Piše: Marin Ujdur

 

Kako se polako približava kraj godine, tako je stiglo i vrijeme za naš poznati veliki usporedni test grafičkih kartica dostupnih na našem tržištu. Kao i svaka prijašnja godina, tako je i ova bila burna po pitanju novih serija grafičkih kartica kako iz AMD-ova tako i iz Nvidijina tabora. Početkom godine AMD-ova je serija HD 7000 prodrmala tržište svojim izuzetnim performansama zahvaljujući posve novoj arhitekturi grafičkih procesora. No uskoro je uslijedio i odgovor iz protivničkog tabora, Nvidia je na tržište plasirala svoju novu GTX 600 seriju grafičkih kartica baziranih na Kepler arhitekturi. S novom arhitekturom stigle su i osjetna povećanja performansi, no što je važnije stigao je i povoljniji omjer potrošnje i performansi koji smo često zamjerali ranijem Fermiju. I dok je AMD svoju lepezu grafičkih kartica popunio već odavno, Nvidia je tek nedavno upotpunila svoj središnji segment svojom GeForce GTX 650Ti grafičkom karticom koju smo u zadnji čas uspjeli dobiti na test.
Kada smo već kod testiranja moramo napomenuti kako smo, zbog velikog broja grafičkih kartica i opsega testiranja, ove godine odustali od uobičajenog trpanja svih trenutno raspoloživih grafičkih kartica u jednu košaru. Stoga smo se ovoga puta odlučili posve razdvojiti mainstream i high-end tržišne segmente te vam ih predstaviti odvojeno. Tako ćemo u ovom broju obraditi samo grafičke kartice koje su trenutno dostupne na našem tržištu a ujedno su predstavnici svojevrsnog srednjeg segmenta.

I u ovom segmentu grafičke kartice pružaju odličnu podršku za sve današnje tipove videoizlaza

 


 

Zlatna sredina

Srednji je tržišni segment u pravilu vrlo nezahvalno testirati jer se ovdje suočavaju grafičke kartice vrlo šarene cijene, a potom i donekle raznolikih performansi. I dok je nekima problem izdvojiti i 1000 kuna za grafičku karticu u ovom se segmentu može naći modela čija je cijena doseže 2000 kuna što je, za našu kupovnu moć, zadiranje u high-end ponudu. No smatramo kako ne bi bilo fer svrstati primjerice GeForce GTX 660 u visoku klasu bez obzira što na našem tržištu postoje izvedbe koje koštaju gotovo dvije tisuće kuna. Stoga smo odlučili podvući liniju razdvajanja upravo na tom modelu, dok smo kod AMD-ovih grafičkih kartica tu liniju podvukli kod modela Radeon HD 7850. Dakle neku vrstu nižeg, povoljnijeg, srednjeg segmenta predstavljati će AMD Radeon HD 7750 te Radeon HD 7770 i Nvidijina GeForce GTX 650 te GTX 650Ti. Dok su u viši srednji rang koji iziskuje i nešto dublji džep upali AMD Radeon HD 7850 te Nvidia GeForce GTX 660 modeli.
Iako je raspon cijena dosta velik, ovo su grafičke kartice koje će bez problema zadovoljiti potrebe onih koji ne pate na to da u svakoj igri postave baš sve postavke detalja na maksimum. A kao što je vidljivo iz našeg testa, s njima se mogu zaigrati i najnoviji naslovi i to u FullHD rezoluciji. Kao i uvijek postoje igre koje favoriziraju određenog proizvođača, tako će u Crysisu 2 nešto bolje rezultate polučiti grafičke kartice s Nvidijinim grafičkim procesorom dok se recimo u Sniper Elite V2 bolje snalaze AMD-ove grafičke kartice. To su odavno poznate stvari koje također treba uzeti u obzir prilikom kupovine grafičke kartice. Ako preferirate neki naslov kojeg pretežito i igrate tada ćete kupiti i grafičku karticu kojoj taj naslov bolje leži.

GeForce GTX 660 postigla je najviši 3DMark 11 rezultat

 

 

Zeleni planet

Moramo priznati da smo bili poprilično iznenađeni kako se dobro drže i najjeftiniji primjerci grafičkih kartica koje smo imali prilike isprobati u ovom usporednom testu. Još nas je više obradovala vrlo niska potrošnja energije tih grafičkih kartica, i to posebice slabijih modela. Primjerice potrošnja našeg kompletnog testnog računala, kojeg ćemo pobliže opisati kasnije, s jednom GeForce GTX 650 prilikom igranja Crysisa 2 iznosila je tek oko 220 vata. Oko te brojke se kretala i potrošnja s AMD-ovim Radeon HD 7700 karticama. Čak i kada bi se ubacili nešto snažniji modeli GeForce GTX 660 ili Radeon HD 7850 potrošnja u igrama dosegla bi tek oko 280 vata. Zaista vrlo zgodan podatak ako ste jedan od onih koji brinu o potrošnji energije. Još jednom ponavljamo kako je ovo ukupna potrošnja cijelog računala s overclockiranim procesorom Intel Core i7 3960X.

