Radna memorija, RAM ili Random Access Memory je u stvari način na koji neko računalo pohranjuje privremene podatke. Umjesto da računalo podatke pohrani na neku trajniju memoriju (kao što je memorija čvrstog diska ili ili SSD-a) ono umjesto toga podatke pohranjuje kao privremene podatke do kojih onda lako može doći u slučaju kada to zatreba.

Zbog čega se najčešće događaju problemi sa memorijom (u ovom slučaju sa radnom memorijom)?

Problemi s memorijom su u biti rjeđi i ne pojavljuju se tako učestalo kao neki drugi problemi s drugim komponentama na računalu. Razlog tomu jest taj što pločice radne memorije nemaju pomičnih dijelova i zbog toga je vjerojatnost nekog kvara ili otkazivanja manja.

Radna memorija na računalima traje obično puno duže od bilo koje ostale komponente (ovdje mislim na unutarnje komponente računala). Zbog toga proizvođači često svojim kupcima nude jamstva radnih memorija koja obično traju puno duže nego za recimo, neku grafičku karticu ili procesor.

Ipak, to ne znači da je radna memorija ”cijepljena” od problema i poteškoća koje se znaju pojaviti u radu. Kojih je to pet najčešćih problema s radnom memorijom, postoji li kakav način da se ti problemi otklone i ako postoje, koji su to – pročitajte u nastavku.

 

 

Mogući indikatori problema s RAM memorijom

Nakon što uključimo računalo, ono može raditi dobro i normalno neko vrijeme. Ipak, kada odlučimo nešto raditi, bilo da se radi o pokretanju neke igre ili na bilo koji drugi način korištenja radne memorije, vidimo da performanse računala počinju naglo opadati.

Internetske stranice se sporo otvaraju (ako se uopće i otvaraju), a programi koje pokrenemo rade ”puževom” brzinom. Ovi simptomi koji upućuju na postupno smanjivanje performansi rada računala upućuju na probleme koji su mogli biti i najčešće jesu uvjetovani problemima s radnom memorijom.

Jeste li ikada imali iskustvo da se u trenutku rada vaše računalo samo restartira? Ako se računalo samo restartira ili ako dolazi do nasumičnog ”smrzavanja” cjelokupnog sustava, to bi mogao biti znak da postoji nekakav problem s radnom memorijom.

Prije nego što se računalo restartira ako vidite placi zaslon sa tekstom na njemu koji se pojavljuje i nestaje – i to može biti znak problemima s radnom memorijom. Jeste li ikada imali iskustvo sa ”plavim zaslonom” ili tzv. BSOD (”Blue Screen Of Death”)? Ako jeste, onda znate o čemu pišem. Ono što najviše iritira kod BSOD-a jest to što se on pojavi i prikaže grešku, ali jako brzo nestane tako da korisnik često nema niti vremena pročitati ono što na zaslonu piše.

 

Blue Screen of Death

 

Recimo da često koristite neke datoteke, često ih otvarate, presnimavate, kopirate i odjednom vam se dogodi da su te datoteke pokvarene, odnosno da ih više ne možete očitavati niti otvarati. Nadalje, ako brzina rada diska na računalu opada do te mjere da više ne možete otvoriti recimo lokalni disk c i provjeriti što se nalazi u Windowsima, lako je moguće da je ove probleme uzrokovao neki od problema s radnom memorijom.

Sve u svemu, postoji jako puno indikatira na potencijalne probleme s radnom memorijom, no ono što se često događa jest da korisnici često ”zaborave” uopće uzeti radnu memoriju kao mogući uzrok problema, baš iz razloga što misle da se radna memorija vrlo teško može pokvariti i da je često problem u nečemu drugome.

 

Što je ono što najčeće može uzrokovati probleme s RAM memorijom?

