Dok se konzole PS 4 i Xbox One bore sa svojim nasljeđem, odnosno pokušavaju korisnicima omogućiti da na novim konzolama igraju stare igre, na PC-ju je to mnogo lakše i trivijalnije. Jedna od boljih strana Windowsa je “backward compatibility”, odnosno mogućnost da pokrenete stare igre i aplikacije na novijem operativnom sustavu. Ta mogućnost radi relativno dobro i sve bi trebalo “jednostavno raditi”. Zapravo, Microsoft niti ne voli spomenute riječi – “backward compatibility”.

Uvijek postoji ali. Nažalost postoje neke prilično stare igre koje ljudi vole zaigrati i nakon 10-15 godina (Ultimas, Theme Hospitals, Dungeon Keeper …) i tu stvari postaju malo “tricky”, odnosno morate podesiti Windowse 10 da biste mogli pokrenuti te igre. Ako ste među tim korisnicima koji bi rado zaigrali PC klasike na Windowsima 10, evo par načina kako to možete napraviti.

 

Kako pokrenuti DOS igre u Windowsima 10?

Prošla su već desetljeća od vremena kad smo na Windowsima koristili DOS prompt i kada nismo imali user-friendly sučelje na Windowsima. No, još od tada postoje neke kul igre koje volimo zaigrati, a izuzetno je teško na današnjim Windowsima. No, tu dolazi alat koji se zove DOSBox.

DOSBox je DOS emulator koji je vitalan za pokretanje igara starih 20+ godina. Ovaj emulator je toliko dobar da ga čak i promovira GOG.com (Good old games).
Ako želite pokrenuti DOS igru dovoljno je da uzmete .exe ili .bat i samo ga “dovučete” u DOSBox i to je to.Igra će se pokrenuti u DOSBoxu i vrijeme će se vratiti 20 godina unazad. Dobro, vjerojatno neće, ali će vas obuzeti nostalgija kao što je i nas.

 

Kako instalirati stare igre sa starih CD-ova?

Ako imate staru DOS igru na CD-ROM-u, također ju možete instalirati i pokrenuti preko DOSBoxa. Kako biste ju pokrenuli, prvo u Windowsima kreirajte folder gdje želite instalirati igru, a zatim unutar DOSBoxa pokrenite naredbu:

“mount c c:\DOSGames” (bez navodnika)

(ako ste napravili mapu na C: particiji i nazvali ju “DOSGames”)

Sada ubacite CD u računalo (op.a. nadamo se da još uvijek imate “ladicu” za CD-e), te upišite iduću naredbu:

“mount d d:\ -t cdrom -ioctl” (bez navodnika)

(uz pretpostavku da vam je učitani CD d: particija. Ako nije, iskoristite drugo slovo)

Sada je vaš CD mountan u DOSBox, te sada trebate aktivirati drive tako da samo napišete komandu “D:”.
Zatim napišite odgovarajuću komandu za pokretanje instalacije. Najčešće su to naredbe “install”, “setup” ili “dos4gw”. Znači DOSBox prompt bi vam trebao ovako izgledati:

Z:\>D:
D:\>install

Nakon toga slijedite upute za instalaciju igre. Ako je sve u redu, igra će vam se pokrenuti nakon instalacije. No, postoje i igre koje su napravljene isključivo za stare Windowse, posebice one igre iz XP ere i starije. One jednostavno nisu kompatibilne s modernim verzijama Windowsa. Jedna od mogućnosti je pokretanje preko “kompatibilnog moda” (o tome malo niže u tekstu) ili pokretanje virtualke sa starom verzijom Windowsa na kojoj igra radi (npr. Windows XP).

Ipak, jedno od rješenja je kupovina stare igre u digitalnom obliku jer te igre definitivno rade na Windowsima 10 i optimizirane su za iste. Svakako bacite oko na Good old games.

 

“Compatibility mode” i admin prava

Ako vam igra ne radi na Windowsima 10, odnosno ne možete pokrenuti instalaciju ili jednostavno ne radi kada ju instalirate, možete ju pokušati pokrenuti kao administrator. Ako je igra iz 2001. godine ili tu negdje, vjerojatno će vam raditi. Desni klik na exe datoteku i “Run as administrator”.Probajte su tako instalirati i pokrenuti. Ako ni to ne radi, onda je vrijeme za zadnji potez, a to je pokretanje u kompatibilnom modeu.

Kliknite desni klik na exe datoteku, te odaberite properties iz padajućeg menija. Zatim kliknite na tab “Compatibility” i označite kućicu “Run this program in compatibility mode”. Iznad tog checkboxa odaberite verziju Windowsa koje želite “emulirati”, odnosno pogledajte kada je igra izašla i koji su tada bili aktualni Windowsi. Recimo igra – Gothic II – je došla 2002. godine i tada su bili aktualni Windowsi XP (Service Pack 3).

 

Problemi s rezolucijom i open source patchevi za igre

Ako ste igru napokon uspjeli upogoniti, vrlo vjerojatno ćete se susresti s problem grafike, odnosno rezolucije. Najvjerojatnije će vam se pokrenuti u prozoru veličine 1024 x 768, jer je tada to bila maksimalna rezolucija i grafičke kartice nisu mogle podržati veću rezoluciju. To se pogotovo odnosi na postDOS igre koje su došle taman kada se počelo eksperimentirati s 3D grafikom i slično.

Kako bi ipak imali benefita od Windowsa 10 i snažnog hardvera kojeg imate u računalu, potražite open source patcheve (zakrpe) koje su dostupne na Internetu. Neki od tih patcheva rješavaju problem grafike i rezolucije.

Tako na primjer ovdje možete naći open source klasik “Command & Conquer: Red Alert” ili Theme Hospital s većom rezolucijom, modernijom grafikom, redizajniranim sučeljem i slično.

Naravno, za druge igre ćete sami morati potražiti patcheve, jer nisu sve igre redizajnirane i prilagođene modernim računalima.

U svakom slučaju postoje načini kako pokrenuti stare igre – ili preko DOSBoxa ako se radi o igri iz tog doba, te preko admin prava i compatibility modea unutar Windowsa 10. Zadnja mjera je instalacija starije verzije Windowsa u virtualku ili kupovina starije igre u digitalnom obliku. Pitanje je samo kako je određenu igru najlakše pokrenuti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here