MSI-eva TwinFrorz jedna je od uspješnijih izvedbi hlađenja

 

 

Na muci se poznaju junaci

Kako bi se osigurali od mogućnosti da nam ostatak računala bude usko grlo prilikom testiranja naš se testni stroj sastojao od Intelove LGA2011 platforme s procesorom Core i7 3960X dodatno overclockiranim na 4,5 GHz. Uz to koristili smo i 16 GB RAM-a, WD-ov SATA3 tvrdi disk iz Black serije te vrhunsko napajanje snage 1050 vata.
Kako su danas sve popularniji monitori s FullHD rezolucijama, odlučili smo se testirati igre na 1920×1080 rezoluciji jer smatramo da će praktički svi željeti igrati novije igre na nativnoj rezoluciji monitora kojeg posjeduju. A kako je upravo rezolucija od 1920×1080 piksela jedna od najraširenijih rezolucija koji koriste mnogi 22, 23, 24 pa i neki 27 inčni LCD monitori, odlučili smo se za upravo tu rezoluciju.
Po pitanju drivera odluka je pala na tada zadnje službene drivere a to su kod AMD-a verzija Catalysta12.8, te kod Nvidije verzija 306,97.
Kao i uvijek testiranje smo odradili pokretanjem baterije sintetskih i real life aplikacija i igara. Od igara ovoga smo se puta odlučili zaa Crysis 2 kojeg smo testirali putem svima dostupnog benchmarka Adrenaline i to na Times Square mapi uz postavke rezolucije od 1920×1080 piksela, Extreme postavkama detalja u DX11 okruženju, te uz korištenje tekstura visoke rezolucije i bez antialiasinga.
Druga igra je Sniper Elite V2 koju smo također testirali putem Sniper Elite benchmarka pri rezoluciji 1920×1080, uz high postavke detalja i bez antialiasinga.

Crysis 2 bolje je ležao Nvidijinim grafičkim procesorima

 

 

 

Asus GeForce GTX 650 DirectCu

 

Model GeForce GTX 650 Nvidijin je pokušaj da zavlada nižim srednjim segmentom. U Asusovoj izvedbi uz ovaj vrlo dobar grafički procesor pridružuje se i poslovična Asusova kvaliteta izrade ali i izuzetno tih i efikasan sistem hlađenja kojeg Asus naziva DirectCu. Iako, realno gledajući, grafički procesor ove serije grafičkih kartica nije neki preveliki zalogaj kada je hlađenje u pitanju, lijepo je vidjeti da se i po tom pitanju vodilo računa.
Tako su na našem testu temperature ove grafičke kartice dosezale jedva 55 °C pod punim opterećenjem dok je razina buke hladnjaka bila minimalna. Radni su taktovi ostali na razini referentnog modela odnosno iznose 1059 MHz za grafički procesor i 1250 MHz za vrlo brzu GDDR5 videomemoriju. Korisnicima se pruža mogućnost korištenja dvaju DVI, te po jednog VGA i HDMI videoizlaza što će zasigurno obradovati sve korisnike, a posebice one koji na umu imaju spajanje većeg broja monitora.

 

 

Asus GeForce GTX 660 DirectCu II

 

Asusove grafičke kartice s DirectCu izvedbom hlađenja posebne su po vrlo efikasnom hladnjaku čiji heatpipe sustav transporta topline direktno naliježe na samu površinu grafičkog procesora i time pospješuje njegovo hlađenje. Još jedna u nizu kartica s tim sistemom hlađenja jest i testirana GeForce GTX 660 koja uz sve to nudi i izvrsne performanse zahvaljujući svom snažnom grafičkom procesoru, iako radni taktovi nisu dodatno podizani u odnosu na referentne primjerke GeForce GTX 660 grafičkih kartica. No zato je ova izvedba zahvaljujući odličnom hlađenju praktički nečujna u radu a temperature u igrama rijetko kada ćete vidjeti iznad 60 °C. Ipak GK107 grafički procesor sa svojih 140 vata TDP-a ne predstavlja neki ozbiljniji problem za ovako masivnu izvedbu hlađenja. Na žalost nije sve tako lijepo jer cijena ovog modela nešto je viša nego što smo očekivali no i to je na žalost na našim prostorima uobičajeno za Asus koji uz svoje uratke voli istaknuti i nešto višu cijenu.

