Svaki uređaj koji koristimo, bilo da se radi o prijenosnom računalu, tabletu ili pametnom telefonu dolazi sa ”svojim” vlastitim punjačem. Pitanje koje smo se pitali i mi i koje si, vjerujem postavlja određen broj korisnika glasi – trebamo li uistinu imati sve te silne kabele za punjenje uređaja?

Isto tako, možemo li recimo isti punjač, ako je microUSB, koristiti za dva različita uređaja, pod uvjetom da su ta oba uređaja isto tako sa microUSB utorima? O ovome ćemo nešto više reći u nastavku članka, stoga prijeđimo odmah na stvar.

 

Postoji nekoliko vrsta punjača

Kao prvo, treba reći to kako postoji nekoliko vrsta punajča. Bez obzira na činjenicu da punjači s vremenom postaju sve više standardizirani, ono što još uvijek stoji jest to kako još uvijek postoji više punjača za više uređaja.


Recimo imamo punjače za prijenosna računala ili za laptope. Ono što još uvijek nažalost nemamo jest neki standardni punjač za laptope. To u biti znači da ćemo za svaki model laptopa dobiti određen punjač baš za taj model. Nadalje, s obzirom na to da konektori nisu standardizirani, vrlo je vjerojatno to da nećete moći ”greškom” spojiti pogrešan punjač na vaš laptop i onda u struju. USB-C utor i punjač to počinje mijenjati, ali ta promjena se odvija dosta polako.

Lightning port na iphoneu
Lightning port na iphoneu

iPhone pametni telefoni imaju poseban Lightning utor i konektor. Prvi Lightning konektor je predstavljen tržištu 2012. godine i od tada pa sve do danas svi Appleovi uređaji koriste ovu vrstu konektora. Stariji Appleovi uređaji koriste recimo 30-pinski konektor.

Micro USB konektor na mobitelu
Micro USB konektor na mobitelu

Micro USB je bio standardan (takoreći) konektor godinama za ogroman broj mobitela, pametnih telefona i tableta. Iako je prije recimo desetak godina postojalo nekoliko podvrsta microUSB utora, već nekoliko godina postoji standardizirani micro USB kojeg danas koriste svi oni uređaji koji koriste ovu vrstu utora.

USB-C utor na mobitelu
USB-C utor na mobitelu

Ono što je danas sve više i više zastupljeno među sve većim brojem uređaja jest USB-C utor koji je predstavljen kao svojevrsna nadogradnja nad microUSB utorom. Sve u svemu, radi se u svakome pogledu o boljoj, kvalitetnijoj i bržoj povezivosti nego što je bio slučaj kod microUSB-a.

Vrlo je vjerojatno da bilo koji uređaj koji vi koristite ima barem neki od ovih konektora. Naravno da neće USB-C utor utaknuti u uređaj koji podržava Lightning utor i obrnuto. Ipak, je li moguće koristit punjače koji imaju isti utor na dva različita uređaja (recimo isti microUSB punjač na dva različita pametna telefona od kojih svaki od njih ima microUSB utor)?

Da bismo to razumjeli potrebno je razumjeti kako koji od punjača radi. Ovdje nećemo ići u neke duboke detalje, već ćemo samo proći osnove, kako bismo razumjeli što i kako radi.

 

Što su Volti, Amperi i Watti?

Kako bismo razumjeli u čemu se radi kada govorimo o kompatibilnosti punjača, treba razumjeti način na koji oni rade (barem u osnovi).

Ono što je ovdje najvažnije imati na umu su tri stvari: Volti, Amperi i Watti, a njih ćemo najlakše objasniti tako što ćemo napraviti metaforu vode koja teče niz cijevi. U tom slučaju svaki od ova tri su:

Voltaža je pritisak vode.

Amperaža se odnosi na volumen vode koja teče kroz cijev.

Wattaža je brzina tijeka protoka vode koja se izračunava kao umnožak Volti i Ampera.

U prošlosti vrlo velik broj mobitela je dolazio s punjačima koji su bili podijeljeni u dvije varijante: 5V/1A i 5V/2A. Manji punjači su bili za pametne telefone, dok su veći bili za tablete. Bilo koji punjač za pametni telefon se mogao koristiti na bilo kojem pametnom telefonu.

Slično je bilo i s tabletima. Svi microUSB punjači su bili od 5V, tako da se niste nikada trebali brinuti oko toga hoćete li možda greškom utaknuti vaš telefon u punjač koji ima previsoku razinu napona.

Qualcommov Quick Charge

Ipak, stvari su se počele značajno komplicirati u posljednjih nekoliko godina. Baterije uređaja su sve ”veće” pa nastaju i nove tehnologije punjenja uređaja (kao što je recimo Qualcommov Quick Charge). Uz to izumljena je i nova vrsta punjača – USB-C. Ako vas baš zanima detaljna informacija u vezi punjača uređaja, to možete provjeriti ako pročitate sitna slova na vašem punjaču gdje pišu sve relevantne činjenice koje trebate znati o punjaču vašeg uređaja.

 

Način kako punjač puni uređaj

Recimo da vaš uređaj ima punjač od 5V/1A. Znači li to da vi prilikom punjenja možete koristiti i punjač od recimo 5V/2.1A ili čak onaj od 9V/2A? Naravno da možete. Logika nalaže da ćete korištenjem ovakvih punjača vi vaš uređaj napuniti još prije, odnosno uz utrošak manje vremena. Uz to, ne postoji nikakva opasnost da to činite jer su današnji uređaji zaštićeniji puno više nego što je to bio slučaj prije recimo desetak godina.

Sve moderne baterije imaju ugrađene čipove koji služe kontroliranju i reguliranju struje koja u bateriju ulazi, tako da će oni dopustiti sve ono što mogu regulirati. Ovo je još jedan razlog zbog kojega biste uvijek trebali imati dobar i kvalitetan punjač, a ne neku kinesku kopiju.

Ovo je isto tako jedan od razloga zbog kojeg bez ikakvih problema možete koristiti i punjače koji u sebi imaju mogućnost brzog punjenja (ili Quick Charge) na uređajima koji tu mogućnost nemaju: i punjač i baterija imaju sve ono što je potrebno za imati ne bi li se spriječilo bilo što što se ne bi smjelo dogoditi prilikom punjenja.

 

punjač za laptop

Smijemo li koristiti ”bilo koji” punjač s ”bilo kojim” uređajem?

Najkraće rečeno – u osnovi da, s time što će rezultati biti različiti.

Ako recimo koristite slabiji i stariji punjač na novijem uređaju, to će dovesti do toga da će se uređaj puniti puno sporije nego što bi se punio da koristite neki noviji punjač. Isto tako, ako koristite noviji punjač i njime punite neki stariji uređaj (recimo punjačem od Samsung Galaxy S8 punite LG G4), rezultat će biti takav da će se uređaj napuniti brže i prije nego što bi se napunio ako bi se punio ”vlastitim” punjačem.

Kod prijenosnih računala je situacija ipak kompliciranija i kod njih se ne preporučuje ništa osim onog punjača kojeg ste dobili s njime (i zbog sigurnosti vas i računala i punjača). Opet, ako vaš laptop ima USB-C punjač, svako njega možete iskoristiti ne biste li napunili svoje prijenosno računalo (zahvaljujući mjerama opreza koje ima i USB-C i vaš laptop, baterija laptopa i punjač će moći funkcionirati bez ikakvih problema, što je odlična stvar).

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here