Ipak ne sa 20 GB video memorije kao što se prethodno mislilo.

Nvida-ina nova GeForce RTX 3080 Ti, grafička kartica o kojoj se u posljednje vrijeme jako često govori i koja je podigla podosta prašine, mogla bi se na tržištu pojaviti već u travnju. Ono što se zasad sa sigurnošću zna jest to da će nova RTX 3080 Ti dolaziti sa čak 12 GB VRAM-a, prema najnovijim nagađanjima.

Na ovim se informacijama možemo zahvaliti ”leakeru” pod nadimkom od @kopite7kimi (kako ih je primijetio VideoCardz), koji je svoja nova saznanja objavio nedavno na Twitteru. Ovaj korisnik već je poznat po puštanju u javnost uglavnom točnih informacija, što znači da bi sve ovo što nam je @kopite7kimi objavio moglo biti istinito.

Kao što se vjerojatno sjećate, u posljednje se vrijeme vrlo često govorilo se da će novi Nvidia-in model grafičke kartice RTX 3080 Ti dolaziti s 20 GB video memorije, no prema izvještajima @kopite7kimi-a, to ipak neće biti istina. Naime, umjesto 20 grafička kartica trebala bi dolaziti s 12 GB VRAM. Tih 12 GB GDDR6X VRAM-a ukazuje na 384-bitnu memorijsku sabirnicu. Nadalje, na kartici će biti prisutno 10.240 CUDA jezgri, za razliku od prethodnih nagađanja koja su sugerirala 10.496 jezgri.

@kopite7kimi gotovo 100% siguran da će nova grafička kartica dolaziti s 12 GB VRAM.

VideoCardz napominje da je isto čuo od svojih izvora u pogledu hardverske specifikacije nove Nvidia-ine grafičke kartice te dodaje da će RTX 3080 Ti vrlo vjerojatno na tržište izaći u travnju. Ovo ukazuje da sve ide prema planu najnovijeg ažuriranja Nvidia-inog asortimana kartica, no ovaj podatak treba uzeti s rezervom, budući da još nije u potpunosti potvrđen.

GeForce RTX 3080 Ti specifikacije
Izvor: VideoCardz

Konfiguracija memorije

Ako 12 GB zvuči kao premalo VRAM za model kao što je Nvidia RTX 3080 Ti, posebno u usporedbi s prethodnom glasinom od 20 GB, imajte na umu da će Nvidia morati osmisliti da ovaj model grafičke kartice ipak bude drugačiji od snažnijeg RTX 3090; potonjoj će trebati debeo razlog za puno višu cijenu po kojoj će se prodavati (pod pretpostavkom da Ti model ipak neće previše povisiti cijenu u odnosu na osnovni 3080 model, što bi sigurno bila namjera).

U konačnici, puno će ovisiti o tome gdje će točno Nvidia odrediti cijenu ove nove, nadolazeće grafičke kartice, s time da će naravno performanse će ovisiti i o radnom taktu u odnosu na RTX 3090. Bez obzira na ono kako Nvidia odluči razlikovati ova dva modela, kao što je spomenuto, između modela 3090 i 3080 Ti ipak će biti potrebna značajna razlika.

Iako je ovo vrlo ”tanko,” bilo bi vrlo dobro kada bi Nvidia svoju snažniju Ti verziju 3080 modela izbacila već u travnju. Hoće li ova informacija ostati ili će se u međuvremenu nešto promijeniti, zasad se ne može s pouzdanjem znati, s obzirom na sve što se događa u svijetu u posljednjih godinu dana. Koliko će model 3090 biti snažniji, brži i cjenovno nepristupačniji od modela 3080 Ti, ostaje nam za vidjeti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here