 

 

Asus Radeon HD 7850 DirectCu II

 

Grafičke kartice s AMD Radeon HD 7850 grafičkim procesorom već u dulje vrijeme prisutne na našem tržištu a poznate u po izrazito povoljnom omjeru cijene i performansi. Asusova Radeon HD 7850 DirectCU II spaja vrijednosti koje pruža izniman grafički procesor s odličnim dizajnom hlađenja koji ovu grafičku karticu pretvara u gotovo nečujan stroj za igranje najnovijih naslova. Uopće ne sumnjamo kako će budući korisnici koji se odluče za kupovinu ovog modela biti zadovoljni svojim odabirom. Iako su radni taktovi na razini referentnog modela ova kartica svejedno pokazuje zube konkurenciji, a tu su i dva gigabajta brze GDDR5 videomemorije za još bolje performanse. Zbog poslovično kvalitetne izrade koja krasi sve Asusove uratke ali i odličnog hlađenja ova je kartica poželjna i u overclockerskim krugovima zbog svog potencijala. Iako je cijena nešto viša, Asus vam zato uz ovaj model daruje kod za igru Sleeping Dogs što će vjerujemo obradovati potencijalne buduće korisnike.

 

 

Gainward GeForce GTX 650 GS 1GB

 

Gainward je brand koji je dugo vremena palio i žario našim ali i stranim tržištem grafičkih kartica. I dalje je ostao vjeran Nvidiji a ovoga smo puta imali priliku probati njihovu GeForce GTX 650 grafičku karticu i to u Golden Sample izvedbi. Za one koji nisu upućeni Golden Sample izvedbe dolaze blago overclockirane. Tako je radni takt grafičkog procesora podignut sa 1059 na 1072 MHz, a radni takt GDDR5 videomemorije sa 1250 MHz na 1300 MHz. Naravno iskusniji će korisnici naći načina da te taktove dodatno podignu i time dodatno povećaju performanse ove grafičke kartice. Iako model nosi samo jedan gigabajt videomemorije to je obzirom na snagu grafičkog procesora i više no dovoljno za ugodno igranje. Napomenuli bi i izvedbu hlađenja koja svoj posao odrađuje maksimalno korektno i uz vrlo nisku razinu buke. Od videoizlaza korisnici će moći birati između VGA, DVI i mini HDMI videoizlaza. Zbog relativno povoljne cijene i vrlo dobrih performansi ova je grafička kartica nadasve zanimljiv odabir.

 

 

Gainward GeForce GTX 650 2GB

 

Uz model s koji dolazi s jednim gigabajtnom videomemorije, imali smo prilike isprobati i model s dvostruko većom količinom videomemorije. No u ovom slučaju ne radi se i o Golden Sample izvedbi već o standardnoj izvedbi s referentnim radnim taktovima grafičkog procesora i GDDR5 videomemorije. Ipak, kao što smo i pretpostavljali, dodatna količina memorije nije došla do izražaja uslijed skromne sirove snage grafičkog procesora. Stoga smatramo kako je možda isplativije sačuvati par kuna i uzeti model s manje videomemorije. Ono što nam se svidjelo jest vrlo tih hladnjak koji uz to i odlično hladi grafički procesor. Iako to i nije pretežak zadatak obzirom da njegov TDP iznosi tek 64 vata. No napomenuti ćemo kako su za vrijeme testiranja temperature pod opterećenjem ostale u rasponu između 50 i 55 °C. Jedina stavka koja nam se nije previše svidjela kod Gainward grafičkih kartica su naljepnice na šarafima koje nose hladnjak. Naime korisnici su tako spriječeni skinuti hladnjak a da pri tom ne izgube jamstvo pa čak i ako ga samo žele očistiti od prašine ili promijeniti termalnu pastu.

 

 

Gainward GeForce GTX 660 GS

 

Još jedan Gainwardov model u Golden Sample izvedbi počastio je naš usporedni test grafičkih kartica. To je model baziran na odličnom GeForce GTX 660 grafičkom procesoru kodnog naziva GK106. Upravo je navedeni grafički procesor zaslužan za vrlo dobre rezultate koji krase ovu izvedbu grafičke kartice. Naravno kako se radi o Golden Sample izvedbi i u ovom su slučaju podignuti radni taktovi grafičke kartice i to grafičkog procesora na 1006 MHz s mogućnosti boosta do 1072 MHz te videomemorije na 1527 MHz. Ukupno dva gigabajta videomemorije u kombinaciji sa 192-bitnom širinom sabirnice pružaju odličnu podršku snažnom grafičkom procesoru koji s lakoćom guta i najnovije DX11 naslove. Tu je i efikasan hladnjak koji proizvodi vrlo malo buke a temperature zadržava na podnošljivim razinama. Iako se temperature grafičkog procesora pod opterećenjem znaju popeti i do 70 °C nema razloga za paniku iako neka od konkurentskih rješenja hlađenja ovaj posao odrađuju osjetno bolje.

