Intelova osma generacija procesora je dostupna na tržištu i za stolna i za prijenosna računala. U nastavku ćemo reći o onome što dosad znamo o procesorima koji su izašli pod Coffee Lake imenom, kao i o njihovim cijenama, performansama i specifikacijama uopće.

 

Intel je tržištu otkrio svoju osmu generaciju procesora, tako da je vrijeme da nešto kažemo o njima i da vidimo što je ono zbog čega su ovi procesori toliko dugo najavljivani kao nešto što će donijeti revoluciju u pogledu performansi i kvalitete procesne moći uopće.

Trenutno je Intel na tržište izbacio neke detalje vezane uz svoju najnoviju generaciju procesora ili generacije procesora koju Intel zove ”generacijom koja će pružati premium performanse.” O čemu se točno radi? Najkraće rečeno, Intel je sve ove procesore najviše namijenio igračima videoigara, odnosno hardcore gamerima.

To ne znači da niti jedan od ovih procesora neće biti za casual gamere, ali je ipak puno veći naglasak stavljen na hardcore gaming, čime je Intel htio riješiti ”AMD Ryzen problem” jednom i zauvijek. Coffee Lake procesori su prvenstveno, baš kao i svaka iduća nova serija Intelovih procesora, namijenjeni da zamijene prošlu seriju, odnosno Kaby Lake seriju.


Ono što pomalo zbunjuje jest da se Kaby Lake serija još uvijek koristi kod velikog broja laptopa i da su procesori iz ove serije još uvijek sastavni dio svih novih prijenosnih računala. Kaby Lake serija je u stvari poboljšana verzija Skylake serije, a po toj logici Coffee Lake bi trebao biti još ”poboljšanija” verzija Skylake serije (koja je poznata u informatičkom svijetu kao 14-nanometarska ++ serija procesora).

 

Intel Core i7-8700K

 

Nova serija Intelovih procesora donosi više jezgri te poboljšanja i u single i u multi-core performansama

Ove godine je po prvi puta nakon dugo vremena, Intelova vladavina u području procesora ozbiljno ugrožena. Naravno, glavni uzrok tome je AMD-ova Ryzen serija procesora. Da bi eliminirao prijetnju i u namjeri da se vrati na vrh Intel je odlučio napraviti neke izmjene u pogledu svojih novih procesora.

Te izmjene se najviše odnose na povećavanje raspona otključanih procesora i povećavanje broja jezgri na svakome od njih. O čemu se točnije radi pogledati ćemo u tablici ispod:

Jezgri/threadovaOsnovni radi takt (u GHz)Turbo svih jezgri i pojedinačnoL3 cache memorijaTDPCijena (okvirna)
i7-8700K6/123.74.3/4.712 MB95WOko 3600 HRK
i7-87006/123.24.3/4.612 MB65WOko 3300 HRK
i5-8600K6/63.64.1/4.39 MB95WOko 2700 HRK
i5-84006/62.83.8/4.09 MB65WOko 1800 HRK
i3-8350K4/44.0N/A6 MB91WOko 1700 HRK
i3-81004/43.6N/A6MB65WOko 1100 HRK

 

Ono što se odmah vidi jest razlika u broju jezgri koje ima svaki procesor u Coffee Lake seriji. Sada imamo slučaj da i7 model ima šest jezgri sa Hyper Threading mogućnošću koja mu daje mogućnost od korištenja dodatnih šest virtualnih jezgri, zbog čega procesor ima dvanaest jezgri.

 

intel coffee lake procesori

 

Core i5 isto tako ima šest jezgri, ali se razlikuje od i7 modela po tome što nema Hyper Threading mogućnost. Core i3 je sada četverojezgreni model koji isto tako nema Hyper Threading mogućnost.

 

Veća isplativost kod kupovine Coffee Lake serije u odnosu na Kaby Lake

Kada govorimo o cijenama nove generacije Intelovih procesora, barem prema onome što možemo vidjeti iz nekakvog presjeka cijena koje su dostupne na internetu (naravno, u Hrvatskoj će cijene varirati i neće vrlo vjerojatno biti ovakve, tako da su ove cijene samo okvirno mjerilo i pokazatelji onoga što možemo očekivati), možemo vidjeti da unatoč povećavanju broja jezgri, cijene procesora se u odnosu na prošlogodišnje modele i serije nisu toliko drastično povećale.

Recimo u usporedbi Core i7-7700K je po cijeni podjednak svom nasljedniku- Core i7-8700K, s time da novi Core i7 iz Coffee Lake serije ima više jezgri i pruža znatno bolje performanse, što znači da se više isplati kupiti Coffee Lake model.

 

Brojke su oduvijek bile ono na što se Intel najviše koncentrirao. Ni sada nije ništa drugačije

Još jedna stvar koju je Intel obećao svojim i budućim i sadašnjim korisnicima i kupcima jest to da će nova Coffee Lake serija imati puno bolje performanse od Kaby Lake serije. Jedan od razloga zbog kojeg bi to moglo biti tako jest zbog toga što je Intel značajno poboljšao performanse rada procesora po jezgrama pojedinačno i to zahvaljujući kombiniranju rješenja u pogledu optimizacije arhitekture i viših Turbo core brzina.

Recimo, u usporedbi sa Core i7-7700K, Core i7-8700K bi trebao gamerima donijeti poboljšanje u performansama i do 25%. Multi-tasking je isto tako poboljšan i to ponajviše zahvaljujući dodavanju dodatnih jezgri, zbog čega bi Coffee Lake serija u odnosu na Kaby Lake trebala pružati i do 45% bolje performanse u multi-core radu kao i do 32% bolji rad i bolje performanse kada govorimo o bržem i kvalitetnijem editiranju i mijenjanju videa.

 

Intel_Coffee_Lake_desktop_chipset_roadmap

 

Nova serija procesora će trebati i novu matičnu ploču – Z370 model

Jednu stvar koju gameri i svi oni koji se odluče na nabavku jednog od novih procesora iz Coffee Lake serije jest to da će nabavka takvog procesora zahtijevati i kupovinu nove matične ploče koja će se zvati Z370.

 

Asrock Z370 Pro4

 

To znači da će matične ploče koje su bile takoreći- uvedene Kaby Lake serijom sada već zastarjele i da neće odgovarati s novom Coffee Lake serijom. To je šteta i nešto što će naljutiti sve one koji su mislili kako će kupovinom tada novog modela matične ploče Z270 uštedjeti i osigurati se na duže vrijeme, ali nažalost po kupce i korisnike i na sreću po Intel koji je oduvijek znao igrati s brojkama, to je tako. Korisnicima ostaje ili da se prilagode ili da ostanu na Kaby Lake seriji (ili da naravno, kupe neki od konkurentskih procesora).

Svi Coffee Lake procesori bi već sada trebali biti dostupni u prodaji, s time da procesori za kućna računala neće biti dostupna tek do prve polovice iduće godine. Kako budemo saznavali detalje u vezi nove Coffee Lake serije Intelovih procesora (uključujući i testiranja performansi, brzine rada te odnosa Coffee Lake s Kaby Lake i konkurentskim AMD-ovim procesorima) tako ćemo iste objavljivati na našim službenim stranicama, stoga vas pozivamo da nas i dalje pratite i čitate.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here