatelje da je glavna svrha ovih kodova otključavanje skrivenih mogućnosti koje bi možda najbolje mogli poznavati napredniji korisnici. Ako ste napredniji korisnik – odlično! Ako niste, a zanimaju vas kodovi i to želite postati – nema razloga da to i ne postanete.

 

kodovi za galaxy

 

*#06#

Ovo je univerzalni kod koji bi trebao raditi na svij pametnim telefonima, neovisno o proizvođaču. Ovaj kod u biti prikazuje nešto što se na engleskom jeziku zove ”IMEI” ili International Mobile Station Equipment Identity.

U prijevodu – identitet opreme međunarodne pokretne postaje, odnosno jedinstveni broj vašeg uređaja (nešto kao OIB vašeg mobitela). S obzirom da je IMEI jedinstven za svaki uređaj, bilo bi dobro da zbog zaštite sebe i svog uređaja taj broj baš ne dijelite sa svakime.

 

*#07#

Ovo je također univerzalan kod koji bi trebao raditi na manje-više svakom pametnom telefonu, neovisno o brandu. Ovaj kod pokazuje SAR (ili Specific Absorption Rate), odnosno količinu informacija koja se može pohraniti na vaš uređaj.

 

*#0*#

Ovo je vrlo zanimljiv i poprilično koristan kod koji je rezerviran samo za Samsungove mobilne uređaje. Ovaj kod će korisniku dopustiti testiranje LCD, hardvera ili bilo kojeg drugog dijela vašeg mobilnog uređaja.

Ovaj kod je najčešće korišten od strane mehaničara mobilnih uređaja i inženjera servisnih centara koji onda ovaj kod koriste za testiranje različitih dijelova mobitela. Ovim kodom možete testirati boje, vibraciju uređaja, kamere, dodirnik, zvučnike i bilo koje druge senzore koji se nalaze na vašem uređaju.

 

*#1111#

Uz pomoć ovog koda možete saznati verziju operativnog sustava ili firmwarea koja je instalirana na vaš Samsung Galaxy uređaj.

 

*#2222#

Ovaj kod se može koristiti ako želite koja verzija hardvera se nalazi na vašem uređaju.

 

samsung galaxy kodovi

 

*1234#

Ovaj kod pokazuje PDA kao i informacije vezane uz firmware, kao što su informacije o AP, CP i CSC verziji.

 

tajni kodovi za samsung galaxy

 

*#12580*369#

Unosom ovog koda moći ćete dobiti uvid u informacije vezane uz softver (AP, CP i CSC verzije) kao i hardver (RF i HW) koji se nalaze unutar vašeg uređaja.

 

*#7353#

Ovo je još jedan vrlo koristan kod koji vam može pomoći u isprobavanjima različitih stvari na vašim mobilnim uređajima, kao što su zvuk, vibracija, kamera, Bluetooth i ostalo.

 

galaxy tajni kodovi

 

*#0011#

Unosom ovog koda dobiti ćete uvidu statusnu informaciju vezanu za GSM mreže, kao što je status registracije, GSM band, itd.

 

tajni kodovi za samsung mobitel

 

*#0228#

Ovaj kod će vam koristiti ako želite saznati informacije vezane uz status baterije vašeg uređaja, kao što su voltaža, temperatura, razina baterije, itd.

 

*#0283#

Ovaj kod se koristi za kontrolu paketa vezanog uz ”loopback” postavke.

 

*#9090#

Ovaj kod vam otvara mnogobrojne mogućnosti i kontrole koje su vezane uz različita testiranja i promatranja, kao što je kontrola rada radne memorije i slično.

 

*#7412365*

Unosom ovog koda saznati ćete infromacije koje su vezane uz firmware informaciju kamera koje se nalaze unutar vašeg uređaja.

 

*#34971539#

Ovaj kod je u stvari svojevrsan nastavak koda iznad u smislu da ćete unosom ovog koda saznati naprednije informacije u vezi firmware informacija vaše kamere. Osim toga, ovaj kod će vam dati uvid u potencijalne nadogradnje firmwarea vaših kamera sa uređaja. Ipak, ove opcije nemojte koristiti za izravnu nadogradnju firmware verzije kamera vašeg uređaja jer tako riskirate kvar rada kamera.

 

*#0808#

Ovaj kod možete koristiti za tweakanje USB postavki na vašem mobilnom uređaju. Ako ne znate ništa o ovim postavkama, moja preporuka je da ih ne dirate i da u njima ništa ne mijenjate.

 

*#9900#

Unosom ovog koda možete ostvariti pristup System Dump modu preko kojeg možete namjestiti kraće vrijeme unutar kojeg je vaš uređaj u ”stand-by” stanju, povećavanje brzine mrežnog pretraživanja, itd.

 

*#2663#

Ovaj kod vam pokazuje informacije vezane uz firmware verziju dodirnika vašeg uređaja (TSP i Touch Key). Korištenjem ovog koda možete ostvariti nadogradnju baze podataka TSP-a i TSK-a.

 

*#22558463#

Ovaj kod se koristi ako želite resetirati sveukupno vrijeme poziva (nešto slično kao da odete pod Call log – More – Call duration – Reset).

 

*#272*IMEI#

Ovaj kod se koristi za prikazivanje i za izmjenu kodova za prodaju (koji su još poznati i pod skraćenicom CSC). Ako niste sigurni u to što sve ove opcije znače i ako ste tek početnik, najbolje bi bilo da ne dirate niti jednu od tih opcija.

 

#7465625*638*#

Ovdje se radi o poprilično naprednom kodu koji korisniku omogućuje uključivanje koda koji se zove Network Lock Control Key (ili- ključ za kontrolu mrežne sigurnosti). Ne upisujte ovaj kod ako niste sigurni u to što sve možete postići i učiniti nakon što ga upišete i bez stručnog znanja jer biste u suprotnom mogli ”zeznuti” rad vašeg uređaja.

 

To je barem zasad to. Svi ovi kodovi savršeno rade na Samsung Galaxy S6 i J7 uređajima, tako da bi ovi kodovi trebali funkcionirati, ako ne na svim, onda barem na dobrom dijelu Samsung Galaxy uređaja.

Koje kodove za uređaje vi koristite? Jeste li već imali prilike isprobati neki od kodova koje smo naveli u ovom i prošlom članku?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here