 

 

Gigabyte GeForce GTX 650 OC 2GB

 

Gigabyteove grafičke kartice izuzetno su popularne na našim prostorima a tome pridonosi kvaliteta izrade ali i dobro odmjerena cijena. Model GeForce GTX 650 OC s dva gigabajta videomemorije još je jedna u nizu kvalitetnih grafičkih kartica ovog branda. Iako su performanse ove kartice tek osrednje u odnosu na bržu braću, niti GTX 650 nije za baciti te će ponuditi pregršt zadovoljstva korisnicima kojima nije toliko bitno da baš sve postavke detalja postave na maksimum. Performanse ove kartice dobile su dodatni pomak nabolje i uslijed tvorničkog overclockinga koji je podigao njene radne taktove. No uz performanse jedna velika prednost ove kartice je i njen odličan hladnjak koji je u radu gotovo nečujan. A osim što je praktički nečujan isti i odlično hladi ovu grafičku karticu te ćete kod nje rijetko kada vidjeti temperature iznad 50 °C i pod opterećenjem. Tu je naravno i primamljiva cijena koja je kod korisnika dodatni bonus pri odabiru ovakvih serija grafičkih kartica.

 

 

Gigabyte GeForce GTX 660 OC

 

Među najboljim grafičkim karticama u ovom usporednom testu našla se i Gigabyte GeForce GTX 660 OC i to ne samo zbog svojihodličnih performansi. Iako je grafički procesor imao koristi od osjetnog povećanja radnog takta na 1033 MHz te boosta na 1098 MHz nije samo on zadužen za odličan plasman ovog modela. Naravno same performanse u igrama imale su velik udio u odluci no tu je prste imala i zaista odlična izvedba hlađenja koju Gigabyte naziva Windforce, a koja ovu karticu čini doslovce nečujnom u 2D okruženju. No čak i pri punom opterećenju razina buke gotovo da nije ništa viša te je izuzetno tiha u radu što će znati cijeniti korisnici koji pate na razinu buke svog računala. No nije se išlo na uštrb radnim temperaturama grafičkog procesora jer su i one zauzdane na ispod 55 °C bez obzira koliko opteretili ovu grafičku karticu. Još kada se u obzir uzme i dobro odmjerena cijena razloga za strah zaista nema te je realan ishod bio proglasiti je pobjednikom u ovom tržišnom segmentu.

 

 

MSI GeForce GTX 650 1GB OC

 

Još jedan poznat i vrlo cijenjen brand na našim prostorima je i MSI. Njihovi su proizvodi vrlo popularni također zbog kvalitetne izrade, efikasnih rješenja hlađenja ali i razumne cijene. Testirani GeForce GTX 650 s jednim gigabajtom videomemorije stigao je u OC varijanti kod koje su radni taktovi blago povišeni pa sad grafički procesor kuca na 1085 MHz dok je videomemorija ostala na tvorničkih 1250 MHz. Dodatnih 25 MHz doprinijelo je blagom porastu performansi iako će entuzijasti bez problema iz ovog grafičkog procesora izvući i još pokoji MHz u cilju postizanja još boljih performansi. Pri tome će im u prilog ići i efikasno hlađenje koje će bez problema ohladiti ovaj štedljivi grafički procesor. Kao i mnoge druge grafičke kartice danas tako i ova korisnicima nudi mogućnost odabira između dva tipa digitalnih videoizlaza konkretno DVI i mini HDMI za koji naravno uz grafičku karticu dolazi i potreban adapter na standardni HDMI konektor kako bi bez muke ovu karticu spojili s primjerice TV-om.

 

 

MSI GeForce GTX 650 OC Power Edition

 

Još jedna izvedenica GeForce GTX 650 grafičke kartice stiže iz MSI-eve ponude a radi se o Power Edition izvedbi. Ono po čemu se ova grafičkakartica izdvaja od ostatka dodatno je povišeni radni takt grafičkog procesora na čak 1124 MHz što je osjetno više od početnih 1059 MHz referentnog modela. No uz to posebnost ove grafičke kartice je i njeno hlađenje. Naime ova se grafička kartica pakira s tzv TransThermal sustavom koji korisniku nudi mogućnost biranja konačne izvedbe hlađenja. Uz karticu dolazi i dodatni ventilator kojeg je moguće postaviti na mjesto postojećeg kako bi se povećao protok zraka kroz hladnjak ili pak na njemu namijenjeno mjesto na bloku hladnjaka kako bi dobili izvedbu hlađenja s dva ventilatora. Zgodna mogućnost na koju zasad nismo naišli. No ipak obzirom da se radi o grafičkom procesoru s relativno niskim TDP-om smatramo kako bi ovakav dizajn bolje pasao nekoj snažnijoj grafičkoj kartici. No zasigurno je zgodna mogućnost koju će mnogi s oduševljenjem prihvatiti.

