Vrlo je jednostavno kriptirati home folder i druge podatke na Linuxu. To možete napraviti odmah prilikom instalacije Linux distribucije koju koristite.
Iako je to vrlo korisno, ponekad kriptiranje podataka nije dobra ideja. Iako zvuči kao dodatna sigurnost, kako to može biti loše? Time ćemo se baviti u nastavku teksta. Ako i dalje mislite da trebate kriptirati disk, odnosno sve vaše podatke – slobodno to napravite. Ali prvo pročitajte tekst do kraja pa tek onda odlučite u kojem smjeru krenuti.

Trebate li kriptirati vašu Linux particiju?

Većina Linux distribucija nudi laganu enkripciju vaših particija ili cijelog diska. Samo prilikom instalacije trebate staviti kvačicu da želite kriptirati podatke nakon što se OS instalira. To će potrajati malo duže, no po završetku ćete imati zaštićene podatke.

Nažalost, neki korisnici stave tu kvačicu samo zato što se ona nudi, bez da razmišljaju o tome. S druge strane, ima i onih koji ne znaju što znači kriptiranje podataka, ali svejedno krenu tim putem. Na kraju dana, to je samo još jedna sigurnosna zaštita koju imate na raspolaganju. Prije nego se odlučite na kriptiranje razmotrite kratkoročne i dugoročne posljedice toga.

Razlozi zašto biste trebali kriptirati disk:

  • Zaštita osobnih podataka ako vam netko ukrade disk ili računalo
  • Zaštita službenih/poslovnih podataka
  • Zaštita od udaljenog nadzora
  • Zaštita osjetljivih podataka drugih osoba

Razlozi zašto ne biste trebali kriptirati disk:

  • Vraćanje izgubljenih podataka je malo teže
  • Full system recovery je gotovo nemoguć
  • Usporavanje performansi računala

4 razloga zašto kriptirati Linux particiju

Pogledajmo detaljnije razloge zašto kriptirati Linux particiju.

1. Zaštita osobnih podataka

Za “standardne korisnike”, posebice one koji imaju laptope, ovo je ključna točka. Ne želite riskirati osobne podatke ako izgubite laptop ili vam ga netko ukrade. Ne želite da netko tko ima vaš laptop može doći do vaših mailova, vaših slika, videa i drugih podataka. Ako je disk kriptiran, dotična osoba će samo moći formatirati disk kako bi na njega instalirala novi OS, te će se tako obrisati svi vaši podaci. S jedne strane izgubili ste laptop, ali šteta koju vam može uzrokovati netko tko ima vaše podatke može biti mnogo veća od financijske štete.

2. Zaštita poslovnih podataka

Slična situacija kao i ona pod brojem jedan. Ako imate poslovni laptop, na njemu vjerojatno držite sve vezano uz posao. Dokumente, emailove, kontakte … u slučaju gubitka ili krađe laptopa, ne želite da to padne u ruke nekome tko će napraviti štetu vama osobno i kompaniji za koju radite. Još je veća šteta ako radite u nekim osjetljivim branšama poput zdravstva. Zato je vrlo preporučljivo u tim situacijama kriptirati disk. Ukradeni ili izgubljeni laptop ćete preživjeti. Niste ni prvi ni zadnji kojima se to dogodilo.

3. Blokiranje udaljenog nadzora

Ako vas netko pokuša hakirati, kriptirani disk će ga vrlo brzo odvratiti od vas. Mnogi hakeri, kada naiđu na kriptirana računala, vrlo brzo odustanu. Čak i da uspiju kopirati vaše podatke kod sebe na računalo, neće ih moći otvoriti pa su im ti podaci neupotrebljivi. Da, znamo da je šansa mala da haker baš vas hakira, ali ako se to dogodi, onaj tko vas udaljeno pokuša nadzirati I hakirati, neće imati koristi od vaših podataka.

4. Zaštita osjetljivih podataka drugih osoba

Ako upravljate podacima u ime nekog drugog (recimo za klijenta), kriptiranje diska je jako korisna stvar. Dapače, vrlo preporučljiva. Kriptiranje diska štiti vas, vašeg klijenta, a ako izgubite laptop ili vam ga netko ukrade, neće nikome moći nanijeti štetu. Da se šteta dogodi, vi biste direktno bili krivi. Ovako ste se “izvukli” od toga.

3 razloga zašto ne kriptirati Linux particiju

1. Kriptiranje diska otežava vraćanje podataka

Kriptiranje vaših podataka se čini kao dobra ideja. Bez dekriptiranja podataka, nitko ne može doći do vaših podataka. To smo već rekli. Ako netko ukrade računalo, ne može vašim podacima ništa. Osim ako kojim slučajem ne pogodi vašu lozinku/ključ s kojim ste kriptirali podatke. Ali šansa za to je užasno mala.

No, što će se dogoditi ako nešto na OS-u pođe po zlu? Ako izgubite određene podatke ili se računalo neće pravilno bootati? Kriptirane podatke je jako teško vratiti. S druge strane, ako računalo nije kriptirano, tada je to mnogo lakše. Samo spojite disk na Neko drugo računalo i prebacite podatke na sigurnu lokaciju, reinstalirate OS i vratite podatke.

2. System recovery je gotovo nemoguće napraviti s kriptiranim diskom

U međuvremenu, ako je vaša Linux particija cijela kriptirana bit će mnogo teže vratiti vaš sustav ako se nešto dogodi. Ako recimo, vaše računalo izgubi struju u kritičnom trenutku, morat ćete pokrenuti recovery disk. To je jedini način da stvari vratite u normalu. Ako nemate ključ za dekriptiranje i nekriptiran disc image, šanse su vam male. Imajte to na umu.

3. Usporavanje performansi računala

I za kraj spomenimo još utjecaj kriptiranja diska na performanse. Iako većina današnjih računala i laptopa može podnijeti rad s kriptiranim podacima bez nekih većih problema, postoje slabiji uređaji na kojima ćete to osjetiti. Kada vi pokušate otvoriti neku datoteku, OS ju prvo mora dekriptirati, a zatim otvoriti. Kad vi zatvorite tu datoteku, onda ju OS mora nazad kriptirati. To su procesi koji slabijim uređajima mogu stvoriti određene probleme. Posebice low-power uređajima.

Zaključak

Na kraju dana, odluka je isključivo na vama. Ako imate podatke koje ne želite da netko vidi i bili biste sigurniji da su oni kriptirani – onda kriptirajte disk. Ili particiju gdje vam se nalaze ti podaci. Samo budite svjesni da to ima neke mane.
Ako većinom OS koristite za gledanje serija, surfanje Internetom i nemate osjetljivih podataka, tada je možda bolje izbjeći konstantno kriptiranje/dekriptiranje podataka.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here