Svi smo se našli u situaciji da smo obrisali određene podatke, namjerno ili nenamjerno, a kasnije su nam baš ti podaci trebali. Sva sreća postoje metode s kojima možete vratiti izgubljene i obrisane datoteke, ali nijedan način nije 100 posto siguran, što ćete vidjeti kroz ovaj tekst.

Vraćanje podataka je praktički besplatno, pitanje je samo da li ste nešto novo zapisali preko obrisanog podatka. To nećete znati dok ne počnete vraćati podatke, s time da vam savjetujemo da aplikacije za vraćanje podataka instalirate prije nego što ih zatrebate (npr. sada!) ili ih po potrebi pokrećite sa vanjskih diskova ili USB stickova.

Iz maloprije spomenutih razloga – da ne pregazite izgubljene podatke instalacijom dotičnog softvera. Jedan od nama najdražih softvera za vraćanje podataka su Disk Digger, te eventualno Recuva. Ima i onih koji se plaćaju, no mišljenja smo da možete i sa besplatnim alatima vratiti sve što možete i sa komercijalnima.

Recycle bin

Kada nešto obrišete ili tražite nešto obrisano, prvo ćete pogledati u Recycle bin / Trash i vidjeti da li se tamo nalazi ta datoteka ili više njih. Kada nešto obrišete na Windowsima, to se ne briše trajno, nego se miče sa jedne lokacije na drugu. Točnije, datoteka/e se prebacuju u Recycle bin. Osim ako ne stisnete kombinaciju tipki SHIFT + Delete pa preskočite korak „premještanja“ datoteka u Recycle bin (op.a. ne preporučamo da to radite).


Ako se datoteka nalazi u „smeću“, dovoljno je da stisnete desnu tipku miša na datoteku koju želite vratiti, odaberete opciju „Restore“ i to je to. Ali nemojte se oslanjati na Recycle bin. Mnogi brišu datoteke sa jedne lokacije i sve ostavljaju u Recycle binu pa ako im nešto zatreba, vratiti će.

Recycle bin je ograničen prostorom i nakon nekog vremena će sam početi micati datoteke iz smeća, odnosno obrisati će ih „trajno“ (mada ni to nije trajno kao takvo, ali o tome nešto kasnije). Da biste vidjeli koliko Recycle bin ima prostora, stisnite desni klik na njega, pa Properties.

Tu možete odrediti X megabajta ili gigabajta za obrisane datoteke. Ili odabrati opciju „Don’t move files to Recycle bin. Remove files immediately when deleted.“, što nikako ne preporučamo. Ako nešto obrišete, recimo, sa SD kartice ili USB sticka, tada to nećete naći u Recycle binu.

Kako Windowsi funkcioniraju?

Kada obrišete podatke sa računala, vi ne zapišete nule na te lokacije gdje su vam se podaci nalazili. Vi zapravo samo obrišete informaciju gdje su ti podaci na disku spremljeni. Kao da imate omotnicu sa određenim papirima unutra. Možete vi prekrižiti adresu gdje se ta omotnica treba poslati, no podaci (papiri) su i dalje tu u omotnici. Jedini je problem što poštar ne zna kuda dostaviti iste. Računalo radi na jako sličnom principu.

Razlika je u tome što računalo, nakon što obrišete podatke, označi prostor gdje su se ti podaci nalazili slobodnim za ponovnu upotrebu, makar tu nešto postoji. Kao što smo rekli – obriše se podatak da na toj lokaciji nešto ima. Kada Windowsi budu zapisivali nove podatke, postoji šansa da će te nove podatke prepisati preko starih – jer je prostor označen kao slobodan za upotrebu – i tada će podaci zapravo stvarno nestati.

Stoga, što prije shvatite da ste nešto obrisali što niste trebali, veća vam je šansa da ćete te podatke i vratiti. Jednostavno u tom trenu prestanite zapisivati podatke, pokrenite softver za vraćanje podataka i krenite sa skeniranjem računala i obrisanih podataka. Ako nemate softver, instalirajte ga na USB stick ili vanjski disk i onda s njega pokrenite skeniranje.