 

 

MSI GeForce GTX 660 TF OC

 

Posljednja, ali ne i manje važna, MSI grafička kartica bazirana na Nvidijinom grafičkom procesoru u ovom usporednom testu je zasigurno svima poznata GeForce GTX 660 s TwinFrozr izvedbom hlađenja. Snažan grafički procesor ali uz to i tvornički overclockiran na 1033 MHz bez po muke hladi izvrstan MSI-ev TwinFrozr III hladnjak koji je svojim performansama ali i razinom buke vrlo blizak Gigabyteovom Windforce izdanju. Naravno tu su i dva gigabajta ultra brze GDDR5 videomemorije za potpun doživljaj performansi. Stoga je i ova grafička kartica vrlo zanimljiva korisnicima koji traže brzu i vrlo tihu ali opet i adekvatno hlađenu grafičku karticu a da uza sve to nudi i zavidan overclocking potencijal. Naravno sve to obilježava ovu MSI-evu grafičku karticu kao i činjenica da uza sve to pruža i odličnu kvalitetu izrade koju prati trogodišnje jamstvo koje bi mnogim korisnicima moglo biti od presudne važnosti. Također tu je i razumna cijena koja ovu karticu svrstava pri vrh liste poželjnih grafičkih kartica ovog tržišnog segmenta.

 

 

MSI Radeon HD 7750

 

Grafičke kartice bazirane na AMD Radeon HD 7750 grafičkom procesoru spadaju među najslabije u ovom tržišnom segmentu. No to nikako ne znači da su za baciti, naprotiv, ostali smo iznenađeni koliko se dobro drže u zahtjevnim igrama u full HD rezoluciji. MSI-ev model ove grafičke kartice krasi tihi rad u 2D okruženju i izuzetno niska potrošnja energije. Na žalost pri dugotrajnom opterećenju razina buke poraste no i dalje se nalazi u granicama koje ne narušavaju ugodu igranja ili korištenja računala općenito. Krivac za to je hladnjak s dva mala ventilatora, te smo dojma da bi ovdje puno bolje pasala izvedba hlađenja s jednim malo većim ventilatorom koji bi proizvodio jednak protok zraka ali uz nešto nižu razinu buke. No čim obratimo pozornost na cijenu i performanse ove grafičke kartice, brzo ćemo zaboraviti na nešto glasniju izvedbu hlađenja. A pohvale idu i na zastupljenost svih današnjih digitalnih tipova videoizlaza. Tako ćemo na ovoj kartici uz DVI naći i HDMI te DisplayPort izlaze.

 

 

MSI Radeon HD 7770

 

Jedna od kartica koja nas je najviše iznenadila omjerom performansi i cijene upravo je MSI Radeon HD 7770. Njen suvremen grafički procesor postigao je zaista odlične rezultate obzirom na svoje tehničke specifikacije, iako se radi o grafičkoj kartici s referentnim radnim taktovima. No to je samo znak da ima još mnogo prostora za eventualan overclocking kojim bi se u rukama entuzijasta performanse ove grafičkekartice dodatno poboljšale. Naravno u tu se priču odlično uklapa i izvedba hlađenja koja bez problema zadržava radne temperature na oko 55 °C. No to nije nikakvo čudo obzirom na TDP grafičkog procesora od samo 80 vata što ujedno znači da ni ukupna potrošnja vašeg računala neće biti visoka. Osim toga na grafičkoj se kartici mogu naći DVI, HDMI i DisplayPort konektori koji će olakšati spajanje s najnovijim monitorima ali i mogućnosti spajanja u multi monitor sustav odnosno prema želji i AMD Eyefinity polje. No na kraju je ipak omjer cijene i performansi ono što ovu karticu izdvaja od drugih.

 

 

MSI Radeon HD 7850 TF OC

 

Jedna od moćnijih grafičkih kartica u ovom usporednom testu je i MSI Radeon HD 7850 TF OC. Kao što se iz samog naziva da naslutiti i ova grafička kartica nosi MSI-ev odlična TwinFrozr hladnjak i to verziju treće generacije. Kao i ostali hladnjaci iz TwinFrozr serije tako i ovaj svoj posao odrađuje bez ikakvih poteškoća. Razina buke je vrlo niska a takve su i radne temperature grafičkog procesora. Zanimljiva je značajka ovog hladnjaka sistem samočišćenja. Naime prilikom pokretanja računala ventilatori se na kratko okreću u suprotnom smjeru kako bi ispuhali prašinu sa bloka hladnjaka. Naravno nakon par sekundi zaustavljaju se i započinju tjerati zrak u pravom smjeru kroz hladnjak. Osim toga svidio nam se općenito rad u 3D okruženju, te lakoća kojom pokreće i zahtjevnije naslove. Naravno od pomoći su i dva gigabajta videomemorije kao i blago podignuti radni takt grafičkog procesora koji u ovom slučaju iznosi 900 MHz što je za 40 MHz više od referentnog primjerka.

