Prošla godina je bila godina ”Battle Royale” igara. Nakon nekoliko godina isprobavanja i oprobavanja igraće scene nekoliko igara ovakvog žanra i tipa na tržištu se pojavilo prije dvije godine. Prva od takvih igara koja je zabilježila veće zanimanje i koja je ostavila dublji trag bila je H1Z1.

Neki će reći da je ta igra bila i preteča Player Unknown’s Battlegrounda ili popularnije PUBG-a. Fortnite i njegov besplatni battle royale način igranja došao je na igraću scenu u kasnu jesen 2017. Rezultat te igre je i danas jako vidljiv jer Fortnite i danas broji više milijuna igrača.

Ove godine ”Battle Royale” igre samo su rasle u popularnosti i zastupljenosti. Formula igre se dodatno poboljšava i razrađuje što samo dovodi do novih naslova koji postupno postaju novi hitovi ili za to imaju potencijal. Koje su najbolje ”Battle Royale” igre u 2018. godini? Nešto više o tome u nastavku ovoga članka.

ps4 Fortnite Battle Royale

Fortnite: Battle Royale

Developer: Epic Games

Počeci Fortnite igre su bili više nego odlični, da bi ove godine stvari krenule i nastavile čak i boljem putem nego što je to bilo lani. Po nekim stvarima dosta sličan, a po nekima i različit od, po mnogima najvećeg protivnika ove igre- PUBG-a, Fortnite je vrsta ”Battle Royale” igre u koju ćete se vrlo lako zaljubiti i nakon toga je nećete moći prestati igrati. Epic Games, developeru igre nije strano igrače staviti niti u mod igre u kojemu se i s jedne i sa druge strane nalaze po 50 igrača.

Igrači koji se mogu pretvarati da su grmlje ili mogućnost letenja na letećim bundevama- to su samo neke od fora koje ova igra više nego uspješno prezentira igračima i zbog čega je razina zabave kada igramo Fortnite jako visoka. Trenutno se Fortnite nalazi u svojoj petoj sezoni. Ne očekujemo da će ovakvi luckasti eksperimenti stati, a ono što očekujemo su nove stvari za koje se nadamo da će developeri nastavljati stavljati u Fortnite. Sve u svemu, možda nije prvi, ali je svakako igra koja na jedan odličan način prikazuje sve ono što jedna ”Battle Royale” igra može ponuditi svojim igračima.

 

pubg mobilna verzija

PUBG (ili Player Unknown’s Battleground)

Developer: PUBG Corp

Ne znamo hoće li developer PUBG-a, PUBG Corp ikada osmisliti i doći na ideju snimanja PUBG filma, ali nakon svega onoga što se izdogađalo prošle godine ne bismo bili nimalo iznenađeni da se takvo što počne događati. PUBG je, slično kao i Fortnite, počeo na sebi svojstven način, možda malo sporijim tempom, da bi stvari počele kulminirati ove godine kada je igra došla do djelomičnog otkrivanja svega onoga što ona može i što developeri mogu pružiti kroz nju.

2018. godina je za PUBG bila plodonosna i po tome što je nastala treća karta pod nazivom Sanhok (što nije sve za ovu godinu, jer se sprema i četvrta karta i to zimska koja bi trebala biti gotova do kraja godine). Osim toga igra je dobila neke nove mogućnosti i fore, koje se možda ne ogledaju u stvarima kao što su leteće bundeve, već u tome da PUBG želi biti što je moguće realističnija ”Battle Royale” pucačina, a to su dinamična prognoza vremena i poboljšana penetracija streljiva.

Otkako je igra izašla na scenu ono što možemo očekivati jest isto ono na što nas je igra naviknula, a to su nova oružja, modovi igranja i nova vozila. Neki kažu da je PUBG bio najveći fenomen prošle godine. Ono što očekujemo jest nastavak u istome smjeru u kojemu je igra i krenula.

 

Free to play

Jedna od izvrsnih vrlina i stvari koje se odnose na ”Battle Royale” žanr i vrstu igara jest to što danas postoji ogroman broj besplatnih igara ovakvog tipa. Bez obzira na to radi li se o cijelim igrama ili ”Early Access”, danas postoji vrlo velik broj besplatnih BR igara koje možete zaigrati kada želite i ne morate za to dati niti kune (ili eura). Koje su to igre?

Ring of Elysium

Ring of Elysium

Developer: Tencent

Tencent je u biti distributer PUBG igre zadužen za kinesko tržište koji je nedavno osmislio i vlastitu BR igru pod nazivom Ring of Elysium. Igra je dostupna na Steamu i kada je zaigrate vidjeti ćete koliko se u biti ”Battle Royale” način igranja može prezentirati i implementirati na puno različitih načina.

H1Z1

H1Z1

Developer: Daybreak

Ove godine je Daybreak ostavio za svoju igru H1Z1 Early Access verziju igre. H1Z1 Early Access u sebi sadržava solidan broj novotarija, Pro modove igre kao i nekoliko export tipova turnira. Unatoč tomu što je u posljednjih nekoliko mjeseci broj igrača H1Z1 dosta opao, developeri i dalje ne odustaju te su odlučili svojim igračima pružiti sve ono kako bi iz ovog začetnika ”Battle Royale” žanra izvukli maksimum.

The Culling Origins

The Culling: Origins

Developer: Xaviant

The Culling je otkako je postao dostupan za igranje doživio i uspone i padove. Igra se na igraćoj sceni pojavila prije dvije godine i slovila je kao ”Battle Royale” tip igre koji u sebi objedinjuje dva segmenta- borbu hladnim oružjima i crafting (iliti kreiranje i pravljenje oružja od stvari koje igrači pronađu). Igra je kao takva privukla određeni, ne tako veliki, ali zato broj strastvenih sljedbenika.

Drugi nastavak je bio klasičan ”Battle Royale” naslov koji je izgledao kao i svaka druga BR igra, što znači da u sebi nije imao gotovo ništa od onoga što je sadržavao original, što je developere nagnalo da se vrate korijenima. The Culling: Origins je besplatna verzija igre, odnosno prvog nastavka dostupna za besplatno igranje.

 

Early Access

Osim onih ”Battle Royale” igara koje su dostupne za igranje u svojim završnim verzijama, bilo da se radi o besplatnim, ”free to play” igrama ili igrama koje se plaćaju, postoje i takozvane ”Early Access” verzije. Radi se o igrama koje se mogu igrati i dok su u razvoju. Najbolje BR igre sa Early Access mogućnošću igranja ćemo nabrojati u nastavku.

Battlerite Royale

MOBA igra dostupna za besplatno igranje. Dvadeset igrača, ogromna karta i akcija. Vrijedi isprobati.

CALL OF DUTY Black Ops 4

Call of Duty: Black Ops 4

Iako u COD: Black Ops 4 ne postoji tradicionalna kampanja per se, ono što postoji jest ”Battle Royale” mod igranja pod nazivom ”Blackout”. Mod na prvu djeluje dosta zabavno i mogao bi se svidjeti i ljubiteljima COD igara kao i ljubiteljima BR-a.

Ostale Early Access ”Battle Royale” igre koje se isplati odigrati: Fear of the Wolves, Last Tide, Dying Light: Bad Blood, Cuisine Royale, Island of Nyne, Radical Heights.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here