Grafičke kartice danas igraju itekako važnu ulogu jer zahvaljujući svojim zavidnim performansama korisnicima omogućuju pokretanje zahtjevnih slikovnih prikaza. Posebice su važne za igraće video igara i profesionalce koji se bave obradom velike količine podataka, video obradom i uređivanjem fotografija. Lider na tržištu grafičkih kartica već je godinama AMD koji nas svako malo iznenadi nekim novim rješenjem – koje granicu funkcionalnosti računala podiže razinu više. Sve su glasnija nagađanja kako će AMD uskoro predstaviti novi set grafičkih kartica – a službeno predstavljanje trebalo bi biti održano već krajem listopada.

Iako još uvijek nemamo nikakvih službenih podataka, sve su glasnija nagađanja kako će AMD predstaviti novu AMD Radeon RX 6000 seriju grafičkih kartica. Kada će se točno i s koji performansama grafičke kartice pojaviti na tržištu za sada još uvijek ne znamo, no u javnosti su se pojavile neke specifikacije koje bi mogle odgovarati performansama novih AMD grafičkih kartica. Dvije nove grafičke kartice trenutno nose kodna imena Sienna Cichlid i Navy Flounder – a nakon predstavljanja vjerojatno će nositi naziv Navi 21 (Big Navi) te Navi 22 (ili Navi 23). Grafička kartica Navi 21 vrlo vjerojatno će postati dio premium ponude, što će obradovati zahtjevne korisnike.

Unutar Navi 21 grafičke kartice trebalo bi se prema svemu sudeći nalaziti 80 CU jedinica. Ako će svaki CU imati 64 stream procesora, to znači da ćemo dobiti grafičku karticu koja će ukupno imati 5120 jezgri. S druge strane, Navy Flounder trebao bi imati 40 CU jedinica, što nas dovodi do brojke od 2560 jezgri. Jača kartica vjerojatno će imati 256 bitni memorijski interface, dok će kod slabije on iznositi 192 bita.

Iako se radi o špekulacijama medija, činjenica je da nam AMD sprema nova iznenađenja na području grafičkih kartica. Službeno predstavljanje novih grafičkih kartica Radeon RX 6000 vjerojatno će biti održano 28. listopada. Tada ćemo zasigurno saznati i mnoge druge detalje o novim grafičkim karticama, kao i onaj koji mnoge najviše interesira – kolika će biti cijena.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here