Nadolazeća Intelova Coffee Lake serija procesora bi po svemu sudeći trebala donijeti grandiozne promjene i svojervrsnu preobrazbu svega onoga što smo vidjeli i na što smo naviknuli u Intelovoj 7. generaciji procesora  u nešto dosad neviđeno. Ove godine bismo tako trebali doživjeti totalnu zamjenu sedme, Kaby Lake generacije procesora s novom- 8. generacijom koja bi se trebala zvati Coffee Lake.

Pomalo je čudno što se ovaj prijelaz sa generacije na generaciju događa nepunih godinu dana otkako je sedma generacija izašla na tržište. Što nam to Intel sprema i što će to biti što će Cofee Lake procesori donijeti i po čemu će biti kvalitetniji u odnosu na Kaby Lake generaciju?

 

Nova generacija procesora nakon nepune godine dana od izlaska Kaby Lake serije

Nakon što smo se napokon dokopali vijesti u vezi novih Skylake-X i Kaby Lake-X procesora, koji bi trebali donijeti više jezgri i samim time više procesne moći što bi opet značilo bolje performanse. Ono što je neobično i što kod velikog broja korisnika stavlja upitnike iznad glave jest zbog čega bi Intel nakon nepune godine dana već odlučio ”umiroviti” Kaby Lake seriju procesora. O čemu se točno radi?


Ako ćemo usporediti jednu generaciju procesora sa drugom generacijom onda ćemo vidjeti da postoji vrlo velik broj faktora i čimbenika koji jednu generaciju razlikuju od druge. Za početak, Intel se želi jako posvetiti pobjedi nad AMD Ryzen procesorima. Je li to moguće i kako je to ostvarivo ostaje nam za vidjeti. Zasad se ne čini baš da Intelu ide dobro, pogotovo iz razloga što su AMD Ryzen procesori i cjenovno pristupačniji i podjednako brzi (barem što se nekih mjerenja tiče) kao i još uvijek najnoviji Intelovi Kaby Lake procesori.

 

Intel Coffee Lake performanse

 

Korisnike se ne treba pitati dvaput. Ako na izbor imaju za kupiti procesor koji je skup, a koji nije ne znam koliko brži od konkurenta, naravno da će odabrati jeftiniji. Stvar koja svemu ovome daje dodatnu težinu se odnosi na to da se Intel i dalje muči s time što sve teže pronalazi ideje kako osmisliti i napraviti što manje tranzistore.

Radi li Intel još jednu generaciju čija će zadaća biti ”popunjavanje rupe” između onoga što dosadašnje generacije nisu uspjele? Ako ćemo prosuđivati prema vijestima, onda izgleda da će nova, osma generacija imati osnovnu arhitekturu kao i dosadašnje Skylake i Kaby Lake generacije. Uz to, čini se da će nova generacija imati istu litografiju koju Intel koristi još od Broadwell serije iz 2015. godine.

Intelov ”old school” način pristupa koji je značio da bi nova arhitektura bila napravljena i puštena u prodaju na starijoj procesnoj jedinici prije nego što se ona u potpunosti prilagodi novoj litografiji je odbačena. Razlog tomu je taj što da bi generacija čipova bila uspješna, ona treba ostati na jednom, jedinstvenom načinu proizvodnje, a ne se stalno mijenjati i nadopunjavati kroz iduće generacije (kao što je to u novije vrijeme slučaj kod Intela, što je u biti i jedan od najsnažnijih razloga i uzroka zbog kojeg između nekoliko ”novijih” generacija u stvari nema neke opipljive razlike).

Taj proces je kao glavni orijentir koristio ove smjernice – Proces – Arhitektura – Optimizacija. No, po svemu sudeći Intel se nije naknuo dalje od prve smjernice. Sada su se smjernice izmijenile u Proces – Arhitektura – Optimiziraj – Poslušaj – Primijeni.

Ako će po svmu sudeći i sa novom- osmom generacijom procesora biti sve manje-više isto kao i kod nekoliko prošlih generacija, zbog čega bismo se uopće trebali ‘zamarati’ oko Coffe Lakea? Ovaj puta radi se o nečemu drugome.  Sada se sve vrti oko nečega što je osmislio AMD – povećan broj threadova i i5 procesor sa šest jezgri.

 

Intel 8th Coffee Lake

 

Intel Coffee Lake: Datum izlaska

Intel je na Computex-u najavio da će njegovi novi Coffee Lake procesori izaći na tržište već ove godine. Gregory Bryant se kratko osvrnuo na skorašnji izlazak Coffee Lake serije i pritom je rekao:

”Naša nova, osma serija će donijeti nešto neviđeno i to iz razloga što smo za osmu generaciju procesora spremili nešto zaista posebno. Mi očekujemo da će 8. generacija Intelovih procesora biti dostupna na stolnim i prijenosnim računalima već za vrijeme blagdana.”

