Sony je prije manje od dvadeset i četiri sata i službeno najavio svoju petu iteraciju Playstation konzole.

Ovoga puta službeno najavljivanje nije išlo ”uživo”, već je bilo održano preko interneta (svi znamo koji su razlozi za to). Što nam je Sony sve rekao u svojoj službenoj najavi, što bi novi Playstation 5 što se specifikacija tiče trebao imati te kada bismo konzolu trebali vidjeti na tržištima pročitajte u nastavku ovog članka!

 

Playstation 5 bit će i službeno stavljen na tržište prije Božića!

Prvo krenimo s onim vjerojatno najvažnijim za većinu nas gamera. Šuškanja i najave o tome da bi Sony PS5 na tržišta mogao staviti u vrijeme ovogodišnjih blagdana ispostavile su se točnima.

Naime, Playstation 5 bi, ako sve prođe kako treba (a iz Sonyja izvještavaju kako nema razloga da sve ne prođe u najboljem redu), na police fizičkih i internetskih trgovina trebao osvanuti u predbožićno vrijeme ove godine. Iz Sonyja isto tako izvještavaju kako ih korona virus uopće ne zanima te kako ih problem pod nazivom COVID-19 neće zaustaviti u ostvarivanju njihovih planova, odnosno stavljanja PS5 konzole na tržište prije božićnih praznika.

 

Specifikacije PS5

Sonyjeva prezentacija svega onoga čemu bismo se trebali diviti u vezi PS5 konzole i što bi nas trebalo oduševiti (kao što i jest), trajala je malo više od sat vremena. U tom vremenskom periodu japanski proizvođač igraćih konzola na vrlo detaljan način objasnio je što će sve nova Playstation 5 konzola, što se specifikacija tiče, imati u sebi.

Što se grafike tiče, Sony kaže kako će PS5 imati AMD-ovu grafičku karticu (radit će se o RDNA 2 grafičkoj kartici, što znači da su nagađanja oko toga hoće li i PS5 imati takvu grafičku karticu točna. AMD će također napraviti i poseban iliti ”custom” procesor za Playstation 5: radit će se o osmojezgrenom Zen 2 procesoru radnog takta od maksimalnih 3.5 GHz. Konzola će imati 16 Gigabajta radne memorije (radit će se o GDDR6 memoriji, 256-bitnoj), dok će se za kapacitet pobrinuti ”custom” ili posebno prilagođen SSD kapaciteta oko 825 GB.

 

Programerima će trebati manje od mjesec dana da u potpunosti iskoriste prednosti i potencijal Playstationa 5

Microsoft je svoju novu Xbox Series X konzolu službeno najavio u ponedjeljak. Dvije nove konzole neće se puno razlikovati jedna od druge; točnije, obje će konzole imati dosta slične hardverske komponente (najviše sličnosti vidi se u procesorima i grafičkim karticama, koje će posebno za njih napraviti AMD).

Sonyjev prijenos službene najave otvorio je Mark Cerny, koji je rekao kako se Sony, prilikom osmišljavanja i izrade dizajna novog Playstationa 5, rukovodio sa tri glavna principa: jedan se odnosio na slušanje programerskih kuća i njihovih želja, drugi se zasnivao na pokušaju pravilnog balansiranja evolucije i revolucije onoga što konzola može donijeti i treći princip bio je traženje novih stvari, zbog kojih bi i potencijalni kupci, a i programerske kuće vidjele PS5 kao njihovu buduću ”konzolu iz snova”.

Nakon toga gospodin Cerny počeo je govoriti o vremenskom periodu koji je potreban programerima kako bi u potpunosti iskoristili potencijal novih mogućnosti konzola. On je to vrijeme nazvao ”mrtvim vremenom”. Vrijeme koje je trebalo programerima kako bi na što bolji način iskoristili ono što im konzola nudi razlikovalo se, ovisno od serije do serije.

Tako je na primjer, vrijeme potrebno za programere da iskoriste potencijal Playstationa 2 bilo šest mjeseci, za PS3 čak godina dana, dok je za Playstation 4 programerima trebalo samo mjesec dana da iskoriste sav njezin potencijal. Cerny je nakon toga izjavio kako će programerima trebati čak i manje da otkriju i iskoriste sve ono što će im PS5 ponuditi na stolu.

 

SSD na PS5 trebao bi omogućiti brzinu očitavanja podataka od 5 GB po sekundi

Kada se obratio programerima igara, Cerny je počeo objašnjavati zašto baš SSD i zašto baš takav SSD. Jedna od prvih stvari koje su programeri tražili od Sonyja da implementira u svoju novu konzolu bio je SSD.

Cerny je usporedio mogućnosti čvrstog diska sa Playstationa 4; hard disk PS4 konzole ima mogućnost učitavanja podataka pri brzini od 50-100 MB/s. SSD na Playstationu 5 trebao bi moći očitavati podatke pri brzini od 5 Gigabajta po sekundi, što je ogroman skok. Rezultat ovoga je da bi Playstation 5 2 GB podataka mogao učitati za oko 0.2 sekunde, što je jako veliko poboljšanje, budući da je PS4 imao mogućnost učitavanja 2 GB za dvadeset sekundi.

Bolji SSD i sama mogućnost postojanja SSD-a pomoći će i kod upotrebe radne memorije. Kod Playstationa 4, jedan dio podataka bio je spremljen u radnu memoriju, radi lakšeg i bržeg pristupa. Kod Playstationa 5, SSD će biti gotovo jednako brz kao i radna memorija, što će znatno olakšavati posao za programere. Oni će sada moći osmisliti igre koje će na jednostavan način učitavati podatke sa SSD-a, čime će radna memorija biti slobodnija i dostupnija.

 

Na Playstationu 5 moći ćemo igrati igre sa Playstationa 4

Nakon toga, Cerny je progovorio i o tome hoće li i na koji način će PS5 biti ”unatrag kompatibilan” sa PS4 konzolom. Rekao je da su dosad uspješno testirali više od stotinu igara sa PS4 te da je svaka od njih u cijelosti igriva na PS5, što će značiti da ćemo Playstationu 5 bez problema moći igrati igre sa Playstationa 4.

Što se grafičkih mogućnosti tiče, Cerny je izjavio kako Sony radi na razvoju novih strategija, što je rezultiralo grafičkim procesima od 2.23 GHz, koji stvaraju do 10.3 teraflopa, dok je radni takt procesora na 3.5 GHz. Iako neće svaka PS5 igra koristiti sav potencijal grafičke kartice i procesora, one će biti vrlo blizu tome.

Posljednje o čemu je Cerny govorio bio je zvuk PS5 konzole. Tu se najviše govorilo o Tempest Engine hardveru i omogućavanju poboljšanih mogućnosti 3D zvuka, što bi PS5 trebao iskoristiti na najbolji mogući način.

To je manje-više sve što se moglo saznati iz službene najave Playstationa 5. Novi procesor, nova grafička kartica, SSD umjesto hard diska, nove mogućnosti zvuka, nove brzine, Playstation 5 bi mogao, ako sve prođe kako treba, ostvariti daleko bolji uspjeh od svih prošlih Sonyjevih konzola. Sada samo trebamo pričekati na prosinac kako bismo se u to i sami uvjerili.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here