 

 

Palit GeForce GTX 650 1GB

 

Palit je mnogima ovdje slabije poznata firma jer ipak kod nas nije toliko zastupljena no dovoljno je reći kako su Gainward i Palit partneri te koriste tiskane pločice i sustave hlađenja koji su razvijani u zajedničkoj suradnji. Čak i na prvi pogled Palitova GeForce GTX 650 nalikuje na Gainwardovu, a boljom provjerom tiskane pločice uvjeriti ćete se kako se radi o praktički istoj grafičkoj kartici. Čak oba proizvođača koriste iste naljepnice na šarafima koji sprječavaju skidanje hladnjaka sa grafičke kartice. Stoga ni ne čudi to što su im performanse gotovo jednake. Ipak u ovom se slučaju radi o kartici s referentnim radnim taktovima pa su nešto slabiji u odnosu na blago overclockiranu Gainward GTX 650 Golden Sample. No bez obzira na niže radne taktove i dalje se radi o grafičkoj kartici primamljivih performansi ali i cijene. Izvedba hlađenja je također vrlo slična kao i kod Gainwarda. Dakle razina buke je vrlo niska kao i radna temperatura pod opterećenjem.

 

 

Palit GeForce GTX 650Ti OC 1GB

 

Jedina grafička kartica s Nvidijinim GeForce GTX 650 Titanium grafičkim procesorom stigla nam je upravo u Palitovoj izvedbi. Radi se o najnovijem članu GTX 600 obitelji a bazira se na Nvidijinom GK106 grafičkom procesoru kakvog nalazim o u GeForce GTX 660 modelu. Naravno za ove potrebe lagano oslabljenom te sada broji 768 CUDA procesora za razliku od njih 960 koliko posjeduje GeForce GTX 660. Zbog povećanog broja CUDA procesora ova kartica postiže osjetno bolje performanse od modela GeForce GTX 650 te se u nekim naslovim i približava svom skupljem bratu GTX 660 serije. Osim izuzetnim performansama ova se kartica ističe i niskom potrošnjom energije ali vrlo tihim radom zahvaljujući efikasnom hlađenju. Korisnici koji traže relativno brzu, štedljivu ali i vrlo tihu grafičku karticu zasigurno neće pogriješiti s ovim Palitovim modelom. Na žalost cijena je nešto viša no što smo očekivali no obzirom da je tek stigla na naše tržište očekujemo da će se i ona naknadno nešto spustiti.

 

 

Palit GeForce GTX 660

 

Palitova GTX 660 još je jedna u nizu kvalitetnih i izrazito tihih grafičkih kartica koje korisniku pružaju pregršt zadovoljstva prilikom igranja njemu najdražih naslova. Naravno da većinu zasluga odnosi odličan grafički procesor te dva gigabajta GDDR5 videomemorije u kombinaciji sa 192-bitnom širinom sabirnice. No ugodnom korištenju pridonosi i vrlo tiha izvedba hlađenja. No na žalost na uštrb radnih temperatura grafičkog procesora. Pod dugotrajnim punim opterećenjem temperature će se podići i do 70 °C. Iako to nikako nije alarmantno stanje, radije bi vidjeli nešto niže radne temperature obzirom da za to postoje uvjeti. Od dodatnih bonusa tu je i pregršt videoizlaza, čak dva DVI-a, HDMI i DisplayPort koji će dobro doći ako se poželi spajati do četiri monitora na ovu grafičku karticu ili pak iskoristili mogućnost spajanja monitora u Surround sustav kako bi uživali u jednoj velikoj radnoj površini. Jedina zamjerka je nešto viša cijena koju ćete morati biti spremni platiti ako je želite posjedovati.

 

 

Sapphire Radeon HD 7750 OC Edition

 

Sapphire je jedan od poznatijih i cjenjenijih brandova na našim prostorima, a njihove grafičke kartice oduvijek krase visoka razina kvalitete izrade kao i zanimljive izvedbe hlađenja. Bez obzira na cijenu takva je i Sapphire Radeon HD 7750, a u OC Edition izvedbi dodali su i malo papra njenim inače skromnim performansama. I dalje je to, što se performansi tiče, tek prosječna grafička kartica, no ipak dovoljna za manje zahtjevne korisnike a tu je i gigabajt brze GDDR5 videomemorije da olakša manipulaciju teksturama visoke rezolucije. Čak i po pitanju razine buke ova će se grafička kartica dobro uklopiti u računalo gdje se cijeni tih rad i niska potrošnja energije. Također uz same performanse u 3D okruženju ova se grafička kartica odlično snalazi i u HTPC računalima zbog izuzetnih multimedijskih mogućnosti svog grafičkog procesora. A tom će zadatku pomoći i DVI, HDMI te DisplayPort videoizlazi koji će osigurati visoku kvalitetu slike.

