AMD-ovi Ryzen procesori nastavljaju svoju dominaciju na teritoriju ”desktop” procesora za računala. Najnovija istraživanja tvrtke pokazala su kako Ryzen serije procesora, pogotovo serija 3000, zauzima sve veći dio tržišta i kako se sve veći broj potencijalnih kupaca odlučuje upravo na ove procesore.

Sve to zajedno znači da je AMD gotovo pa vladar u području procesora za stolna računala. Njegov konkurent Intel je toga svjestan, no zasad ništa učinkovito ne čini po tom pitanju. Nova Intelova serija Comet Lake procesora trebala bi promijeniti situaciju i vodu ponovno okrenuti na Intelov mlin, no hoće li biti tako?

Što se samoga profita tiče, jedna od izvršnih direktorica pri AMD-u Lisa Su, nedavno je izjavila kako je AMD zauzeo više od 50% sveukupnog tržišta. Sve to može se zahvaliti serijama 2000 i 3000, no pogotovo seriji 3000, kojom je AMD pokazao da može i zna osmisliti i proizvesti odlične, ”premium” procesore, koji će pružiti izvrsne performanse korisnicima, a koji će uz to biti i cjenovno pristupačni.  To nije iznenađenje s obzirom na neke iznenađujuće brojke koje smo vidjeli u internetskim trgovinama, poput njemačke web stranice Mindfactory u posljednje vrijeme.

 

Bolja prodaja ostvarena je i u pogledu procesora za prijenosna računala

Izvršna direktorica također je primijetila da AMD, u posljednjih nekoliko godina, ostvaruje odličan napredak i u vezi prodaje procesora za prijenosna računala. To su primijetili i mnogi drugi, a toga je svjestan i Intel. Ono što je zapravo prava prijetnja Intelu bit će AMD-ova Ryzen serija 4000 procesora za prijenosna računala.

Ona će nesumnjivo dovesti do toga da sve veći broj proizvođača prijenosnih računala na svoja računala odluči staviti neki procesor iz AMD Ryzen 4000 serije, umjesto nekog iz Intelovog tabora. Su je izjavila kako se potražnja za Ryzen 4000 serijom, bez obzira na probleme s kojima se svjetsko tržište trenutno susreće, povećala.

Korisnici su svjesni svih prednosti koje donose AMD-ovi procesori, čak i oni za prijenosna računala, gdje su potrebe za kvalitetnim performansama ipak niže nego kod stolnih računala. Na kraju, zašto bi neki korisnik kupovao laptop u kojem se nalazi procesor iz 2017. kada može kupiti isti takav prijenosnik (ili čak niže cijene) u kojem se nalazi AMD-ov procesor iz serije 3000 ili 4000?

 

Bolje prodaje bilježe se i u pogledu grafičkih kartica

AMD bolju prodaju (u odnosu na isto vrijeme prošle godine) bilježi i u pogledu grafičkih kartica. Tomu je dosta doprinijela prodaja novih RX 5000 modela, dok je sveukupno poboljšanje u prodaji grafičkih kartica sa zasebnom memorijom uzrokovano najviše Navi grafičkim karticama kao i RX 500 modelima.

 

Intel mora nešto poduzeti

Hoće li Intel uspjeti na adekvatan način odgovoriti AMD-u? Vrijeme će pokazati. Ono što je zasad poznato jest to da Intel navodno sprema ne jednu, nego čak dvije nove serije procesora. Poznato je i to da Intel sve svoje snage želi usredotočiti na ”desktop” segment (što bi se trebalo i vidjeti novom Comet Lake serijom procesora), ne bi li nekako povratio ravnotežu i od AMD-a uzeo barem komad kolača.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here