Android O će vrlo brzo postati i službeno najnoviji Android operativni sustav. Unatoč tomu što je iskoristivost Androida N za sada tek na 13.2 %, s obzirom da se datum kada će Android O izaći na tržište bliži, vrijeme je da malo pomnije razmotrimo koji uređaji će odmah imati pravo nadogradnje.

Android O će biti sveukupno osma verzija Google operativnog sustava za pametne uređaje. Jedna od razlika između Androida O i prijašnjih verzija jest ta što je ova verzija došla dosta ranije nego što je to bio slučaj u prošlosti. To bi moglo značiti da niti na buduće verzije Android OS-a, kao niti na njihove nadogradnje nećemo čekati onoliko ”dugo” kao prije.

Što će sve uključivati novi Android O i po čemu će se sve razlikovati od dosadašnjih verzija Androida zasad ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći, no ono što znamo jest da se neke od nadogradnji odnose na nadogradnje vezane uz korisničko sučelje i sigurnost. Novi načini prikazivanja obavijesti uz ostavljanje manje-više sličnog izgleda sučelja, multi-funkcionalne ikone te povećana kontrola nad informacijama koje dolaze korisniku su još neke od razlika i poboljšanja koje donosi Android O.

 


Android-O-podrška

 

Sve ove mogućnosti (plus sve ostale) će svaki od proizvođača pametnih uređaja trebati implementirati u svoje pametne uređaje prilikom instalacije Androida O. Jedna od stvari koju korisnici vole kod Androida jest taj ”osjećaj” neovisnosti i različitosti pri implementaciji operativnog sustava. To u biti znači da se na primjer, Android O kod Samsung i kod LG uređaja može razlikovati i to najviše iz razloga što svaki proizvođač drugačije primjenjuje Android OS i dodaje svoj ”touch.”

Iako je to nešto što veseli korisnike, s druge strane to isto tako otežava kod nadogradnji, jer s obzirom da ne postoji ”jedinstven” Android OS da tako kažem i s obzirom da svaki uređaj ima svoju pod-verziju Androida, nadogradnje za svaki uređaj ne idu jednakom tempom.

Iz tog razloga najvažnije pitanje koje si svaki korisnik postavlja kada se govori o dostupnosti nadogradnje jest – kada će nadogradnja biti dostupna za koji uređaj. U nastavku ćemo navesti uređaje za koje se (barem zasad) zna da će imati pravo nadogradnje svojih dosadašnjih Android OS-ova na Android O.

 

Google_Pixel_XL

 

Google

Ovo je u stvari najlakše. Google kao takav podržava širok spektar ”svojih” uređaja sa punom nadogradnjom operativnog sustava i to za dvije godine, dok će sigurnosne zakrpe biti dostupne tri godine. Uređaji koji će biti nadograđeni na Android O će biti:

 • Google Pixel
 • Google Pixel XL
 • Nexus 6P
 • Nexus 5X

 

 

Samsung

Ne samo da Samsung proizvodi više pametnih uređaja od većine ostalih proizvođača, već je i stvar u tome što se Samsungovi uređaji međusobno najviše razlikuju jedan od drugoga i to više nego što je slučaj kod bilo kojeg drugog proizvođača. Mi ćemo se ovdje koncentrirati na ”high-end” uređaje.

 • Samsung Galaxy Note 8 (koji dolazi sa Android Nougatom će imati pravo nadogradnje na Android O)
 • Samsung Galaxy S8
 • Samsung Galaxy S8+
 • Samsung Galaxy S8 Active
 • Samsung Galaxy S7
 • Samsung Galaxy S7 Edge
 • Samsung Galaxy S7 Active

Samsung bi isto tako bez problema Android O mogao implementirati i na Galaxy S6 i Note 5 uređaje, no vrlo je vjerojatno da bi u tom slučaju korisnici ”trpjeli.” Isto tako, unatoč tomu što zasad o tome nema vijesti, ne bi nas trebalo iznenaditi ako i jeftinije inačice Galaxy uređaja (kao što je ”J” ili ”A” serija) dobiju mogućnost prelaska na Android O.

Obje ove serije se iznimno dobro prodaju, a prelazak na Android O bi postojeće korisnike učinio dodatno sretnim, dok bi se mogućnost povećanja prodaje uređaja iz te dvije serije nesumnjivo još više povećao.

 

LG

I u pogledu LG uređaja ćemo se zasad koncentirati na ”high-end” uređaje. O kojim uređajima se radi je vrlo lako za predvidjeti.

Ono što malo čudi jest to što je LG G5 izostavljen iz popisa, no postoji razlog zbog čega je to tako. Analizirajući dosadašnje rezultate prodaja, LG je vrlo vjerojatno zaključio kako se LG G5 nije prodavao dovoljno uspješno da bi ga proizvođač uključio u ”Android O Projekt” te da bi eventualna implementacija Androida O na G5 više koštala nego što bi donijela koristi i korisnicima i proizvođaču.

 

Motorola

Naše pretpostavke na temelju dosadašnjih informacija u vezi toga koji Motorola uređaji bi mogli dobiti Android O glase:

 • Z serija
 • Z2 serija
 • G4 serija
 • G5 serija

 

HTC

 

HTC

HTC je malo smanjio broj modela za koje se tvrtka odlučila. Neki kažu da je to dobar marketinški potez, pogotovo za tvrtku koja se trenutno bori sa financijama i koja ima problema. Koji HTC uređaji će imati pravo na Android O? Zasad nam se nameću ovi modeli:

 

HUAWEI P10 KAMERA

 

Huawei

Huawei je trenutno treća najuspješniji proizvođač pametnih uređaja na svijetu, što je razumljivo jer iz godine u godinu Huawei proizvodi vjerodostojno kvalitetne uređaje. U popis Huawei uređaja koji bi mogli dobiti Android O uključio sam i Honor uređaje, s obzirom da se radi o modelima koje proizvodi ista firma.

 

A ostali?

Prema nekim saznanjima, danas u svijetu postoji više od 15 000 različitih Android uređaja, tako da je gotovo nemoguće ”pohvatati” sve njih kao i istražiti koji od njih bi mogao dobiti pravo na nadogradnju na novi Android. Ipak, neke informacije sam uspio naći koje kažu sljedeće:

 • OnePlus 3 i 3T kao i OnePlus 5 će vrlo vjerojatno dobiti pravo nadogradnje na Android O.
 • Sony Xperia XZ Premium je Sonyjev flagship koji će gotovo sigurno dobiti pravo nadogradnje.
 • BlackBerry KeyONE bi prema nekim informacijama isto tako trebao dobiti nadogradnju, iako je vrlo vjerojatno da BlackBerry neće dobiti pravo na nadogradnju u isto vrijeme kada i većina ostalih uređaja.

No, ni to nije sve. Imajte na umu da su ovo tek rane informacije koje se zasad najviše baziraju na pretpostavkama proizvođača na temelju prošlih iskustava kao i dosadašnjoj uspješnosti prodaje uređaja. Točnije informacije o tome koji uređaje će zaista dobiti pravo nadogradnje na Android O ćemo znati tek nakon što novi OS i službeno bude dostupan.

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here