Dobrodošli u drugi dio kratkog vodiča za gamere, sve one koji to tek žele postati i za one ”casual” korisnike koji samo planiraju kupiti novu grafičku karticu! U prvome djelu stali smo na brojevima modela grafičkih kartica, o tome što ti brojevi znače i zbog čega su važni prilikom odabira nove grafičke kartice. Da ne duljim, nastavimo dalje!

Nvidia GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition

Još malo o brojevima modela grafičkih kartica

Sljedeća varijacija broja odnosi se na model kartice. Što je broj veći to je grafička kartica bolja, snažnija, ali i cjenovno skuplja. Nvidia koristi brojeve modela 60, 70 i 80 za trenutnu seriju 20, što znači da se grafičke kartice ”zovu” na primjer, 2060, 2070 i 2080, dok će serija 30 imati i Nvidia GeForce 3090 model, koji će biti najsnažniji i najbolji u seriji. AMD je koristio brojeve u stilu 500, 600 i 700 za seriju 50, što je rezultiralo grafičkim karticama koje su imale puni broj 5500, 5600 i 5700.

ASRock_Announces_Radeon_RX_5700_Phantom_Gaming_Series
ASRock Radeon RX 5700

Za AMD se očekuje da će isti način određivanja brojeva koristiti i za svoju najnoviju seriju 60. Najkraće rečeno, Nvidia GeForce 2080 je bolja od Nvidia GeForce 2060. No, Nvidia GeForce 1080 Ti je bolja i brža od Nvidia GeForce 2060, bez obzira na to što je 2060 noviji model, izrađen i osmišljen na novijoj arhitekturi.

Iako se način imenovanja ponešto razlikuje, konkurentski modeli iz istog vremenskog razdoblja često se podudaraju u pogledu performansi, s tim da AMD-ove RX 5700 imaju performanse koje se mogu usporediti s Nvidia RTX 2070, dok model RX 5600 ima usporedive performanse s Nvidia-inim ekvivalentom 2060. Ti su brojevi složeni, međutim, dodatnim oznakama označavaju se brže, bolje i naprednije verzije iste serije grafičkih kartica. Za Nvidia-ine grafičke kartice koriste se dodatni nazivi Ti ili Super, na primjer Nvidia GeForce 2080 Ti, dok AMD ove grafičke kartice mogu koristiti dodatna slova XT.

Nvidia GTX 1660 6 GB
Nvidia GTX 1660 6 GB

Numeriranje je dodatno zakomplicirano drugim karticama, koje koriste drugačiji broj generacije. Ovo pravilo obično vrijedi za grafičke kartice niskog razreda. Na primjer, Nvidia serija 16 temelji se na Turing arhitekturi serije 20, ali je manje moćna od kartica serije 20. Srećom ove kartice i dalje koriste iste brojeve za razlikovanje modela, kao što su 1650 i 1660, kao i brže i bolje Ti i Super varijante.

Samo napomene radi, ove su kartice i dalje su vrlo dobre za igranje igara na rezoluciji od 1080p, što znači da one ulaze u onaj razred ”budget” ili cjenovno vrlo pristupačnih gamerskih računala. Ako želite igrati najnovije naslove na 4K rezoluciji i na visokim detaljima, preporučuje se da gledate u smjeru Nvidia-ine RTX 2070 grafičke kartice ili AMD-ovog ekvivalenta RX 5700.

ASRock Radeon VII
ASRock Radeon VII

Odabiranje brenda grafičke kartice

Danas na tržištu postoji velik broj proizvođača, odnosno brendova koji proizvode AMD i Nvidia grafičke kartice, čije se cijene se znatno razlikuju. Bredovi poput Asus-a, MSI-a i Gigabytae brendovi su koji su poznati po visokokvalitetnim i pouzdanim proizvodima, dok su brendovi poput Zotac-a, Galax-a i ASRock-a poznati po tome što nude dobre proizvode po nižim cijenama.

