Predstavljamo novu Z390 matičnu ploču dizajniranu za entuzijaste koji žele pokrenuti najnovije Intelove procesore 9. generacije, ASRock Z390 Taichi. Upotrijebivši jedinstveni Taichi dizajn, AS Rock je implementirao novi Z390 čipset, da bi konačni rezultat bio  vrhunska matična ploča sa mnoštvom opcija i mogućnosti.

Intelova 9.generacija Core procesora je napokon izašla. ”Plavi” brend se u novije vrijeme zbog loše implementiranih benchmarkova susreo sa nekim kontroverzama što je dovelo do toga da Ryzen 2700X bude u blagoj prednosti nad serijom 9000. Bez obzira na ovo, Intel i dalje tvrdi da je osmislio najbolji procesor za gaming.

Z390 platforma je dizajnirana za podršku obje 8. i 9. generacije Coffee Lake procesora. Budući da su novi procesori dio osvježavanja, Intel nije ograničio kompatibilnost 9. generacije na samo Z390 pločama ili 8. generacije kompatibilnost sa samo Z370 pločama.

Intel se nije odlučio maknuti od LGA 1151 socketa za svoju najnovu generaciju procesora. Ponovno gledamo isti socket za procesor, koji se etablirao još davne 2015. godine i održao do danas. Postoji, međutim, velika razlika kod nove verzije LGA 1151 socketa, a to je da nije kompatibilan s procesorima Skylake i Kaby Lake, a razlog je u različitom broju i  rasporedu pinova procesora, koji se nemože riješiti na softverskom nivou.

Vrijeme je da i mi vidimo kako sve to funkcionira i u praksi. Stoga, dobrodošli na zabavu. Najprije bih želio objasniti promjene koje je donio Z390 u odnosu na prošlogodišnji Z370. Kao što i sam broj u nazivu nalaže, Z390 je u biti osvježenje (ne radi se o potpuno novom modelu) prošlogodišnjeg modela, ali uz neke vrlo zanimljive nadogradnje.

ASRock Z390 Taichi recenzija

ASRock Z390 Taichi glavne značajke:

 • Supports 8th and 9th Generation Intel® Core™ Processors (Socket 1151)
 • Supports DDR4 4333+(OC)
 • 3 PCIe 3.0 x16, 2 PCIe 3.0 x1
 • NVIDIA® Quad SLI™, AMD 3-Way CrossFireX™
 • Graphics Output Options: HDMI, DisplayPort
 • 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1220 Audio Codec) Supports Purity Sound™ 4 & DTS Connect
 • 8 SATA3, 3 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3)
 • 3 USB 3.1 Gen2 (1 Front Type-C, 1 Rear Type-C, 1 Rear Type-A) 8 USB 3.1 Gen1 (4 Front, 4 Rear)
 • Dual Intel® Gigabit LAN
 • Intel® 802.11ac WiFi + BT 4.2
 • ASRock RGB LED
 • Hyper BCLK Engine II
 • Intel® Optane™ Memory Ready
 • Cijena: oko 1.900kn

ASRock Z390 Taichi test

Prva je USB 3.1 druge generacije, dok su kod Z370 proizvođači matične ploče koristili kontrolere za pohranu od trećih strana. Druga velika promjena je podrška za CNVi, odnosno Intelovo bežično rješenje visoke brzine. 2×2 802.11 ac povezivost se može pohvaliti brzinom prijenosa od 1.73 Gb/s. Valja naglasiti da je nova generacija matičnih ploča Z390 potpuno kompatibilna i sa osmom generacijom procesora, za one koji iz nekog razloga ne prelaze na najskuplju varijantu procesora.

ASRock Z390 Taichi recenzija (2)

ASRock Z390 Taichi je ”mainstream” matična ploča koja se nalazi odmah ispod ASRock Z390 Ultimate ploče u novoj  ASRockovoj liniji Z390 matičnih ploča. Ploča u sebi sadrži M.2 hladnjak, dvostruki Gigabit LAN kao i ASRockov Hyper BCLK Engine II. Osim dva M.2 utora tu su i osam SATA 6 Gb/s utora od kojih su dva napajana dodatnim ASMedia kontrolerom.

ASRock Z390 Taichi nastavlja isprobani i dokazano kvalitetni dizajn s kojim je ASRock doživio uspjehe i sa prošlim modelima, temom zupčanika i zubaca sa neutralnim tonovima boja. ASRock Z390 je došao sa nekim manjim, ali važnim značajkama. Može li jedna od najboljih obitelji matičnih ploča biti još bolja?

ASRock Z390 Taichi matična ploča

Ako ste već upoznati sa dizajnom ove ploče onda znate što od nje možete očekivati. ASRock je zadržao ovu temu već neko vrijeme i to s dobrim razlogom. Na dizajnu ploče, prevladava crno-siva boja, na kojem se ističe crni PCB sa zrnatim, metalik-sivim VRM hladnjakom, koji u konačnici stvara vrlo privlačan dojam i premium izgled.

