Iako proizvođači pametnih telefona još uvijek igraju megapikselnu igru, proizvođači kamera istražuju druge aspekte digitalnih fotografija koji se još uvijek mogu poboljšati. Nikon se, na primjer, upravo pohvalio razvojem novog složenog CMOS senzora koji može snimati slike visoke rezolucije, zapravo do 4K, brzinom od 1.000 sličica u sekundi (FPS-a). Iako je samo to postignuće za sada već vrlo impresivno, to nije jedini podvig za koji je ovaj senzor sposoban.

Mnogim korisnicima su vjerojatno već poznate mogućnosti snimanja sa visokim brzinama kadrova u sekundi kao značajka koja omogućava usporeno snimanje videozapisa. A do sada su baratali sa 120 do 240 fps-a, što čini ovih 1000 fps nevjerojatno brzim. Međutim, superbrzi broj sličica u sekundi ima svoje mogućnosti primjene i izvan digitalnih fotoaparata i pametnih telefona, posebno pametnih automobila koji uvijek moraju biti “svjesni” svoje okoline, pogotovo kada su u 5 brzini.

nikon-cmos-1000fps

Impresivna sposobnost senzora zaslužna je zbog njegovih jedinstvenih struktura. Iako naslagani CMOS senzori nisu ništa novo, Nikonova inovacija je donji čip koji vrši očitavanje može izravno upravljati gornjim čipom s BSI senzorima. To uvelike smanjuje zaostajanje u komunikaciji između slojeva, omogućavajući senzoru da snima 1.000 sličica u sekundi.

nikon 1000 fps senzor.htm

Gornji čip zapravo je podijeljen u 264 × 264 bloka, svaki sa 16 × 16 piksela, što senzor daje 17,84 megapiksela. Donji čip također može pojedinačno kontrolirati ekspoziciju za svaki od ovih blokova. U praksi to znači da može osvijetliti samo određena tamna područja slike, bez prekomjernog eksponiranja ostatka, za razliku od sustava “sve ili ništa” koji ima većinu senzora.

Iako je ovaj “nabrijani” 1-inčni CMOS već sam po sebi impresivan, činjenica jest da Nikon kao vodeća tvrtka u fotoaparatima nije baš došla na naslovnice svih medija, glavni razlog tome bi mogao biti, što ima svoje mogućnosti primjene, izvan digitalnih fotoaparata i pametnih telefona, oko kojih se sada svijet i vrti.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here