Kao i kod svake tehnologije, skuplji brendovi ponudit će vam u osnovi bolju kvalitetu i bolje značajke, no ako ste u nedoumici, prije nego što kupite neku grafičku karticu i kasnije se pokajete, bolje bi bilo da se prije toga dobro informirate o grafičkoj kartici koja vas najviše zanima. Ovdje isto tako treba biti oprezan kako ne biste nasjeli na prijevare u vezi određenih brandova, koji se znaju prodavati na određenim mjestima po znato niskim cijenama. No tu treba koristiti i logiku. Normalno je da jedna Nvidia GeForce GTX 2080 Ti ne može koštati 500 kuna.

apu vs gpu vs cpu

Grafička jedinica za obradu podataka ili GPU

U osnovi, GPU ili grafička jedinica za obradu podataka ”srce” je svake grafičke kartice, jer taj dio služi za obradu ogromne količine podataka, koji ulaze u grafičku karticu. Iako se procesori sastoje od nekoliko velikih jezgri, GPU sadrže stotine ili tisuće manjih jezgri, koje mu pomažu u izvršavanju mnogih izračuna, koji su potrebni za igračke performanse.

Kao i kod CPU-a ili procesora računala, brži GPU znači obradu veće količine podataka koju onda svaka jezgra može obraditi, a što više jezgri neka grafička kartica sadrži, to više izračuna ona može odjednom odraditi, odnosno procesuirati. Na primjer, Nvidia RTX 3090, grafička kartica visokog ili ”premium” razreda, ima 10.496 jezgri, dok AMD-ova RX 5500 XT, grafička kartica srednjeg razreda, sadrži samo 1.408 jezgri.

 

Mogućnosti ”overclockanja”

Pojednostavljeno, ”overclockanje” grafičke kartice znači povećavanje radnog takta, iznad granice koju je definirao proizvođač. Za razliku od CPU-a, većina proizvođača hardvera nudi grafičke kartice koje su već ”overclockane” tijekom proizvodnje, što eliminira potrebu za time da igrači troše vrijeme i trud na to.

Ako ”overclockate” grafičku karticu, ona će raditi brže, imat će viši radni takt, ali će isto tako i generirati više topline i stvarat će više buke, tako da je i to nešto na što treba obratiti pozornost.

AMD NAVI GPU

Memorija

Ovdje isto vrijedi ona logika- više je i bolje, posebno kada je riječ o prikazu detalja na maksimumu na 4K rezoluciji. Novije kartice ”entry” razine obično dolaze s najmanje 4 GB memorije, kartice srednje klase obično imaju 6-8 GB, a vrhunske kartice mogu imati do 12 GB, dok će  ”high-end” Nvidia RTX 3090 biti lansirana s ogromnih 24 GB. 6 GB je minimalni zahtjev ako želite fluidno igrati igre na 4K rezoluciji. Isto tako, GDDR6 memorija je brža i novija od npr. GDDR5.

Geforce RTX 3090

Zahtjevi potrošnje

U osnovi, što je moćnija grafička kartica, to joj je potrebna veća snaga. Neke grafičke kartice početne razine (ili ”entry” razine) mogu raditi samo pomoću napajanja iz PCIe utičnice na matičnoj ploči, koja može pružiti do 75 wata, ali većina će morati imati zasebnu vezu za napajanje od jedinice za napajanje (PSU). Dvije su glavne vrste kabela za napajanje koje se koriste za povezivanje grafičkih kartica: 6-pinska i 8-pinska, koje isporučuju do 75, odnosno 150 W struje.

Grafičke kartice visoko razreda s velikim potrebama za napajanjem mogu koristiti dva 6-pinska konektora, jedan 6-pinski i jedan 8-pinski ili čak dva 8-pinska konektora. Kabeli se obično isporučuju s PSU-om, a adapteri su lako dostupni za konverziju. Nvidia predstavlja manju 12-pinsku vezu za svoje RTX 3090 i RTX 3080 kartice, koje će se isporučivati s adapterom za dva 8-pinska konektora.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here