Stražnja strana ASRock Z390 Taichi je uniformirana, gotovo sjedinjena u crnoj boji, koja je tek minimalno isprekidana srebrnom bojom zalemljenih komponenti, te nekoliko strateški smještenih kontrolera. Ploča sadrži vrlo čiste linije i daje dojam reda.

ASRock Z390 Taichi ploča

Utor za procesor ima dosta prostora oko sebe što je prikladno za velike hladnjake. Četiri DIMM utora sa desne strane utora za procesor daju dojam dovoljno prostora. Premda se na prvi pogled čini da ASRock Z390 nije promijenio izgled i raspored od svoh predhodnog modela Z370, ASRock je ipak učinio neke promjene, što je u konačnici dovelo do još urednijeg izgleda.

ASRock Z390 Taichi m2 utori

Na ASRock Z390 postoje tri M.2 utora. Prva dva se nalaze ispod i iznad prvog PCle x16 utora, dok je posljednji smješten odmah ispod čipseta, između drugog i trećeg PCle x16 utora. Treći utor je lijepo pokriven hladnjakom i predstavlja jednu od najvećih promjena kod ove ploče u odnosu na njegova prethodnika.

ASRock Z390 Taichi cijena

Prošle Taichi matične ploče su isto imale slične hladnjake koji su se uvijek nalazili na vrhu M.2 utora. Micanjem hladnjaka kod donjeg utora i stavljanje utora sa desne strane, instalirani M.2 pogon bi trebao imati bolji protok zraka u velikoj većini situacija (s obzirom na to da je maknut od grafičke kartice). Ovo je zapravo odlična promjena i nadamo se da ćemo vidjeti slična rješenja i kod drugih matičnih ploča u budućnosti.

ASRock Z390 Taichi utori

ASRock Z390 Taichi nudi tri PCle Express 2.0 x16 utora, od kojih je svaki zaokružen metalnim oklopom kao i dva PCl Express 3.0 x1 utora. Ploča sadrži sveukupno osam SATA 6 Gb/s utora i svaki od njih se nalazi pod kutom od 90 stupnjeva od ploče. Šest od tih utora je napajano Z390 čipsetom, dok su ostala dva podržana od strane ASMedia ASM1061 kontrolerom.

ASRock Z390 Taichi priključci

Što se tiče utora sa stražnje strane, treba reći da ova matična ploča i tu dobro stoji. Dva utora za LAN, ”Clear CMOS” tipka i optički S/PDIF Out utor. USB utori dolaze u nekoliko različitih boja i smatram da se treba nešto reći i o njima. Prva četiri su srednje veličine tamnoplave boje i radi se o USB 3.1 utorima prve generacije, dok su drugi tamnoplavi i svjetloplavi (jedan od njih je Tip-C) USB 3.1 utori 2.generacije.

Mrežni rad na ovoj matičnoj ploči obavlja se putem Giga PHY Intel I2 119V i GigaLAN Intel I2 11AT dok se bežični način rada obavlja Intelovim 802.11ac Wi-Fi modulom.

ASRock Z390 Taichi overclockanje

ASRock Z390 Taichi Overclockanje

Kako bih testirao mogućnosti zapisivanja do krajnjih granica, osobno sam postavio Vcore voltažu i nakon toga sam povećavao sve dok sustav nije postao nestabilan. Obično sam koristio 1.3 V za svoje testove što je dovoljno dobro za testiranje, koje mogu koristiti i svakodnevni korisnici. Za ovaj primjer procesora Core i9-9900K koristiti ću 1.3 V. Moj i9 je na svim jezgrama normalno radio na 4.9 GHz, što je bila i nekakva granica za stabilan rad. Uspio sam podići radni takt i na 5.1 GHz ali tu se počela pokazivati nestabilnost u radu. Stoga možemo izvući zaključak da je plafon stabilnog rada bio na 4.9 GHz.

ASRock Z390 Taichi overclockiranje cpu

Moram spomenuti da se Z390 Taichi ploča vrlo dobro ponašala, kada se na njoj overclocka i9-9900K, i naravno BIOS radi vrlo dobro. Kodirani prikaz je vrlo dobro osmišljen što olakšava pronalaženje problema. Nalazi se na donjoj strani ploče, ispod M.2 hladnjaka.

asrock z390 taichi hyper bclk

Uobičajeni testovi overclockanja niti približno ne iskorištavaju potencijal ASRockove mogućnosti Hyper BCLK.

