Intel je predstavio je liniju procesora Intel Atom S1200, u okviru koje se nudi prvi 64-bitni poslužiteljski sustav na čipu niske potrošnje energije namijenjen mikroposlužiteljima visoke gustoće te novoj klasi energetski učinkovite opreme za pohranu i umrežavanje. Energetski štedljiv mikroprocesor industrijske snage odlikuje se temeljnim mogućnostima potrebnima za pouzdanost, mogućnost upravljanja i ekonomičnost poslužiteljske klase.

“Podatkovni centri i dalje evoluiraju u jedinstvene sektore, a Intel je i dalje predvodnik u tim tranzicijama”, izjavila je Diane Bryant, potpredsjednica i generalna direktorica Intelova odjela Datacenter and Connected Systems Group. “Prije nekoliko smo godina prepoznali potrebu za novom vrstom energetski učinkovitih poslužitelja i drugih uređaja visoke gustoće namijenjenih podatkovnim centrima. Danas nudimo jedini SoC od šest vata1 u računalnoj industriji koji se odlikuje ključnim značajkama za podatkovne centre te tako nastavljamo ostvarivati svoj cilj trajnog održavanja vodeće uloge u tim sektorima.”

Intelova nova generacija mikroposlužitelja: prava stvar
S rastom javnih oblaka rastu i prilike za preobrazbu tvrtki koje nude namjensko hostiranje, isporuku sadržaja i web-poslužitelje za kontakt s korisnicima. Poslužitelji visoke gustoće utemeljeni na procesorima s niskom potrošnjom energije pružaju željene performanse uz istodobno znatno smanjenje potrošnje energije, jednog od najvećih troškova u podatkovnim centrima. No prije implementacije nove opreme u podatkovnim centrima tvrtke analiziraju nekoliko ključnih značajki.

Linija procesora Intel Atom S1200 prvi je sustav na čipu niske potrošnje energije koji nudi potrebne značajke za podatkovne centre koje jamče poslužiteljsku razinu pouzdanosti i mogućnosti upravljanja uz istodobno omogućivanje znatnog smanjenja ukupnih troškova. Sustav na čipu sadrži dvije fizičke jezgre i ukupno četiri niti koje omogućuje tehnologija Intel Hyper-Threading Technology. SOC nudi i podršku za 64-bitno računalstvo, memorijski kontroler koji podržava do 8 GB DDR3 memorije, tehnologiju Intel Virtualization Technologies (Intel VT), osam traka za PCI Express 2.0, podršku za ECC radi veće pouzdanosti te ostala ulazno-izlazna sučelja integrirana s Intelovih čipseta. Nova linija proizvoda sastojat će se od tri procesora s radnim taktom u rasponu od 1,6 GHz do 2,0 GHz.

Linija proizvoda Intel Atom S1200 kompatibilna je i s programskom opremom x86 raširenom u današnjim podatkovnim centrima. Time se omogućuje jednostavna integracija nove opreme s niskom potrošnjom energije te se izbjegavaju dodatna ulaganja u prijenos na druge platforme i održavanje novih skupova programske opreme.

Nove prijelomnice u energetskoj učinkovitosti
Intel i dalje smanjuje potrošnju energije u proizvodima te omogućuje maksimalnu energetsku učinkovitost sustava. Svake je godine od predstavljanja procesora s niskom potrošnjom energije Intel Xeon 2006. godine Intel predstavio novu generaciju procesora s niskom potrošnjom energije te pritom zahvaljujući svojoj naprednoj 22-nanometarskoj procesnoj tehnologiji smanjio snagu toplinskog dizajna (Thermal Design Power, TDP) s 40 vata 2006. na 17 vata ove godine. Linija proizvoda Intel Atom S1200 prvi je SoC niske potrošnje energije sa značajkama poslužiteljske klase koji nudi TDP čak i od svega šest vata1.

“Tvrtke i ustanove koje podržavaju hiperskalarna radna opterećenja trebaju snažne poslužitelje kako bi maksimizirale učinkovitost te ostvarile velike uštede prostora, troškova i energije”, izjavio je Paul Santeler, potpredsjednik i generalni direktor HP-ova odjela Hyperscale Business Unit, Industry-standard Servers and Software. “HP-ovi poslužitelji temelj su rada mnogih takvih tvrtki i ustanova, a procesori Intel Atom S1200 bit će od ključne važnosti u razvoju novog vala računalstva definiranog aplikacijama, čiji je cilj korisnicima ponuditi osjetno manje troškove i potrošnju energije.”

Još sjajnija budućnost
Intel radi na novoj generaciji ekstremno energetskih učinkovitih procesora Intel Atom kodnog naziva “Avoton“. Avoton će biti dostupan 2013., a dodatno će proširiti mogućnosti Intelova sustava na čipu. U njemu će se koristiti Intelovi vrhunski 22-nanometarski 3D tranzistori Tri-gate te će nuditi štedljivu potrošnju energije i performanse svjetske klase.

Korisnicima koje zanimaju niskonaponski modeli Intel Xeon namijenjeni poslužiteljima niske potrošnje energije te uređajima za pohranu i umrežavanje Intel će sljedeće godine ponuditi novu liniju procesora Intel Xeon E3 v3 utemeljenu na mikroarhitekturi Haswell. U novim će se procesorima koristiti nove značajke uštede energije iz mikroarhitekture Haswell te će oni nuditi uravnotežene performanse po vatu i tako korisnicima pružiti dodatne mogućnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here