Valveov Steam Deck je nešto što bismo rado imali kod kuće. Ako ne znate o čemu se radi, riječ je o konzoli tipa Nintendo Switch, samo što će biti namijenjen PC igrama.

Teško je objasniti što je, pa slobodno bacite oko na video koji se nalazi u ovom tekstu.

Ono što je definitivno dobar “selling point” je cijena. Početna cijena bi trebala biti 399 dolara u Americi (op.a. Kod nas će biti vjerojatno u rangu 500-600 dolara), ali tu se radi o baznom modelu. Steam Deck će doći u tri varijante.

Vjerujemo da je Valve srezao maksimalno profit samo da prodaju što veći broj konzola, ali s time su srezali i hardver koji se nalazi u baznom modelu. Vjerujemo da će neke stvari, koje ćete vidjeti u nastavku teksta, biti deal-breaker za mnoge.

Zašto biste trebali izbjeći bazni model Steam Decka?

Kao što smo u uvodu rekli, bazni model Steam Decka ima relativno nisku cijenu, ali s tom cijenom dolaze i određeni kompromisi. Mišljenja smo da biste trebali ciljati na barem srednji model, ako ne i najjači. Naravno, u slučaju da imate na umu kupiti ovu konzolu.

1) 64 GB memorije jednostavno nije dovoljno

Počnimo s onim očitim. Ovo bi moglo iznenaditi mnoge pošto novi Nintendo Switch (OLED model) dolazi isto sa 64 GB memorije. Problem je što Steam Deck nije prosječna gaming konzola, te programeri nisu kreirali igre posebno za ovu konzolu. U biti, ona bi trebala biti “ručna konzola” na kojoj ćete pokretati PC igre koje su dostupne na Steam platformi.

PC igre su svake godine sve veće i veće. Na primjer, pogledajte igru Red Dead Redemption 2 koja ima oko 150 GB. Ili, Call of Duty: Modern Warfare koja uzima preko 200 GB na vašem disku.

Naravno, ako igrate light igre i niste hardcore gamer, ovo neće biti problem. Ali ako planirate igrati AAA naslove, bazni model sa 64 GB memorije nije dovoljno dobar. Naravno, postoji mogućnost da tu memoriju “podebljate” s MicroSD karticom ali ona će biti sporija od interne memorije i mogli biste izgubiti puno na performansama dok igrate igre.

2) Bazni model koristi eMMC memoriju, umjesto NVMe SSD-a

Ako ne prođete detaljno specifikaciju sva tri uređaja, postoji šansa da previdite činjenicu da bazni model neće imati SSD u sebi. Umjesto toga, ono koristi eMMC memoriju koja je slična onoj u Nintendo Switchu. To je ono “rezanje hardvera” o kojem smo pričali.

Prijenos podataka na takvoj memoriji je maksimalno 400 MB/s, te je to neki “standard” danas. Ali je i samo mali dio onoga što prosječan NVMe može isporučiti. Isto tako, ta brzina neće biti presudna za casual gamere, ali će se igre sporije učitavati, te ćete imati problema sa zahtjevnijim PC igrama.

Mid-tier i high-end model Steam Decka koriste NVMe SSD-ove koji mogu isporučiti do 2000 MB/s što će vam omogućiti igranje igara danas, ali i za par godina. Nažalost, ne možete kupiti bazni model i sami zamijeniti memoriju s “aftermarket” NVM-e diskovima, jer interni hardver nije zamjenjiv.

Napomenimo da je Valve rekao da će biti razlike između modela s 256 GB i onog najjačeg s 512 GB. Brzina će, naravno, biti veća u onom najskupljem modelu, koji će također doći i s posebnim staklom koji će imati sloj (zaštitu) od sunca, tako da igre možete igrati i u jako svijetlim uvjetima.

Zato se definitivno isplati uštedjeti još malo i kupiti jedna od dva skuplja modela.

Bazni model nije dobar za većinu gamera

Ako stvarno spadate u casual gamere koji povremeno odigraju neku igru, onda bi vam bazni model i mogao biti dobar. Bez obzira na to što će imati slabiji hardver. Ali za sve ostale, posebice one koji stalno nešto igraju i vole igrati novije naslove, taj model nije dobar. Takvim igračima treba konzola s barem 256 GB, te s jačim hardverom. Ne samo da vam može stati više igara u memoriju, nego da i one brže rade.

Isto tako, to znači potrošiti duplo više novaca nego na Nintendo Switch, ali to je cijena koju morate platiti ako želite ručnu konzolu na kojoj ćete igrati PC igre. Za 529 dolara ćete dobiti dobru konzolu koja će vam zamijeniti “klasičnu gaming konzolu” i PC.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here