Neki od uzroka problema s radnom memorijom su ovi koje ćemo nabrojati u nastavku:

  • Problemi sa strujom mogu oštetiti sve računalne komponente, pa tako i radnu memoriju. Ako volite imati uključeno računalo recimo dok vani grmi, a nemate nikakvu zaštitu, riskirate štetu koju grom (u slučaju da dođe do udara) može uzrokovati vašem računalu.
  • Statički elektricitet isto tako može uzrokovati mnoge probleme s računalima, pa onda i s radnom memorijom.
  • Velike temperature koje nastaju ili zbog neadekvatnog i nedovoljnog hlađenja računala ili zbog prevelikog naprezanja (koje opet može biti još više naglašeno ako računalo nije dovoljno hlađeno) također mogu uzrokovati probleme s radnom memorijom. Isto tako, ako ste pokušali overclockati neku komponentu vašeg računala i to niste napravili kako treba, može doći do stvaranja dodatne visoke temperature unutar vašeg računala koja onda može uzrokovati raznorazne probleme.
  • Ako je pločica (ili pločice) radne memorije iz nekog razloga bila oštećena, to je samo još više moglo dovesti do daljnjeg produbljivanja problema koji su možda već postojali.

 

promjena ram memorije

 

Kako se mogu riješiti problemi s RAM memorijom? Koja su moguća rješenja?

Prvo i rješenje koje će gotovo svakom korisniku pasti na pamet jest odvajanje pločice radne memorije za koju se sumnja da je oštećena. Odvajanje pločice je vrlo jednostavan postupak, a svodi se na blag pritisak na malene kvačice koje drže pločicu pričvršćenom i micanje iste nakon toga.

Pokušajte testirati svaki od modula za memoriju da otkrijete u kojem modulu (ili utoru) leži problem. Moguće je da je problem u modulu (ili u modulima), a moguće je i da je problem samo u pločicama radne memorije. U slučaju da je problem u modulima (odnosno ako niti pločice radne memorije za koje se zna da su ispravne ”ne rade” kako treba ako ih utaknemo u module), to će značiti da trebate zamijeniti cijelu matičnu ploču računala.

Još neki od uzročnika problema s radnom memorijom jest recimo problem koji je nastao unutar ili u vezi čvrstog diska. Ima li disk na vašem računalu ikakav problem se vrlo lako može provjeriti s programom koji se zove CHKDSK koji se pokreće ako u isto vrijeme pritisnete tipke za Window i R nakon čega trebate upisati CHKDSK u tražilicu.

 

Chkdsk za windows3

 

Ako se problemi s radnom memorijom pojavljuju u trenucima kada na računalu radite neki zadatak koji je grafički zahtjevan (recimo igrate igru), moguće je da pravi problem leži u driverima grafičke kartice (koji su potencijalni problemi s grafičkom karticom i koji su znakovi da grafička kartica otkazuje možete pročitati ovdje). Nadogradite bazu podataka vaše grafičke kartice, odnosno skinite najnovije drivere i pokušajte opet. Ako je problem nestao, znate što je bio uzrok.

Neki od drugih uzroka na koje svakako treba obratiti posebnu pozornost su ako recimo računalo često restartiramo, ako se računalo zbog nekih razloga samo neplanirano restartira, bez da je izvršeno sigurnosno isključivanje, ako je interijer računala prljav, odnosno ako su unutarnje komponenete onečišćene prašinom, dlakama i bilo kakvim drugim mrljama, virus koji se možda pojavio i kojeg ste možda skinuli, a da toga niste niti svjesni.

Dobra stvar jest što je za veliku većinu potencijalnih uzročnika problema s radnom memorijom moguće pronaći rješenje koje funkcionira i što je te uzročnike moguće spriječiti. Uz redovito održavanje i servisiranje koje možemo sami napraviti, svako računalo, odnosno radni vijek svakog računala se može enormno povećati.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. “Ono što najviše iritira kod BSOD-a jest to što se on pojavi i prikaže grešku, ali jako brzo nestane tako da korisnik često nema niti vremena pročitati ono što na zaslonu piše.”
    Mogli ste odmah ljudima napisati da se to riješi za 10ak sekundi… desni klik miša na ikonu My Computer (ili This PC na win 10), Properties, Advanced system settings, i ispod Startup and Recovery stisnuti Settings, i maknuti kvačicu na Automatically restart. Gotovo, BSOD će sada biti na ekranu dok god vi ne restartate računalo, i vidite sve njegove “error codove”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here