Podrška za 5G mreže sljedeće će godine vrlo vjerojatno postati standard na tržištu pametnih telefona. Neki proizvođači pametnih telefona svoje su top uređaje već opremili tehnologijom koja omogućuje spajanje na ove ultra brze mreže, a u budućnosti bi se ista tehnologija trebala primijeniti na telefone srednjeg cjenovnog razreda. No, prije nego li se sve to dogodi, proizvođači čipova i ostalih popratnih elemenata za 5G potporu – trebat će odraditi svoj dio posla.

MediaTek nam je dobro znana kompanija koja proizvodi moderne čipove koji se nalaze u telefonima raznih proizvođača. I dok su neki konkurenti već predstavili svoja 5G rješenja, MediaTek pomalo odugovlači s predstavljanjem takvog čipa.

Ipak, sve su glasnija nagađanja kako bi prvi MediaTek čip s 5G podrškom trebao biti predstavljen već krajem ovog mjeseca. Naime, MediaTek je najavio događanje koje bi se trebalo održati 26. studenog, a tada će prema svemu sudeći predstaviti i svoj novi čip s 5G podrškom.

Novi čip trebao bi nositi oznaku MT6885Z, a vjerojatno će biti samo nadograđena verzija već dobro nam znanog MT6885 čipa. Unutrašnjost čipa trebale bi sačinjavati Cortex-A77 CPU jezgre, dok će se o grafici brinuti Mali-G77. S obzirom na to da se MT6885 čip proizvodi 7-nanometarskim FinFET procesom, za očekivati je kako će se i novi 5G čip proizvoditi istom tehnikom.

Čip s 5G podrškom trebao bi imati podršku za frekvencije ispod 6GHz, a važnu ulogu igrat će AI koji je sada već dospio do treće generacije. Što se tiče mogućnosti kamera, senzori kamera mogli bi imati do 80 megapiksela, što bi trebalo biti dovoljno za snimanje 4K video materijala s do 60 sličica u sekundi.

Dogodi li se predstavljanje navedenog čipa zaista krajem ovog mjeseca, vjerojatno ništa neće stajati na putu da se s masovnom proizvodnjom krene početkom iduće godine. Što bi značilo kako ćemo do sredine iduće godine imati pametne telefone u čijem će središtu kucati moderan 5G čip iz proizvodnog pogona MediaTek-a.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here