Tvrtka je dizajnirala nove 6nm MT8195 procesore za vrhunske Chromebook-ove i 7nm MT8192 za širu upotrebu. MT8195 ima snažan osmojezgreni procesor. Četiri jezgre Arm CortexA78 obrađuju aplikacije koje zahtijevaju više resursa, dok se jezgre Arm Cortex-A55 brinu o pozadinskim zadacima i povećavaju trajanje baterije zahvaljujući energetskoj učinkovitosti.

Pet-jezgreni GPU Arm-Mali G57 napaja vizualne elemente, a MT8195 procesor koristi četverokanalnu 2133MHz LPDDR4X memoriju. Ovaj čipset može istodobno pokretati do tri zaslona, ​​a podržava Dolby Vision i 7.1 surround zvuk. MT8192 također ima četiri Arm CortexA55 jezgre, zajedno sa četiri Arm Cortex-A76 jezgre. Ima isti GPU kao i njegov snažniji brat, zajedno s 2133MHz LPDDR4x i UFS 2.1 pohranom.

Čipset može istodobno napajati dva Full HD zaslona, ​​široki četverostruki zaslon visoke razlučivosti sa frekvencijama osvježavanja od 60Hz ili FullHD + 120Hz zaslon. MediaTek kaže da oba čipseta podržavaju 4K HDR dekodiranje video zapisa, PCI-Express Gen 3 i USB 3.2 Gen 1.

Svaki ima “umjetnu inteligenciju za obradu visokih performansi” (APU), za koji tvrtka kaže da podržava mnoštvo aplikacija temeljenih na glasu i vidu. Dizajnirao je APU da “neometano obrađuje” funkcije kao što su prepoznavanje govora i slika, prijevod uživo, kontrola gesta i poboljšanja temeljena na Google AR Coreu u stvarnom vremenu.

Čipseti također imaju ugrađeni procesor za signal HD slike i hardversku pomoć za dubinu slike. To će, prema MediaTeku, omogućiti proizvođačima Chromebooka da ugrade superveliku 4-ćelijsku kameru od 80MP, jednu kameru od 32MP ili dvije kamere od 16MP. Tako biste uskoro mogli izgledati bolje nego ikad prije na svojim Zoom pozivima.

Prvi Chromebookovi s MT8192 trebali bi se naći na tržištu u drugom tromjesečju iduće godine. Uređaji s čipom MT8195 bit će dostupni nešto kasnije. MediaTek je također najavio novi 5G čipset za pametne telefone. Kao i kod Chromebookovih čipseta, dizajnirao je 7nm Dimensity 700 kako bi pružio bolje trajanje baterije mobilnim uređajima. Može napajati FullHD + zaslone s brzinom osvježavanja od 90Hz. Podržava dual SIM-ove, kamere do 64MP (sa smanjenjem šuma s više kadrova za bolje snimke pri slabom osvjetljenju) i razne glasovne asistente.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here