Postoje neki legitimni razlozi zašto biste željeli poslati anonimni email. Mi ćemo vam pokazati kako to učiniti na jednostavan način.

Jeste li ikada imali potrebu poslati potpuno anonimni email? Vjerujemo da jeste, kao i većina nas. Naravno, anonimne mailove treba shvaćati ozbiljno i ne treba ih slati s bilo kakvom lošom namjerom. Odmah ćemo napomenuti da ste sami odgovorni za svaki mail koji pošaljete i sami snosite posljedice za to!

U drugu ruku, postoje neki legitimni razlozi zašto biste htjeli poslati anonimni email. Postoje i određeni online servisi koji vam dozvoljavaju ovu radnju. Alternativno, možete koristiti “jednokratnu” email adresu i VPN kako biste zaštitili svoj identitet.

Zapravo je vrlo lako poslati email bez da otkrijete svoj identitet. Evo pet načina kako to učiniti.

1) Koristite jednokratnu email adresu i VPN

Korištenje webmail računa kao što je Gmail je odlična opcija za slanje anonimnog emaila. Možete kreirati “jednokratnu” Google email adresu bez ikakvih privatnih informacija. Jer realno, sve informacije koje vas traže, možete lagati. Ime, prezime, datum rođenja … Tko zna kako se vi zovete i kada ste rođeni?

Nakon toga možete iskoristiti tu mail adresu za jednokratno slanje emaila. Nadalje, kada pošaljete email s Gmaila, IP adresa pošiljatelja u email zaglavlju nije vaša IP adresa, nego adresa Googleovog servera. Promjena (odnosno, maskiranje) vaše IP adrese je dodatni sloj zaštite, ali o tome malo kasnije u tekstu.

Ako netko i pokuša naći IP adresu od kuda je email došao, dobiti će – kao što smo rekli – IP adresu Googleovog servera, kao i vjerojatno njegovu adresu. To nužno ne mora biti lokacija blizu vas, ali je korisno i to promijeniti.

Dodajmo, vaša prava IP adresa od kuda ste napisali email je spremljena na Googleovim serverima. Ako netko zatraži tu adresu od Googlea, Google će im tu informaciju (morati) dati.

VPN: Dodavanje još jednog sloja zaštite

Možete povećati zaštitu vaše privatnosti dodavanjem još jednog sloja zaštite. U ovom slučaju je to korištenje VPN servisa. Ako ne znate što je VPN, potražite članke po Internetu i po ovom portalu. Mnogo puta smo pisali o VPN servisima.

Ako već koristite VPN, savjetujemo vam da ga platite i da koristite one VPN servise koji su provjereni (NordVPN, ProtonVPN …).

Jednom kada se spojite na VPN, vaša IP adresa je sigurna. Stoga, ako koristite VPN i nakon toga pošaljete email s Gmaila, dvije stvari će se dogoditi:

  • Googleov server, čija IP adresa će biti zapisana u zaglavlju emaila, neće biti ona blizu vas (pogotovo ako se iz Hrvatske VPN-om spojite na, recimo, azijske servere)
  • Na Googleovim serverima će biti zapisana IP adresa VPN servera, a ne vaša kućna IP adresa

Naravno, sada bi mogli diskutirati ima li VPN servis log u kojem je povezana vaša kućna IP adresa i njihova VPN IP adresa. Zato treba koristiti one VPN servise koji nemaju logove i ne pamte takve informacije.

I to je to. Prva opcija, dakle, je korištenje VPN servisa, te zatim kreiranje i korištenje jednokratne Gmail adrese.

2) Korištenje (lokalnog) email klijenta i VPN-a

Druga metoda je vrlo slična ovoj prvoj, samo što ćete koristiti email klijent instaliran na vaše računalo. Postoje tri koraka koji bi trebali osigurati vašu anonimnost:

  • Napravite jednokratnu email adresu na nekom od popularnih servisa (Gmail, Yahoo, GMX …)
  • Instalirajte Thunderbird ili neki drugi alternativni i besplatni email klijent
  • Instalirajte i spojite se na VPN servis po vašem odabiru

Sve što trebate napraviti je sljedeće. Prvo se spojiti na VPN i provjeriti da imate drugu IP adresu. To možete vidjeti preko web stranica “What is my IP address i sličnih. Zatim poslati email s jednokratne email adrese koju ste setupirali unutar Thunderbirda ili nekog drugog email klijenta. Zaglavlje emaila će pokazati VPN IP adresu umjesto one vaše iz kućne mreže. Malo je više posla nego na prvom koraku, ali je poanta ista.