 

Intel 8th Gen Core

 

Ukošeni dio teksta je posebno zanimljiv i to iz razloga što smo bili zabrinuti da će Intel i dalje slijediti svoj uobičajeni način rada te da će zbog toga neke procesore izostaviti (kao što je dosad bio slučaj). Ipak, po svemu sudeći i Cannon Lake i Coffee Lake arhitekture procesora bismo uskoro, i to već krajem godine trebali vidjeti i u stolnim i u prijenosnim konfiguracijama računala.

Da, spomenuli smo i Cannonlake seriju. Kamo će ta serija procesora pripadati Vjerojatno u istu- osmu generaciju procesora kao i Coffee Lake. Zbog čega to mislimo? Zbog toga što je Intel rekao da će proces proizvodnje i implementacije novoh procesora biti- fluidan. To bi trebalo značiti da će jedna generacija biti napravljena od više litografija.

Ako usporedimo izvješća i vijesti koje se odnose na datume izlaska novih procesora, onda izgleda kao da Intel želi u isto vrijeme lansirati i Skylake-X, Kaby Lake-X i Coffee Lake procesore. To bi uistinu značilo da će Intel ove godine imati malo drugačije datume izlaska čipova nego što je to dosad bio slučaj. Prošla iskustva su pokazala kako je Intel odlučio staviti čipove niske potrošnje  u laptope da bi oni odgovarali ”back-to-school” blagdanskom tržištu laptopa, a tek nakon toga bi ti isti procesori bili u svojoj ”osnaženoj” verziji dostupni za stolna računala i to tek početkom godine, nakon blagdana.

 

Intel Coffee Lake 8th Gen Core i7 & Core i5

CPU NameIntel Core i5-7600KIntel Core i5-8400Intel Core i5-8600KIntel Core i7-7700KIntel Core i7-8700Intel Core i7-8700K
CPU FamilyKaby Lake-SCoffee Lake-SCoffee Lake-SKaby Lake-SCoffee Lake-SCoffee Lake-S
CPU Process14nm14nm14nm14nm14nm14nm
CPU Cores466466
CPU Threads46681212
Base Clock3.8 GHz2.8 GHz3.50 GHz4.2 GHz3.2 GHz3.7 GHz
Boost Clock4.2 GHzTBATBA4.5 GHzTBA4.3 GHz
L2 Cache1 MB (256 KB per Core)1.5 MB (256 KB per Core)1.5 MB (256 KB per Core)1 MB (256 KB per Core)1.5 MB (256 KB per Core)1.5 MB (256 KB per Core)
L3 Cache6 MB9 MB9 MB8 MB12 MB12 MB
Overclocking SupportYesNoYesYesNoYes
Socket SupportLGA 1151LGA 1151LGA 1151LGA 1151LGA 1151LGA 1151
PCH200-Series300-Series300-Series200-Series300-Series300-Series
TDP91W65W95W91WTBA95W

 

 

 

Intel Coffee Lake: Cijena?

Što se tiče Intela, vjerojatno će tvrtci biti teško oduprijeti se podizanju cijene, pogotovo kada se radi o novom flagshipu od šest jezgri. No, nadamo se kako će suparništvo koje se sada već razbuktalo između AMD-a i Intela natjerati Intel da spusti cijene, što bi značilo da se cijene novih procesora možda neće kretati (puno) iznad dosadašnje cijene od 350 $.

 

Coffee Lake: Specifikacije

Coffee Lake će biti novi CPU od 14 nm dizajniran prema nacrtima Kaby Lakea, kojeg Intel naziva 14 nm++. Nova generacija bi trebala donijeti šest jezgri i 12 threadova (ili virtualnih jezgri) u jedan čip. To je u biti najveća novina kod Coffee Lake serije: njegovi i7 i i5 procesori će svi imati po šest jezgri, s time da će i7 doći sa šest jezgri i 12 virtualnih jezgri (i5 verzija neće u sebi imati Hyper Threading mogućnost, što znači da će i5-ica imati samo svojih šest jezgri).

 

Intel-Coffee-Lake-6-Core CPU

 

U kombinaciji sa robustnim 14 nanometarskim čipomi sa Intelovim ”high-end” single threaded (jedna virtualna jezgra) nova generacija bi trebala donijeti pristojne ”multi-thread” mogućnosti.

Nadali smo se da će nova generacija koristiti poboljšanja u arhitekturi koja su najavljivana sa 10-nanometarskom Cannonlake generacijom, no zasad ništa od toga. Intel je sam tvrdio da će nova Coffee Lake generacija biti do 15% bolja i brža od Kaby Lake generacije. Na ovogodišnjem Computexu došle su nove izjave – Coffee Lake bi trebao biti i do 30% brži od Kaby Lakea.

Kaby Lake je ostvario možemo reći – polovičan uspjeh. Korisnici su djeloično zadovoljni, no velik broj njih u rapidnom broju prelazi na AMD-ovu Ryzen generaciju procesora. Razlozi su jednostavni: pristupačnija cijena i prema nekim istraživanjima znatno bolje performanse.

Hoće li Coffee Lake generacija biti zaista ”ono nešto” zbog čega će korisnici zaista reći s punim pouzdanjem da je Intel konačno prestigao AMD? Pričekajmo božićne blagdane kada bi se nova generacija Coffee Lake procesora trebala pojaviti na tržištu.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here