Znati kako složiti računalo je pola obavljenog posla. Odabir PC komponenti kao što su procesor, grafička kartica, matična ploča, RAM memorija, disk za pohranu podataka, napajanje, kućište i slično, može biti zastrašujuće ako to nikada niste radili.

No, ne brinite – malo istraživanja i čitanja i nećete imati nikakvih problema. Zato mi i pišemo ovaj članak.

Mi smo u ovom tekstu pobrojali glavne komponente, objasnili zašto služe, te vam dali nekoliko preporučenih komponenti za vaše novo računalo. Naravno, ne znamo vaš budžet, ali dotaknuti ćemo se i toga. Stoga, ako planirate složiti novu mašinu, na pravom ste mjestu.

Sve kreće od – budžeta

Prvo, zaboravite sve što su vam drugi rekli. Svako slaganje računala kreće s dvije stvari – budžetom i ambicijom/potrebom. Budžet je prilično jasna stvar – koliko ste novaca spremni uložiti u svoje novo računalo. Netko će pokušati složiti računalo za 5.000 kuna, dok će drugi biti spremni uložiti 15.000 kuna.

O tome će naravno i ovisiti komponente koje ćete kupiti i ugraditi u računalo. Ambicija je malo širi pojam – možda je bolje pitanje što želite raditi s novim računalom. Da li želite računalo za uredski posao, programiranje, multimediju ili gaming?

Uredsko računalo možete složiti za manje novaca, dok gaming mašine koštaju malo više jer samo (malo bolje) grafičke kartice koštaju 4-7 tisuća kuna. Naravno, što vam je i manji budžet, to ćete morati raditi više kompromisa. No, ponavljamo – ne brinite. Svako s razumnim budžetom može složiti računalo za sebe i svoje potrebe.

Samo se trebate fokusirati na komponente koje su vam najvažnije. Gameri će krenuti od grafičke kartice, dok će oni kojima treba računalo za, na primjer, programiranje, krenuti od procesora i memorije. No, o tome u nastavku teksta …

Procesor

Ne zove se procesor CPU (engl. Central-processing unit) bez razloga – to je najvažnija i centralna komponenta od koje biste trebali krenuti kada slažete računalo. Odabir kreće od toga želite li procesor od AMD-a ili Intela.

I jedna i druga kompanije su dobre, tako da je izbor isključivo na vama. AMD Athlon, kao i Intelov Pentium su odlični jeftini procesori za one s manjim budžetom i dovoljno su dobri za osnovne uredske zadaće.

Ako imate nešto veći budžet, onda ćete vjerojatno baciti oko na Intel Core i3/i5/i7 ili AMD-ov Ryzen koji imaju ipak malo veću snagu i s njima možete raditi širi spektar poslova – od reproduciranja multimedije, do programiranja i igranja igri. Recimo da je to neki “mid” level procesora. Za one hardcore osobe s velikim budžetom, tu su Intel Core X i AMD Ryzen Threadripper procesori koji su odlični za 3D modeliranje, video produkciju, streaming igri, igranje igri i slično. Postoje procesori za sve budžete – od onih malih do velikih.

Na primjer, Intel Core i5 procesor je polazna točka mnogim gamerima. Posebice onima koji ne streamaju niti žele igrati igre na maksimalnim postavkama. Čak mu je i cijena prihvatljiva. Za one na budžetu preporučujemo i5-8400 ili ako želite nešto malo jače onda i7-7700K.

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti AMD. Oni kreću s Ryzenom 5 2600X koji je u rangu maloprije spomenutog i5.
Što to znači za vas? U osnovi s ta dva procesora ne možete puno pogriješiti. Ryzen 5 2600X ima 6 jezgri, odnosno 12 threadova i naš je čest odabir kod slaganja računala. Ali daleko od toga da ne uzmete i Intelov procesor.

Intel Core i5-8400
AMD Ryzen 5 2600X

Matične ploče

Dobar CPU ne može bez dobre matične ploče. U ovisnosti koji procesor kupite (op.a. svaki procesor ima svoj utor – AM2, S1, 1366, AM3, 2011 …), morat ćete naći matičnu s točno tim CPU socketom, odnosno utorom za CPU. No, prije toga, koju veličinu matične ploče odabrati?

ATX, E-ATX, XL-ATC ploče su raznih veličina. Što veća matična, to više konektora, opcija, utora … Ako idete na manje računalo, možda čak i bez grafičke kartice, imate i Micro-ATX i Mini-ITX. Naravno, onda imate i manje mogućnosti za dodatne komponente, a da ne govorimo da zbog veličine matične ne možete ugraditi velike grafičke kartice i slično.
Znači, imate dva faktora za razmotriti kod kupovine matične – utor za CPU i veličinu matične ploče.

Recimo, Intel Coffee Lake i Kaby Lake procesori imaju isti utor – LGA 1151. Slično, Ryzen i Ryzenova druga generacija procesora dijele AM4 socket, dok najnoviji AMD-ovi chipovi (procesori) imaju X470 utor.

U ovisnosti o tome možete kupiti za Intelove procesore matične ploče kao što su ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6 (ATX), Asus Z370-G (micro-ATX) ili Asus ROG Strix Z370-I Gaming (mini-ITX) itd.
Za one koji odaberu AMD procesor, možemo preporučiti Aorus X470 GAming 7 (ATX), MSI B350M Mortar (micro-ATX) ili Asus ROG Strix X470-I Gaming (mini-ITX) …

ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6
Asus ROG Strix Z370-G Gaming
Asus ROG Strix Z370-I Gaming
MSI B350M Mortar

Grafičke kartice

Sveto trojstvo” ćemo završiti s grafičkom karticom. CPU, matična ploča i GPU (grafička kartica) su osnova svakog računala. Naravno, ovu komponentu možete i ne morate kupiti.

Za uredski posao, dovoljna će biti integrirana grafička kartica na matičnoj ploči, no ako ćete raditi išta malo zahtjevnije, odnosno nešto što zahtjeva vizualno renderiranje, trebat će vam GPU. Tu govorimo o 4K streamingu, gamingu, 3D modeliranju i slično.

Ako ciljate na igranje igri na 1080p, GeForce GTX 1060 s 3 GB memorije će vam biti dovoljna. To je jedna od “best buy” grafičkih kartica za one s manjim budžetom. S njom ćete moći igrati igre na 50-60 fps-a, odnosno bez problema pokrenuti AAA naslove. Ako trebate malo više VRAM memorije, možete ići na varijantu sa 6 GB.

Alternativa vam je AMD-ova Radeonka RX Vega 64, Vega 54 ili RX 580. Naravno, za one zahtjevnije, tu su GeForce 1070, 1080, a sada i RTX 2080, ali to je za one s velikim budžetom. Ne zaboravite da vam je glavni orijentir budžet.

Nvidia GeForce GTX 1060
AMD Radeon RX 580

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here