Iako postoji stvarno velik broj odličnih programa i aplikacija za Mac računala, stvar je u tome da, što zbog raširenosti i zastupljenosti Windowsa, što zbog nekih drugih razloga, velik broj programa postoji samo za Windows OS.

Može li se na neki način program (ili igra) koja je za Windows, pokrenuti i na Mac računalu? Odgovor je DA! Mi ćemo u nastavku reći nešto više o četiri načina kako se programi s Windowsa mogu pokrenuti na Mac računalima, stoga ostanite s nama.

 

Boot Camp

Prvi način kako Windows programe pokrenuti na Mac računalima je Boot Camp. Radi se o specifičnom programu razvijenome od strane Applea. Glavna namjena i svrha programa je omogućivanje korisnicima instalaciju i pokretanje Windows programa na Mac-u. Ovo se obavlja na način da korisnik preko Boot Campa ima mogućnost instalacije Windows OS-a na isto Mac računalo.


S obzirom da samo jedan operativni sustav može biti pokrenut odjednom, da bi u potpunosti mogli koristiti Boot Camp, to jest Windows OS korisnici će trebati restartirati svoje računalo i nakon toga odabrati Windows kao bootabilan operativni sustav.

Boot Camp
Boot Camp

Najjednostavniji i možda najbolji način kako pokretati Windows stvari na Mac računalu jest preko Windows OS-a, a da bi se to moglo učiniti, što je bolje nego instalirati Windowse na Mac? Upravo zbog ovog razloga je Boot Camp program kojeg se isplati imati. Nakon skidanja i instalacije programa, na vašem Mac-u će se pojaviti mogućnost prebacivanja sa jednog operativnog sustava na drugi. Svaki puta kada budete htjeli pokrenuti neku Windows aplikaciju ili ako budete htjeli igrati igru, restartirajte svoj Mac i u izborniku odaberete Windows kao bootabilan sustav.

Boot Camp

Jedini pravi nedostatak kod Boot Campa jest taj što nećete moći u isto vrijeme pokretati i Windows i Mac aplikacije. Ovo nije problem ako ne želite pokretati u isto vrijeme i Mac i Windows aplikacije i programe. Ako to želite učiniti u tom slučaju je najbolje rješenje Virtual Machine o kojoj ćemo nešto više reći kasnije.

Boot Camp je idealan za one korisnike koji bi na svome Mac-u htjeli recimo odigrati neku odličnu igru koja nije izašla za Mac platformu. U svakom slučaju, program kojeg vrijedi imati ako želite imati ”dva u jednome”, to jest i Mac i Windows na Mac računalu.

 

Virtual Machine(s)

Virtualni strojevi ili Virtual Machines je jedan od najboljih načina ako želite Windows aplikacije i programe pokretati na Mac računalu. Ono što je posebno dobro kod ”virtualnih” strojeva jest to da vam oni omogućuju da Windows operativni sustav instalirate u prozor koji će se recimo nalaziti na Home zaslonu vašeg Mac računala. Na taj način ćete zapravo zavarati Windows jer će Windows OS ”misliti”da je zaista pokrenut na računalu dok će on zaista biti pokrenut kao dio Mac operativnog sustava.

Ono što će vam trebati jest Windows licenca jer pomoću nje možete instalirati Windows u Virtual Machine. Ako već imate ključ, onda bez ikakvih problema možete skinuti Windows instalacijske medije i to potpuno besplatno i nakon toga ih instalirati u program virtualnog stroja.

Parallels
Parallels

Neki od najpopularnijih virtualnih strojeva za Mac su programi tipa Parallels i VMware Fusion. Ono što je malo zeznuto kod svakog od ovih programa jest to što se svaki od njh plaća. To znači da ćete za korištenje ovih programa imati i plaćenu Windows licencu i da ćete trebati platiti određenu svotu novca za korištenje ovih programa. Postoji i besplatan Virtual Machine program koji se zove VirtualBox.

VMware Fusion
VMware Fusion

Iako se radi o besplatnom Virtual Machine programu, stvar je u tome da nije niti približno toliko dobar kao recimo VMware Fusion, dok recimo i VMware Fusion i Parallels svojim korisnicima pružaju određen vremenski period besplatnog korištenja. Ako želite imati kvalitetan Virtual Machine program za kojeg želite znati da će vam trajati i da će vam poslužiti, možda ne bi bilo loše izdvojiti novac za kupnju jedan od ova dva koji se plaćaju.

Jedan od možda najvećih ”minusa” što se tiče korištenja Virtual Machine programa se ogleda u slabijoj 3D grafičkoj prezentaciji. To znači da ako želite igrati Windows igre na Mac računalu, nemojte koristiti Virtual Machine programe.

Ako ste gamer i želite iskušati neku igru (pogotovo ako je novija) na Mac računalu, a igra je prvotno osmišljena za Windows, u tom slučaju odaberite Boot Camp. Za sve ostalo, pogotovo ako želite u isto vrijeme pokretati i Windows i Mac aplikacije na Mac računalu Virtual Machine programi su kao stvoreni za to.

 

Wine program

Wine svoje korijene vuče sa Linux platforme, a zbog načina na koji je osmišljen Wine omogućuje drugim operativnim sustavima (u ovom slučaju Mac) da preko njega koriste Windows aplikacije i programe.

WINE PROGRAM

Ono kako to Wine u stvari radi jest da program u biti prepisuje Windows kod o kojemu pojedina aplikacija ovisi tako da ta aplikacija onda može biti pokrenuta i na drugim OS-ovima. Wine naravno kao i svaki drugi softver, ima svojih nedostataka.

Neki od nedostataka su ti da Wine recimo neće pokrenuti baš svaku aplikaciju Windowsa, a da će neke od aplikacija koje pokrene imati bugove. Ono zbog čega je Wine dobar i preporučljiv su dvije stvari: besplatan je i od korisnika ne zahtjeva upotrebu Windows operativnog sustava (što opet znači da korisnik neće trebati imati Windows licencu).

 

CrossOver for Mac

CrossOver for Mac

CrossOver za Mac je još jedan od programa koji se plaćaju i koji će korisnicima omogućiti korištenje Windows programa na Mac računalu. Program koristi ”open source” Wine kod, ali uz to CrossOver korisniku nudi i odlično grafičko sučelje koje je lijepo prezentirano.

Program navodno ima podršku za velik broj Windows programa (u slučaju da neki od službenih programa ne radi, korisnik uvijek može kontaktirati CodeWeavers ili developera ovog programa nakon čega bi program trebao zaista raditi i na Mac-u).

Ako želite samo isprobati CrossOver, to je isto u redu jer program svojim korisnicima omogućuje i besplatno korištenje u vidu ”free trial” mogućnosti. Iako ova mogućnost traje samo određeno vrijeme, to je često dovoljno da se korisnik upozna sa osnovama onoga što CrossOver omogućuje i nudi.

Sa CrossOverom ne trebate imati Virtual Machines i prema mišljenjima velikog broja korisnika, ogroman broj Windows programa rade bez ikakvog problema. Sve u svemu, odličan ”Windows na Mac” program, s time da ako ste gamer onda bi još uvijek bolji izbor bio Boot Camp.

To bi bilo sve. Kao što sam rekao, iako i za Mac postoji vrlo širok spektar dosta dobrih programa kao i igara, ipak je još uvijek ogroman broj toga ”rezerviran” samo za Windows operativne sustave. To ne treba i ne mora biti problem, pogotovo iz razloga što postoje određeni programi koji vam mogu pomoći da premostite taj jaz i da Windows aplikacije i igre možete pokretati i na svom Mac računalu.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here