Dark mode je nešto što je postalo uobičajeno za današnje aplikacije. Kao što znate, radi se o mogućnosti da vi, kao korisnik, aktivirate alternativne boje za jedno te istu aplikaciju. Najčešće se radi o zamjeni bijele ili neke svijetle boje, crnom ili nekom tamnijom bojom. YouTube nije iznimka. Klasičnu bijelu boju možete zamijeniti crnom bojom, te nijansama sive. No, mnogo je važnije pitanje kako to napraviti i kako aktivirati dark mode?

Dark mode ima nekoliko prednosti nad “light modom”. U ovom konkretnom slučaju, video se ističe jače od ostatka web stranice (ili aplikacije), što dozvoljava korisniku da se bolje koncentrira na isti. To je zapravo i dobro ako gledate neki video slabije rezolucije koji ne izgleda dobro u full-screenu.

Nadalje, ako koristite dark mode na vašem mobilnom uređaju ili tabletu, YT aplikacija će vam trošiti manje baterije. Znamo da se ne radi o značajnoj uštedi, ali ona ipak postoji. Bijele piksele će se zamijeniti crnima, a znamo da bijeli pikseli troše više energije za prikaz od crnih. To je posebice dobro za uređaje s AMOLED ekranima. Naravno, i za one koji dosta vremena potroše dnevno na ovoj web stranici.

I za kraj ovog dijela, moramo opet napomenuti – crno/dark sučelje je mnogo bolje za vaše oči, posebice ako gledate u mobitel u mračnoj prostoriji. Pa kad god je to moguće, prebacite se na dark mode, ako ništa, radi vaših očiju. Plus, bijela boja koju gledate na ekranima prije spavanja vam može poremetiti miran san, no o tome nekom drugom prilikom. Pogledajmo sada radije kako na pojedinačnim uređajima aktivirati dark mode za YouTube.

Dark mode za Android

Ako koristite Android 10, YouTube aplikacija će se automatski prebaciti na ovaj mode kada u postavkama vašeg telefona postavite da koristite dark mode. Da biste to napravili, odite u postavke telefona, odaberite opciju “Display” i aktivirajte Dark mode toggle.
Ako koristite Android 9 (Pie) ili stariji, otvorite YouTube aplikaciju, te u gornjem desnom kutu odaberite “Settings”. Nakon toga odaberite “General”, pa “Appearance”. Iz menija odaberite “Dark theme” i to je to.

Dark Mode za iOS

Ako vaš iPhone ima na sebi iOS 13.X, onda će vam se kao i na Androidu dark mode aktivirati kada postavite dark temu na mobitelu. Točnije, kada u postavkama iPhonea aktivirate dark mode. Ako to još niste napravili, a želite, otvorite postavke na iPhoneu. Zatim tapnite na opciju “Display and brightness” te odaberite “Dark” opciju. Ako imate stariji iOS, nažalost, ne možete ništa napraviti po ovom pitanju osim probati ažurirati telefon i instalirati noviji iOS.

Dark mode za desktop / web stranicu

Da biste aktivirali dark mode na YouTube web stranici, otvorite prvo YT web stranicu. Zatim provjerite da ste u Chrome logirani s vašim Google korisničkim računom. Kliknite na profilnu ikonicu u gornjem desnom kutu desktopa. Zatim kliknite na “Dark Theme” opciju i pojavit će vam se prozor u kojem možete aktivirati dark mode. I to je to.

Druge opcije za uštedu baterije

Postoji još nekoliko sitnica koje možete “iskoristiti” da biste uštedjeli bateriju, odnosno potrošnju iste na mobitelu ili tabletu.

Vjerojatno najbolja opcija je “Remind me to take a break”. Nju ćete naći u postavkama YouTube aplikacije. Ona će vam pomoći da ne padnete “u zamku” u koju svi padamo. Gledamo neki video pa vidimo još nešto zanimljivo u desnom meniju koji nam pokazuje “slične videe”. Pa onda opet vidimo nešto zanimljivo … i tako u beskonačnost. Spomenuta opcija će vam reći da je vrijeme da uzmete pauzu i da ugasite aplikaciju. Kada već sami ne možemo paziti na vrijeme, da nam barem aplikacija javi da pauziramo malo korištenje mobilnog uređaja.

Također, nije loše ni smanjiti svjetlinu ekrana što će vam pomoći uštedjeti bateriju, bez obzira imate li ili nemate uključen dark mode.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here