Ryzen Pro i Radeon Vega grafičke kartice su pred vratima, te AMD planira preuzeti vodeću poziciju što se tiče poslovnih laptopa. Pitanje je što će po tom pitanju napraviti Intel?

AMD je ovu godinu počeo prilično dobro, te s namjerom da Intelu uzme dobar dio kolača na tržištu. To su odlučili napraviti sa svojim novim procesorom Ryzen Pro, te Vega serijom grafičkih kartica, koje bi zajedno trebale fantastično funkcionirati. Povodom toga, održali su mini konferenciju za medije, zajedno sa svojim strateškim partnerom – Microsoftom.

Cilj: Kreiranje nove serije poslovnih laptopa, koji nisu nužno namijenjeni samo “poslovnjacima” nego i ljudima koji trebaju malo zahtjevnije laptope za svoje potrebe.

 

Potpuno novi procesori


Nova serija AMD-ovih procesora uključuje:

AMD Ryzen 7 2700U procesor s Radeon Vega karticom (2.2 do 3.8 GHz, 6 MB cache, 4 jezgre)
AMD Ryzen 5 2500U procesor s Radeon Vega karticom (2.0 do 3.6 GHz, 6 MB cache, 4 jezgre)
AMD Ryzen 3 2300U procesor s Radeon Vega karticom (2.0 do 3.4 GHz, 6 MB cache, 4 jezgre)

Svi ovi procesori će imati i novi “AMD Security Suite” koji sadrži Guard MI (sigurno bootanje), AES 128-bitni enkripcijski engine, fTPM/TPM 2.0, te Windows 10 Enterprise security. Također, AMD obećava i podršku od 24 mjeseca, odnosno dvije godine svojim korisnicima.

 

Novi saveznici u preuzimanju trona

Iako ovo zvuči kao rečenica iz serije Igra prijestolja, radi se o “poslovnim saveznicima”, odnosno hrpi PC kompanija koje su stale uz bok AMD-u. To su redom – HP, Lenovo, Dell … koji su prigrlili ove novitete i izbacit će na tržište seriju novih laptopa čim novi procesori i grafičke kartice iz AMD-a budu spremne za komercijalnu upotrebu.

Vjerojatno se već počelo raditi na toj seriji laptopa, pitanje je samo za koliko mjeseci ćemo u trgovinama moći kupiti nove serije spomenutih laptopa.

 

HP, Dell, Lenovo

Ovaj mini event koji je AMD održao, održan je u San Joseu u Kaliforniji. Tamo je HP najavio nove Elitebookove 735 G5, 745 G5, 755 G5, HP mt44 Mobile Thin Client, te HP ProBook 645 G5. Svi nabrojani laptopi će spadati u “enterprise” kategoriju laptopa namijenjenih poslovnjacima, ali i onima koji će htjeti od svog laptopa malo bolje performanse.

Napomenimo da bi mogla uskoro doći i serija 700 ih HP-a koja će ponuditi “Sure View privacy” ekrane, Ultra Bright ekrane, kamericu koja će se pojavljivati iz laptopa kada ju budete koristili (inače će biti skrivena), aluminijsko kućište, 4K rezoluciju, te dijagonale od 13, 14 i 15 inča.

 

Lenovo je najavio 4 nova laptopa – ThinkPad A285, A485, ThinkCentre M725 i ThinkCentre M715 Tiny. Prva dva su jako slični trenutačnim laptopima koji su na tržištu i koje pokreće Intel, a sada će ih pokretati AMD Ryzen Pro.

Dell će na tržište izbaciti Latitude 5495 F i Latitude 5495 B što će biti AMD-ove varijante sada popularnih 14 inčnih modela. Oni bi trebali biti lakši od 1.5 kg, trebali bi imati full HD ekran, HDMI, VGA, RJ-45, SmartCard Reader, senzor za otisak prsta i još mnogo toga.

 

AMD se ne boji Intela

Ono što se očigledno događa u AMD-u je potpuni frontalni napad na Intel. Intel je dugo godina bio broj jedan, no to bi se u bliskoj budućnosti moglo promijeniti. AMD vidi priliku kako može nadmašiti Intel po performansama, dostupnosti, cijeni, kapacitetu i svim drugim segmentima.

Ako pogledate i roadmap koji je AMD napravio za ovu i iduće godine, vidjet ćete da AMD ima jako puno “municije” koju sprema ispaliti prema Intelu. Da ne govorimo o 14 sistemskih partnera, preko 50 novih serverskih platformi koji će ih podržati, robusnom ekosustavu koji će također prigrliti njihove chipove i tako dalje.

Ono što je nama izuzetno zanimljivo je činjenica da se AMD fokusira na HPC (engl. high-performanse computing), gaming, virtualizaciju, cloud, data analitiku, machine learning, supercomputing

 

Zaključak

Sve u svemu, ljudi u AMD-u mogu biti zadovoljni jer neke analize govore da će osvojiti više od 50 posto komercijalnog tržišta, a i veliki iskorak će napraviti na području mobilnih procesora, te bi im se udio na tom tržištu trebao povećati na oko 40 posto.

To je dobro i za nas kupce jer ćemo moći birati bolje procesore za mnogo manje novaca, a vrijednost koju ćemo dobiti je sve veća i veća. Da je bar na tržištu i neki treći igrač koji bi još više podigao ljestvicu. No, zasad smo zadovoljni i ovime, te jedva čekamo složiti mašinu s novim AMD-ovi Ryzen Pro procesorom.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here