Pametni telefoni dizajnirani za mobilno igranje je segment tržišta koji je u stalnom porastu, ali modeli koji su trenutno dostupni, uglavnom zauzimaju najskuplji rang telefona, stoga i nose visoke cijene. Poznati proizvođač procesora MediaTek, poznatiji na tržištu kao proizvođač čipova za jeftinije telefone, predstavio je novu Helio G90 seriju čipova, namijenjenu za gaming u pokretu. Dobra vijest je da se MediaTek oduvijek fokusirao na pružanje vrhunskih značajki i performansi na uređajima koji nemaju visoke cijene.

Predstavljena su dva nova čipa serije G90, Helio G90 i Helio G90T. Prema neslužbenim informacijama Helio G90 koristi 64-bitnu ARM Cortex A76 i Cortex A55 osmojezgrenu platformu, to je ono što Qualcomm koristi u procesorima kao što su Snapdragon 675 i 855,  s grafičkim procesorom ARM Mali G76 (GPU), uz mogućnost korištenja 10 GB LPDDR4 RAM-a. Helio G90 čip će također podržavati pojedinačne kamere do maksimalnih 64 megapiksela ili dvostruku kameru od 24 megapiksela uz dodatnu leću od 16 megapiksela.

Da bi postigao igračke performanse, MediaTek je ugradio u svoje čipove serije G90,  HyperEngine gaming tehnologiju, koja nudi dodatna poboljšanja u grafičkoj izvedbi procesora, uz izvrsno iskustvo igranja. Na primjer, telefon se sam spaja na mrežu telefona ili Wi-Fi vezu, u ovisnosti za koju primijeti da nudi bolje brzine i stabilnost nego druga, dok se paralelno nešto slično dešava između CPU-a i GPU-a, kako bi se isporučile što bolje grafičke performanse. Novi čipovi također imaju mogućnost povezivanja na dva Wi-Fi izvora, čak i s jednom Wi-Fi antenom, za održavanje što bolje veze uz smanjenje latencije.

Nova serija G90 prvi je MediaTek-ov procesor namijenjen za mobilno igranje. Uskoro bi trebala biti i predstavljena nova serija 5G SoC-a, a također je u najavi i novi Helio P90 čipset. Za sada još nema informacija kada će Helio G90 stići na tržište u pametnim telefonima. Međutim, s obzirom na to da su današnji gaming telefoni vrlo skupi, dolazak serije Helio G90 s povoljnijim cijenama, a uz sposobnost igranja i zahtjevnijih igara, bit će svakako dobrodošlo.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here