Iako se japanska tvrtka i proizvođač igraćih konzola, Sony punom parom bacio u oglašavanje i prebacivanje na Playstation 5 i sve ono što bi nam ta konzola trebala predstaviti i donijeti, to ne znači da će PS4 biti imalo zanemaren. Baš naprotiv, najnoviji potez kojeg je napravio Sony pokazuje kako njihovi  stručnjaci itekako brinu za sve one koji posjeduju Playstation 4 ili Playstation 4 Pro i da ne žele da ni na koji način ti ”gameri” budu oštećeni i lišeni užitka igranja igara na toj konzoli.

O čemu se točno radi? Sony je nedavno na internetu objavio vijest kako će svakome onome, tko na Playstation 4 ili Playstation 4 Pro konzoli, pronađe bilo kakav kritični ”bug”, odnosno veliku grešku koja tu konzolu na bilo koji način sprječava u radu, dodijeliti novčane nagrade, koje zajedno iznose 50.000 američkih dolara.

Ovaj program je u prošlosti bio rezerviran samo za određene korisnike

Ovaj Sonyjev program već neko vrijeme postoji i već je neko vrijem aktualan, no razlika je u tome što je tek od nedavno, Sony dopustio svim korisnicima sudjelovanje u njemu. Do prije nekoliko dana, samo su određeni korisnici imali pravo sudjelovanja, no to se promijenilo.

Do promjene je došlo nakon što je Sony sklopio partnerstvo sa HackerOne-om, nakon čega je došlo do pokretanja javnog Sonyjevog programa lova na ”bugove”, kojeg je Sony nazvao ”Playstation Bounty Program”. Tko može sudjelovati? Gotovo svatko. Zajednica za istraživanje rada Playstation 4 konzole, ”gameri” i svatko onaj tko želi sam isprobati sigurnost Playstationa 4 i Playstation 4 mreže, može slobodno sudjelovati u ovom programu.

 

Veće greške u radu Playstationa i njegove mreže plaćaju se 3.000, dok se manje plaćaju 100 USD

Na internetskoj stranici HackerOne-a, jasnije su objašnjena pravila u vezi otkrivanja grešaka u radu Playstationa 4 i Playstation 4 mreže. Maksimalna nagrada koju jedan korisnik može dobiti, ukoliko otkrije neku veliku grešku u radu, je 3.000 američkih dolara (što je oko 19.800 kuna), dok oni korisnici koji primijete manje greške u radu, a koji to primijete, mogu dobiti novčanu nagradu u iznosu od 100 američkih dolara (što je oko 660 kuna), što opet nije loše.

 

Glavna nagrada iznosi 50.000 USD

Svi oni korisnici koje zanima otkrivanje različitih ranjivosti u radu Playstationa 4 mogu se kvalificirati za osvajanje glavne nagrade: iznosa od 50.000 USD. Otkrivanje manjih ranjivosti u radu PS4 konzola korisniku može pribaviti nagradu od 500 USD. Prema izvještajima sa HackerOne internetske stranice, korisnicima je dosad već isplaćeno oko 174.000 američkih dolara. Taj iznos je isplaćen unutar programa ”lova na greške”, na temelju 154 različite prijave, koje je stranica zaprimila u posljednjih 90 dana.

O kakvim se greškama i ranjivostima radi? Iz Sonyja kažu kako ove nagrade pokrivaju otkrivanje grešaka i ranjivosti u vezi samog sustava Playstationa 4, njegovog operativnog sustava, rada dodatnih komponenti i same Playstation mreže.

Sve u svem, ako ste vješti, ako se smatrate ”etičkim hakerom” i ako ste uz to još i vrstan ”gamer”, ovo bi vam mogla biti izvrsna prilika da, uz igranje igara na PS4, osvojite i novac. Više informacija možete saznati ovdje: https://hackerone.com/playstation .

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here