Čak i surfanje po Internetu i traženje softvera za vraćanje podataka vam može biti štetno u tim trenutcima jer i preglednik zapisuje određene podatke na disk. Možete se samo nadati da će podatke zapisati na neku drugu lokaciju, a ne preko datoteke koju želite vratiti.

Korumpirane datoteke

Drugi način kako možete izgubiti podatke, osim da ih vi obrišete, je da postanu korumpirane. To se možete dogoditi recimo dok vi pokušavate spremiti datoteku ili radite na njoj, a u tom trenu nestane struje i ugasi vam se računalo. Tada datoteka može ostati u nepredviđenom stanju i ona više neće biti upotrebljiva.

U ovom slučaju računalo zna gdje se određeni podaci nalaze, ali ih više ne može otvoriti, modificirati i upotrijebiti. Dogodila se logička greška koju sami Windowsi ne mogu riješiti. Za razliku od obrisanih datoteka koje jesu tu, ali ne znamo gdje su.

Postoje na tržištu i neki softverski alati koji tvrde da mogu riješiti ovakve probleme, odnosno određeni broj problema (nije svaka korumpirana datoteka ista). Neki od tih alata su besplatni, a neki nažalost nisu. Naš izbor je TestDisk. Besplatni alat za Windowse, Linux i macOS.

Potrgani hard disk

Znači, za obrisane i korumpirane datoteke još ima nade da ćete ih uspjeti vratiti, no ima li nade za podatke koji se nađu na disku koji se potrgao, odnosno više ne radi (op.a. disk failure)? Takav kvar se može manifestirati na mnogo načina, no najčešće se Windowsi neće pokrenuti, čak ni u Safe modu, a mogli biste i čuti čudne zvukove iz vašeg računala. Najčešće ste tu izgubili sav sadržaj tvrdog diska, ne samo određene datoteke.

Postoje specijalizirane kompanije koje vraćaju podatke i sa takvih diskova, odnosno vraćaju sve ono što je moguće vratiti, no to košta prilično puno. Ponekad i kuna po MB. Pa vi vidite što vam se isplati spašavati sa diska. No, to je tema za neki drugi puta.

Kada se dogodi ovakav kvar, velika je šansa da podatke više nećete vratiti, mada možete i sami napraviti mini dijagnostiku. Pokušati vidjeti da li je možda otišao samo kontroler koji upravlja diskom ili je kvar zapravo neke druge komponente (možda matične ploče) u računalu pa zato ne možete pokrenuti OS.

DiskDigger / Recuva

Korištenje ovih alata je zapravo jako jednostavno Dovoljno je da ih skinete i pokrenete. Čak možete skinuti i portabilne verzije, tako da samo morate skinuti zip datoteku, otpakirati ju i pokrenuti exe file. Ponavljamo – skinite ih na vanjski disk ili USB ako ih već niste od prije imali. Smanjite šansu da prepišete nestale podatke.

Zatim otvorite aplikaciju. Disk Digger ima, kao i Recuva, jednostavno sučelje koje vam prikazuje diskove i vanjske medije (ukoliko ih imate spojene na računalo) koje možete proskenirati i sa kojih možete vratiti podatke. Odaberite disk, stisnite „next“ nekoliko puta i to je to. Kreće skeniranje. U dotičnim aplikacijama imate i sekciju „Advanced“ u kojoj možete frizirati pretragu i reći alatu da, recimo, traži samo slike ili datoteke veće od 10 MB. Ili što već tražite.

Kada aplikacija nađe obrisane datoteke, neće im moći prikazati imena koja su imala na vašem računalu. Barem DiskDigger ne može, ali imate „preview“ prozor u kojem možete vidjeti slike pa po tome zaključiti da li je to podatak koji trebate ili ne. Sa drugim datotekama baš i nemate ovu preview opciju, ali što je tu je. Možete vratiti sve pa obrisati ono što stvarno želite obrisati i ostaviti ono što ste slučajno obrisali.

Kada nađete u popisu datoteke koje želite vratiti, dovoljno je da stisnete opciju „Recover selected files …“. Odaberite uređaj i lokaciju gdje želite vratiti podatke i to je to. Samo neka to bude fizički druga lokacija, a ne ona s koje vraćate. Znači, ako vraćate sa diska podatke, vraćajte ih na USB stick ili vanjski disk. Opet radi sigurnosti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here