WhatsApp je danas, uz Facebook i Messenger, treća najpoznatija i najkorištenija aplikacija za mrežnu komunikaciju. Osim jednostavnog i vrlo intuitivnog sučelja, WhatsApp je isto tako i vrlo pouzdan. Što se tiče samog slanja poruka, sve što korisnik treba napraviti kako bi nekome poslao poruku jest dodati nečiji telefonski broj i to je sve. Nakon dodavanja broja korisnik može na taj isti broj slati koliko god poruka želi (isto vrijedi i za telefonske pozive).

Slanje WhatsApp poruka se može obaviti i bez prethodnog upisivanja broja korisnika u imenik!

No, ono što može živcirati kod ove aplikacije jest činjenica da svaki puta prije nego što nekome odlučite poslati poruku najprije morate dodati tu osobu u svoj imenik. Je li to zaista potrebno svaki puta kada želimo s nekime samo nakratko komunicirati? Jednom riječju: nije. Zato možemo koristiti različite aplikacije treće strane kako bi one umjesto nas obavile ovaj zadatak.

Slanje obične poruke preko WhatsApp-a bez prethodnog snimanja kontakata ne bi trebao biti problem. Ipak, problem s aplikacijama trećih strana (iliti ”third-party” aplikacijama) leži u tome što takve aplikacije mogu naštetiti sigurnosti korisnika i funkcionalnosti samog pametnog uređaja. Osim toga, takve aplikacije mogu biti i nekompatibilne s određenim verzijama Android operacijskih sustava.

Ipak i za ovo postoji rješenje! Postoji način kako se može poslati poruka korištenjem WhatsApp aplikacije bez prethodnog dodavanja kontakta u imenik. Možda najbolje od ovoga jest činjenica da za ovaj način ne trebate koristiti nikakvu drugu aplikaciju i osim toga, ovaj način provjereno funkcionira i na Androidu i na iOS-u.

Kako mogu poslati poruku putem WhatsApp aplikacije bez upisivanja broja korisnika?

Unatoč tomu što se ovaj postupak isprva može činiti dosta zbunjujućim (pogotovo za one korisnike koji su početnici u korištenju pametnih telefona), zapravo nije. Uostalom, nakon što jednom obavite ovaj postupak i naučite kako se on radi, svaki idući puta će vam biti kao od šale. Vježbom do savršenstva!

Prvi korak jest taj da na svom pametnom telefonu otvorite neki od internetskih preglednika. Unutar preglednika kojeg ste otvorili utipkajte iduću adresu poveznice: https://api.whatsapp.com/send?phone=XXXXX. X-evi ovdje označavaju telefonski broj korisnika na koji želite poslati poruku. Telefonski broj mora uključivati pozivni broj države u kojoj se korisnik nalazi, ali bez znaka plus. To bi ustvari značilo da ako pokušavate poslati poruku korisniku iz Hrvatske, sve zajedno bi to izgledalo otprilike ovako: https://api.whatsapp.com/send?phone=385951234567.

Nakon što ste to učinili pritisnite ”enter” na svom pametnom telefonu. Otvorit će vam se novi prozor unutat WhatsApp aplikacije. Unutar njega će vam pisati želite li poslati poruku na taj telefonski broj. Vi odaberite da želite tako što ćete kliknuti na ”send message”.

Iduće što će se dogoditi jest da ćete biti automatski prebačeni na WhatsApp aplikaciju, samo što ćete sada imati prozor za početak dopisivanja, koji će se nalaziti tik do korisnika čiji ste telefonski broj maloprije unijeli.

To je sve! Odsad, svaki puta kada želite nekome poslati kratku poruku ili se s tom korisnikom poželite ukratko dopisivati, to možete učiniti i na ovakav način. Više te korisnike ne morate dodavati u svoj popis kontakata!

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here