 

 

Sapphire Radeon HD 7770

 

AMD-ov Radeon HD 7770 grafički procesor je, kao što smo već ranije naveli, odličan proizvod koji pruža vrlo dobar omjer cijene i performansi. A kada k tome pridodamo i poslovičnu Sapphire kvalitetu mjesta nedoumicama zaista nema. I ovo je jedna od Sapphireovih kartica koja oduševljava performansama ali i izvedbom hlađenja iako se radi o modelu čiji su radni taktovi jednaki referentnoj izvedbi. Naime ova izvedba grafičke kartice koristi Sapphireov vlastiti dizajn hlađenja koji je u radu doslovce nečujan čak i pod opterećenjem. A stvari postaju još bolje kada se uzme u obzir činjenica kako i temperature za vrijeme dugotrajnog opterećenja jedva prelaze 50 °C. Ova je kartica zaista kao stvorena za osobe koji žele grafičku karticu koja je izuzetno tiha u radu bez obzira radi li se o 2D ili 3D okruženju. Naravno tu je i cijena koja je vrlo primamljiva ako u obzir uzmemo performanse i izvedbu hlađenja ove grafičke kartice kao i Sapphireovu kvalitetu izrade.

 

 

Sapphire Radeon HD 7770 FleX Edition

 

Kada govorimo o novim AMD Radeon baziranim grafičkim karticama nikako ne možemo zaobići mogućnosti koje pružaju njihovi napredni grafički procesori. Jedna od njih je i AMD Eyefinity tehnologija spajanja većeg broja monitora u jednu cjelinu kako bi dobili jednu radnu površinu. No kako je za korištenje te tehnologije potreban minimalno jedan monitor s DisplayPort videoulazom, zbog cijene i dostupnosti takvih monitora, korisnici često ne koriste tu mogućnost. No ovdje uskače Sapphire sa svojom FleX izvedbom grafičkih kartica koje omogućuju spajanje triju monitora putem DVI konekcije u AMD Eyefinity polje i tako zaobilaze potrebu za skupim monitorima s DisplayPort ulazima. Jedna od takvih je i Sapphire Radeon HD 7770 FleX Edition koja uz vrlo dobre performanse korisnicima pruža i mogućnost da iskušaju užitak rada na jednoj izrazito velikoj radnoj površini. Na žalost to dolazi uz nešto višu cijenu no što smo navikli vidjeti kod grafičkih kartica s Radeon HD 7770 grafičkim procesorom.

 

 

Sapphire Radeon HD 7770 OC Edition

 

Sapphire je poznat po tome što nudi zaista široku paletu različitih izvedbi grafičkih kartica baziranim na istom grafičkom procesoru. Takav je slučaj i kod Sapphire Radeon HD 7770 serije, a ovoga smo puta imali prilike probati, uz standardnu izvedbu, i grafičku karticu u OC Edition izvedbi. Zanimljiva je činjenica kako su te dvije izvedbe naočigled identične, te koriste identičnu izvedbu hlađenja, a odaje ih tek OC Edition natpis na kutiji. Naravno razlike se mogu vidjeti nakon instalacije grafičke kartice i pokretanja računala jer se kod OC Edition izvedbe radni takt grafičkog procesora podigao sa 1000 na 1150 MHz, dok je radni takt video memorije također podignut sa 1125 na 1250 MHz što je rezultiralo dodatnim blagim povećanjem performansi. Naravno ovo nije podiglo samo performanse već i samu cijenu ove grafičke kartice što je razumljivo. Stoga ako želite overclockiranu grafičku karticu serije HD 7770 a ne želite to odraditi sami ovo je primamljiva ponuda koja vas neće koštati bogatstvo.

 

 

Sapphire Radeon HD 7850 1GB OC Edition

 

Iako su prve izvedbe grafičkih kartica s AMD Radeon HD 7850 grafičkim procesorom dolazile s dva gigabajta GDDR5 videomemorije, kako bi dodatno snizili cijenu i učinili je još primamljivijom kupovinom, na tržište su lansirali i izvedbe s jednim gigabajtom GDDR5 videomemorije. Jedna od takvih grafičkih kartica je i Sapphire Radeon HD 7850 1GB koju smo imali prilike testirati i to u OC Edition izvedbi s povišenim radnim taktom grafičkog procesora na okruglih 900 MHz. Smanjena količina videomemorije rezultirala je blagim padom performansi pri igranju na vrlo visokim rezolucijama no i dalje se radi o izuzetno brzoj grafičkoj kartici koja je sposobna zavrtjeti i najnovije DX11 naslove bez imalo muke. Osim toga ova je izvedba opremljena i odličnim Dual-X sustavom hlađenja koje efikasno, ali i s vrlo malo buke, hladi grafički procesor ali i ostatak grafičke kartice. Spomenuli bi i dual BIOS koji će dobro doći entuzijastima koji će htjeti izvući maksimum iz ove Sapphireove grafičke kartice.