3) AnonEmail

AnonMail je anonimni email servis iza kojeg stoji AnonyMouse. AnonEmail servis vam dozvoljava da šaljete anonimne emailove koristeći niz računalnih čvorova kako bi se izgubio vaš trag. U biti, email koji pošaljete ide nasumično kroz mrežu od čvora do čvora, tako da je praktički nemoguće ući u trag “originalnoj” IP adresi s koje je email poslan.

AnonEmail je, također, i lako za koristiti. Sve što trebate napraviti je unijeti email adresu na koju šaljete poruku, naslov poruke, te “tijelo” poruke. Za razliku od mnogih drugih servisa, AnonEmail izgleda ne logira vašu originalnu IP adresu. Barem tako tvrde. U našem (kratkom) testiranju, nije pokazivalo našu “kućnu” IP adresu. Ipak, po drugi put, vam savjetujemo da ne šaljete poruke koje su osjetljive, ilegalne ili slične tome!

Što se sigurnosti tiče, AnonEmail ima još jednu funkcionalnost koja je zanimljiva. Oni će čekati neodređeni period vremena prije slanja vašeg emaila. Tako se vrijeme slanja emaila, lokacija i potencijalna geografska lokacija, ne bi trebala vezati uz vas. Ako znate na što mislimo.

4) Cyber Atlantis

Kao i maloprije spomenuti AnonEmail, Cyber Atlantis je besplatni anonimni email servis koji izostavlja vašu IP adresu iz email zaglavlja. Osim izostavljanja IP adrese, Cyber Atlantis nudi mogućnost da kriptirate sadržaj poruke s PGP enkripcijom.

Sam sadržaj poruke je tada kompletno siguran. Samo vlasnik javnog ključa može otključati sadržaj poruke s privatnim ključem. Iako, korištenje enkripcije s javnim ključem može imati neželjene posljedice. Na primjer, ako enkripcijski ključ nije široko korišten i distribuiran je samo malom brojem ljudi, primatelj anonimne poruke bi mogao pogoditi tko je pošiljatelj poruke.

5) ProtonMail

Ako trebate kompletno siguran, anoniman i dvosmjeran email servis, ProtonEmail je ono što trebate. ProtonEmail ima dugačku povijest i nudi siguran email servis kojeg koriste milijuni ljudi. Zašto? Iz spomenutog razloga – ljudi žele da njihova komunikacija bude privatna i anonimna u isto vrijeme. Neke od ključnih funkcionalnosti ProtonMaila su:

  • End-to-end enkripcija: Poruke nisu samo kriptirane kada se šalju s ProtonMailovih servera, nego su sve spremljene poruke također kriptirane. Bez pristupa ProtonMail korisničkom računu, nitko ne može pristupiti vašim porukama. Čak ni oni koji rade u spomenutoj kompaniji
  • Privatni podaci korisnika: ProtonMailov enkripcijski proces koristi ključ koji se nalazi na vašem računalu. To znači, kao što smo maloprije rekli, da ni administratori koji rade u ProtonMailu ne mogu čitati vaše poruke. To isto tako znači da, ako zaboravite podatke za login, oni vam ne mogu vratiti korisnički račun. Dobra stvar je da nitko ne može onda doći do podataka. Ni Vlada, ni neke čudne agencije …
  • Open source kriptografija: Pošto ProtonMail koristi open source kriptografske libraryje, možete biti sigurni da nema nikakvih “back doorova” i da nitko treći ne može ući u vaš email inbox i čitati poruke. Nema nikakvog “zaobilaznog” puta do vaših poruka. To uključuje i administratore, i hakere, i Vladu, i razne agencije i sve ostale.

Ako regularno šaljete dvosmjerne kriptirane emailove, definitivno razmislite o ProtonMailu. Odličan je za anonimnu komunikaciju s prijateljima, kolegama, obitelji. Čak ga se može koristiti i za poslovne svrhe jer kompanija može zakupiti ProtonMail s custom domenom i koristiti sve pogodnosti koje ProtonMail nudi.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here