Internet je danas nešto bez čega je naš život teško zamisliv. Bez obzira što radili preko interneta i što točno na njemu pregledavamo činjenica je da je internet postao nešto duboko ukorijenjeno u naše živote. Internet je postao puno više od alata koji nam služi za poslove. Možemo slobodno reći da je internet postao naš dobri prijatelj i suradnik uz pomoć kojih je komunikacija s našim (pravim) prijateljima, kao i gledanje filmova i  serija preko Netflixa postalo nešto što možemo raditi preko nekoliko klikova mišem.

Na internet se možemo spojiti na nekoliko načina s time da su žično i bežično (ili ”wireless” odnosno preko Wi-Fi konekcije) dva najpopularnija. Nažalost, ponekad se znaju pojaviti različiti problemi vezani uz spajanje i brzinu. Recimo spojite se preko Wi-Fi-ja na internet i primijetite da je konekcija puno sporija nego što bi trebala biti, bez vidljivog razloga i uzroka. U čemu je problem i što najčešće uzrokuje probleme sa ”sporim” Wi-Fi internetom? I ono najvažnije – kako takve probleme možemo otkloniti? Nešto više o ovome u nastavku članka.

router

Pozicija routera je jedan od potencijalnih problema

Ovo je nešto toliko uobičajeno da nam često puta promakne i da se toga uopće ne sjetimo no stvar ponekad može biti baš u tome- da je router smješten na ”pogrešnom” mjestu u vašoj kući ili stanu. Često puta, nakon što kupimo router i nakog što ga spojimo, to učinimo tako da ga postavimo na neki stol ili negdje gdje smatramo da će nam najmanje smetati. Iz tog razloga neki korisnici svoje routere stavljaju u radne sobe i to da stvar bude još gora, router bude negdje dolje, u donjem dijelu radnog stola (jer mislimo da nam tako neće smetati).

Pozicija routera itekako može utjecati na snagu signala koji router daje i koji vaši uređaji koji se spajaju na Wi-Fi signal pokušavaju uhvatiti. Ako je router smješten negdje dolje (na primjer unutar postolja radnog stola ili u dnevnom boravku, ispod televizora) to će učiniti da signal bude znatno slabiji nego što bi zaista trebao biti. Razlog? Signal najvjerojatnije ometaju signali ostalih elektroničkih uređaja koji se nalaze u kućanstvu. Da to izbjegnete postavite svoj router na što je moguće višu poziciju u svome domu jer ćete tako izbjeći gubitak signala i već spomenuti slabi Wi-Fi signal.

Dvije stvari koje isto tako utječu na blokiranje signala su metal i beton. Da ne biste imali probleme s ovo dvoje nemojte stavljati svoj router u podrum (ili među ostalim elektroničkim uređajima). Previše betona (najčešće zidova unutar stana ili kuće) kao i previše metala može dovesti do slabljenja signala Wi-Fi veze, stoga pripazite i na ovo.

Snaga internet signala routera također slabi što su uređaji koji se pokušavaju spojiti na Wi-Fi signal udaljeniji od routera. To obično nije problem broj jedan, no isto tako se radi o nečemu na što treba obratiti pažnju (pogotovo ako imate veliku kuću ili stan, često ste u radnoj sobi koja je na katu, a router je smješten u prizemlju, u dnevnom boravku, ispod stola, okružen kabelima svakakvih vrsta i namjena).

google wifi router
Google wifi router modernog dizajna

Drugi potencijalni uzrok su ostali bežični signali i veze koje mogu utjecati na snagu Wi-Fi signala

Kao što vjerojatno znate, danas smo okruženi stotinama elektroničkih uređaja od kojih gotovo svaki ispušta neku vrstu bežičnog signala. Kada se recimo radio-valovi i signal Wi-Fi internet veze ”sudare” dolazi do gubitka signala kod jednog od uređaja koji ispušta ove signale (što u pogledu interneta može značiti oslabljeni Wi-Fi signal).

Jedna od vrsta ovakvih signala su mikrovalovi. Istraživanja pokazuju da mikrovalne pećnice mogu utjecati na kvalitetu i postojanost Wi-Fi signala (što je posebice čest slučaj kod starijih routera). Ovo je slučaj jer mikrovalne pećnice rade na frekvenciji od 2.45 GHz, što je jako blizu Wi-Fi signala od 2.45 GHz.

Još jedan od vrlo popularnih načina povezivanja preko interneta jest Bluetooth. Osim što se isto tako radi o bežičnom načinu povezivanja Bluetooth funkcionira isto tako na 2.4 GHz. Kako bi izbjegli križanje frekvencija proizvođači Bluetooth uređaja koriste preskakanje frekvencija (što znači da kod takvih uređaja frekvencija skače između čak 70 različitih kanala i mijenja se do 1600 puta u minuti). Bez obzira na sve, kako biste izbjegli moguće križanje frekvencija maknite sve svoje Bluetooth uređaje što dalje od svojih routera.

 router Security advanced settings MAC Filtering

Vaši susjedi isto tako mogu biti uzrok sporosti Wi-Fi veze

Recimo da stanujete u zgradi ili da vam je kuća jako blizu susjedove. Vi i vaš susjed (ili susjedi) imate router, vlastiti internet i želite se povezati na njih koristeći Wi-Fi povezivost. U takvim slučajevima nije rijetka pojava da i ovdje dolazi do križanja frekvencija kao i signala Wi-Fi veza što može uzrokovati slabljenje Wi-Fi konekcije i kod vas i kod spomenutih susjeda.

Najbolji način kako ovo možete izbjeći jest ako pokušate svoju internet vezu staviti na drugačiju frekvenciju (recimo 2.4 GHz je uobičajena, ali postoje i od 5 GHz i druge).

linksys router

Drugi korisnici u vašem kućanstvu

Recimo da ste se svojim računalom spojili na internet preko Wi-Fi konekcije. Uz to, otišli ste na Steam i ondje ste kupili neku igru. Nakon kupovine vidjeli ste da je igru, prije nego što je budete mogli zaigrati, potrebno skinuti i instalirati. Datoteke za skidanje ”teže” 30 gigabajta (što je normativ za velik broj novih igara danas).

S obzirom da je to puno i da će vam u najgorem slučaju trebati nekoliko sati da se to skine, odlučite ostaviti svoje računalo na miru i u to vrijeme obaviti videopoziv preko Vibera. Spojite se na Viber i vidite da vam video ”šteka”. Malo kasnije dolazi vaša supruga i viče jer joj nije jasno zbog čega ne može skinuti nadogradnju za operacijski sustav na svoje računalo i zašto to ”traje”.

Shvatili ste priču. U ovom slučaju glavni uzrok sporosti interneta uopće, a i Wi-Fi-ja ste vi sami (to jest igra koju skidate sa Steam-a). Ovakvi problemi mogu se umanjiti kupovinom bržih paketa interneta ili prelaskom na sve popularniju ”optiku” (pod uvjetom da je ona dostupna u vašem mjestu) ili jednostavno da se malo strpite. Ili da tu igru skidate kad nitko nije kod kuće i kada vam internet za ništa drugo ne treba.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here