Jeste li u jednom dijelu života koristili Google+ mrežu? Ako jeste, onda biste možda htjeli te podatke skinuti na svoje računalo ili samo možda vidjeti što je Google spremio o vama. U ovom tekstu ćete vidjeti kako to brzo i jednostavno napraviti.

Nakon što je Google godinama pokušavao uzeti “dio kolača” Facebooku na polju društvenih mreža, napokon su shvatili da jednostavno nemaju šanse niti proizvod s kojim se mogu boriti. Zato je Google “bacio ručnik” u ring i odlučio početkom travnja zauvijek poslati u povijest svoju društvenu mrežu Google+. Možda će se neki od vas sjetiti još starijeg Googleovog pokušaja s proizvodom “Google Buzz”? Nitko? Ne brinite, toliko je kratko bio na tržištu, da ga se i mi jedva sjećamo.

Problem s Google plusom je bio taj što nije ponudio ništa revolucionarno u odnosu na druge društvene mreže. Dok na tržištu imate Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat … Google+ je samo smetnja koja ne može ni jednom proizvodu konkurirati. Da ne govorimo da je Google mjerio dužine sesije i da je preko 90 posto korisnika na Google+ mreži bilo ispod 5 sekundi! To znači da su je slučajno otvorili i unutar pet sekundi samo ugasili.

No, ono zašto pišemo ovaj tekst je činjenica da Google na svojim serverima ima podatke o vama. Ako ste ikada i isprobali ovu mrežu, Google je spremio te podatke. Pa ako ih želite skinuti na računalo, evo uputa kako to napraviti!

Odite na Google Takeout

Takeout je repozitorij svih podataka koje Google ima o vašem korisničkom računu. Od Google Drivea do Google Photosa, YouTubea i Hangoutsa. Tu ćete naravno naći i podatke vezane uz Google+. Ovo je link koji bi svi Google korisnici trebali znati – takeout.google.com. Ako niste logirani u Google account, samo se logirajte kako biste mogli vidjeti podatke.

Nakon što ste se logirali vidjet ćete popis svih Googleovih servisa i proizvoda koje ste direktno ili indirektno koristili. Kako biste lakše isfiltrirali Google+, odaberite pri vrhu opciju “Select none” (op.a. Jer po defaultu je sve selektirano) kako biste sve de-selektirali.

Odaberite podatke

Sada scrollajte po popisu dok ne nađete Google+. Vidjet ćete da nema jedinstvene opcije za Google+ podatke. Tu je nekoliko različitih dijelova podataka koje možete skinuti: Google+ +1, Google+ Circles, Google+ Communities itd. Ovi podaci su dostupni za skidanje u različitim formatima.

Možete birati između vCard, JSONa, CSVa i HTMLa. Odnosno ne nude svi aspekti Google+-a iste formate. Najlakše vam je odabrati CSV ili HTML gdje možete. Kada odaberete sve što želite skinuti, scrollajte do dolje i kliknite na “Next”.

Odaberite format za arhiviranje

Sada morate odabrati kako želite formatirati te podatke. Odnosno da li želite podatke skinuti kao .zip ili .tgz datoteku. Nakon toga odaberite veličinu mapa za arhiviranje. Opcije koje vam se nude su: 1GB, 2GB, 4GB, 10GB i 50GB. Ako su podaci veći od toga, Google će to sam podijeliti i dati vam na skidanje/korištenje.

Na kraju, morate još odabrati kako želite primiti download link. Može vam ga Google poslati na email ili može prebaciti podatke na cloud servise poput Google Drivea, Dropboxa, OneDrivea ili Boxa.

Skinite vaše podatke

Jednom kada kliknete gumb “Create Archive”, informacije koje ste odabrali će se početi arhivirati po parametrima koje ste vi odabrali. Ovisi koliko podataka imate, ali proces arhiviranja može trajati od par minuta do par dana.

Barem tako Google kaže na svojim web stranicama. Jednom kada Google arhivira vaše podatke, dobiti ćete podatke koje ste tražili. Mi smo imali jako malo podataka na Google+ mreži pa su nam podaci došli za cca. 5 minuta.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here