 

 

XFX Radeon HD 7850 Black Edition 2GB

 

XFX u zadnjih godina uzima maha na našem tržištu a sve to zahvaljujući sve većoj kvaliteti njihovih proizvoda. Jedna od kartica u našem usporednom testu a koje potpisuje XFX je model Radeon HD 7850 Black Edition 2GB. Već u startu vidimo da se radi o posebnoj punokrvnoj izvedbi modela Radeon HD 7850 s dva gigabajta video memorije a u Black Edition izvedbi radni su taktovi osjetno podignuti. Tako u ovom slučaju radni takt grafičkog procesora iznosi čak 975 MHz dok je radni takt memorije podignut na 1250 MHz. Dodatna posebnost ovog modela su i dva dodatna 6-pinska naponska PCIe konektora dok uobičajene verzije nose tek jedan. Dodatni naponski konektor osigurava dovoljno energije da ova kartica radi posve stabilno i na mnogo višim radnim taktovima. Kako bi to bilo moguće XFX joj je podario i izuzetno hlađenje koje osim što efikasno hladi i zadržava radne temperature na oko 60 °C to sve radi uz potpunu tišinu. Zaista možemo sa slobodom reći kako se ovdje radi o posebnoj grafičkoj kartici.

 

 

XFX Radeon HD 7850 Core Edition 1GB

 

U odnosu na nabrijanu Black Edition verziju XFX Radeon HD 7850 Core Edition nema povišene radne taktove već radi na taktovima referentne izvedbe no zato koristi izvedbu hlađenja vlastitog dizajna. Iako koristi samo jedan ventilator i dalje se radi o vrlo efikasnoj izvedbi hlađenja no na žalost i osjetno glasnijoj u odnosu na Black Edition. To je posebice izraženo prilikom dugotrajnog igranja ili opterećenja kada ventilator postaje i pomalo glasan. Osim razlika u radnim taktovima i hlađenju razlika je i u količini videomemorije, odnosno ova izvedba raspolaže sa jednim gigabajtom GDDR5 memorije. Sve to zajedno rezultira osjetnom razlikom u performansama u odnosu na Black Edition izvedbu no nije sve tako sivo jer je i cijena ove kartice isto tako niža. Osim toga kao i sve ostale XFX grafičke kartice nove generacije i ova se ističe izrazito lijepim dizajnom hladnjaka kojeg krasi okvir od poliranog aluminija koji u kombinaciji s crnom tiskanom pločicom izgleda zaista atraktivno.

 

 

Rezultati testiranja

 

Testna konfiguracija:
Intel DX79SI, Intel Core i7 3960X @4,5 GHz, 2x 8GB DDR3 1600 MHz, 2TB WD Black SATA3, Thermaltake ToughpowerGrand 1050W 80PLUS Gold, Windows 7 x64 SP1, HP ZR1740W

 

 

3DMark 11

 

 

PLA Game Benchmark

1920×1080 ; Normal ; noAA

 

 

Compute Mark

 

 

Crysis 2

1920×1080 ; Extreme ; DX11 , High resolution textures ; noAA ; Times Square mapa

 

 

Sniper Elite V2

1920×1080 ; High ; noAA ; Supersampling OFF ; Advanced shadows – Medium

 

 

Radne temperature

Temperature grafičkih procesora pod dugotrajnim opterećenjem u igrama

 

 

Potrošnja računala

Izmjerena ukupna potrošnja računala za vrijeme igranja Crysis 2

 

Odabir je na vama

Kao i uvijek vi ste ti koji ćete na kraju presuditi što vam zapravo treba i koliko ste novaca spremni izdvojiti za svoju novu grafičku karticu. U nižem srednjem segmentu tu bi blagu prednost dali Radeon HD 7770 seriji koju se može nabaviti i za oko 900 kuna a nudi i više no zadovoljavajuće performanse uz vrlo nisku potrošnju energije kao i umjereno zagrijavanje te samim time i nisku razinu buke pod opterećenjem. Također moramo napomenuti a ako se odlučite za GeForce GTX 650 nikako nećete pogriješiti no ako želite uštedjeti koju kunu kupite model s 1GB videomemorije jer ruku na srce ovaj grafički procesor i nema baš toliko sirove snage da bi iskoristio potencijal koji pruža veća količina memorije.
Iznenađenje je GeForce GTX 650Ti koji je napokon popunio prazninu između modela GeForce GTX 650 i GeForce GTX 660 no zato je i cijena nešto viša. U višem srednjem segmentu gotovo je svejedno koju karticu uzeli i ovdje zaista prevladava odabir prema naslovu kojeg najčešće igrate. Obje su kartice iznimno brze a blagu prednost dali smo GeForce GTX 660 tek iz razloga što pruža i PhysX podršku koja izostaje kod AMD-ovih grafičkih kartica. No činjenica je da nećete pogriješiti bez obzira koju od njih uzeli. Stoga smo sigurni kako će se vaše brige češće odnositi na odabir branda i izvedbe hlađenja grafičke kartice nego odabir samog grafičkog procesora.
Želimo vam ugodno igranje!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here