Core i9-9900K na ASROCK Z390 TAICHI

Taichi matična ploča se pokazala jednako sposobnom i kod stabilnosti clockanja. Ne samo da je G.SKILL 3866 MHz mogao pokrenuti koristeći XMP profil već je to pokretanje bilo i vrlo stabilno. Vrlo malo matičnih ploča može pokrenuti G.SKILL 3866 MHz do punog potencijala i meni je drago da je ASRock nastavio s tom tradicijom stabilnih matičnih ploča kod Taichi obitelji.

Zaključak

ASRock Z390 Taichi je snažna i stabilna matična ploča za novu seriju 9000 Intelovih procesora. Većina benchmarkova pokazuje da se vrlo dobro nosi i sa pločama koje su dvostruko skuplje. Dizajnerske promjene napravljene na ovoj ploči, kao što je micanje M.2 hladnjaka, ne samo da omogućuje bolji protok zraka nego i dodatno doprinosi estetici.

Sam dizajn zupčanika i zubaca je vrlo atraktivan i pokazuje zanimljive linije i crte na ploči bez zasjenjivanja drugih komponenata. ASRock se potrudio i kod BIOS-a, koji je vrlo lagan za korištenje uz jednostavnu navigaciju kroz mnoštvo opcija. Njihov program je jednostavan, i ne previše natrpan često putai nekakvim nepotrebnim mogućnostima.

ASROCK Z390 TAICHI BIOS

Stabilnost memorije je još jedna snažna točka za koju sam se nadao da ću ju vidjeti i kod ove Taichi ploče s obzirom na to da su prošle generacije bile poznate po tome što su imale odličnu podršku za memoriju. Bez obzira na neke rane pogreške, Z390 Taichi se pokazao kao jako dobra ploča i u ovome području.

asrock z390 taichi uefi

Još jedna stvar koju valja napomenuti je to da je ASRock dosta radio na tome da u opticaj pusti posljednju verziju BIOS-a prije nego što je ploča bila dostupna na tržištu i smatram da to govori puno toga koliko je tvrtka posvećena stabilnosti svojih proizvoda. Iako neki drugi modeli iz konkurencije više pršte glamurom, ASRock Z390 Taichi daje više smirenu komponentu cjelokupnom dojmu, koja odiše vrlo dobrom funkcionalnošču uz odličnu optimizaciju prostora i komponenti, što je za mnoge (ako ne i za sve) puno važnija kvaliteta u matičnoj ploči koju će svakodnevno koristiti.

Moja sveukupna ocjena ASRock Z390 Taichi matične ploče je vrlo dobra, pogotovo u pogledu predefiniranih postavki i sve u svemu onome što može. Premda na tržištu postoje cjenovno i pristupačnije opcije, siguran sam da je Taichi odlična opcija za sve ”mainstream” korisnike koji žele dobru nadogradnju na novu devetu Intelovu generaciju.

asrock z390 taichi specifikacija

ASRock Z390 Taichi specifikacija:

CPU Support:Intel Core 9000 series and 8th Gen Intel Core
Power Design:CPU Power: 12 phase
Memory Power: 2 phase
Chipset:Intel Z390
Integrated Graphics:Dependent on installed CPU
Memory:4x DIMM, Support Dual Channel DDR4-4200+(OC) MHz
BIOS:Dual AMI UEFI BIOS
Expansion Slots:3x PCIe 3.0 x16 slots (x16/x0/x0 or x8/x8/x0 or x8/x4/x4)
2x PCIe 3.0 x1 slots
Storage:8x SATA 6 Gb/s port
3x M.2 port (SATA3/PCIe 3.0 x4)
Networking:1x Intel I219V
1x Intel I211AT
1x Intel 802.11ac Wi-Fi
Rear Ports:2x Antenna ports
1x HDMI port
1x Optical SPDIF out port
2x LAN (RJ45) ports
1x USB 3.1 (Gen2) Type-C port
3x USB 3.1 (Gen2) Type-A port
4x USB 3.1 (Gen1) ports
1x Clear CMOS button
1x DisplayPort 1.2
5x 3.5 mm Audio jacks
1x PS/2 Mouse/Keyboard combo port
Audio:1x Realtek ALC1220 Codec
Fan Headers:8x 4-pin
Form Factor:ATX Form Factor: 12.0 in x 9.6 in, 30.5 cm x 24.4 cm
Exclusive Features:
 • Triple Ultra M.2
 • Full coverage M.2 Heatsink
 • Intel Wi-Fi 802.11ac
 • PCIe steel slots
 • Front USB 3.1 Gen2 Type-C
 • Dual Intel Gigabit LAN
 • Polychrome RGB
 • Super Alloy
 • Purity Sound 4
 • Hyper BCLK Engine II
 • USB 3.1 Gen2 Type-A and Type-C
 • Supports NVIDIA SLI
 • Supports AMD Quad CrossFire

 

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here