Već godinama prognoziramo kako će pametni satovi zavladati tržištem, no to nikako da se dogodi. Ovi zanimljivi i sve kvalitetniji gadgeti privukli su puno pozornosti, ali zbog svojih ograničavajućih funkcija nisu do sada natjerali mnoge da ih kupe. Stoga, tržište pametnih satova još uvijek nije ‘procvjetalo’, ali svaka sljedeća generacija satova ulijeva povjerenje jer postižu svoje bolje rezultate i korisnicima postaju dobri saveznici u svakodnevnom životu.

Čini se kako će u budućnosti još neki od problema biti riješeni – u prvom planu se to odnosi na kratko trajanje baterije i ograničene sposobnosti procesora. Qualcomm je najavio novu platformu koja će omogućiti kvalitetniji rad procesora, ali u konačnici i pametnih telefona. Dvije su godine trebale Qualcommu da usavrši Snapdragon Wear 3100, jer je posljednja verzija predstavljena još tamo (davne) 2016. godine. Iako je to samo dvije godine, u životu razvoja procesora to je jako veliko razdoblje. No, nova generacija koja dolazi trebala bi obavljati sjajan posao, posebice kada se na Qualcommovo rješenje nadoda i novi poboljšani Google operativni sustav Wear OS za pametne satove.

Fantastičan vijest za svoje koji planiraju kupiti pametni sat jest informacija kako je novi Snapdragon puno snažniji u odnosu na prethodnu generaciju te bi samim time i performanse pametnih satove trebale biti značajno bolje. Također, novi Snapdragon je puno štedljiviji što znači da će biti značajno povećano trajanje baterije, što je jedan od glavnih problema ovog prenosivog gadgeta.

Takav razvoj situacije na tržištu trebao bi dati novi zamah pametnim satovima, što bi napokon moglo zainteresirati masu kupaca. Zanimljivo je kako se ovo predstavljanje dešava samo dva dana prije nego će novi Apple Watch ugledati svjetlo dana. Postavlja se pitanje, hoće li dio korisnika odgoditi kupnju Appleovog sata, kako bi vidjeli što će to donijeti novi satovi bazirani na Googleovom operativnom sustavu? Neki možda i hoće, no rast tržišta pametnih satova i dalje ostaje pod velikim upitnikom.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here