Već su počele priče o nasljedniku PlayStationa 4, a Sony još nije iscijedio zadnje kapi iz PlayStationa 4.

Počeo je hype oko novog PlayStationa. Glasine su sve glasnije o nasljedniku PlayStationa 4, a posljednjih par dana ne možete naći tech web stranicu koja nema informacije o novoj konzoli iako nitko od dotičnih nema točne informacije. Što je najgore, već se nagađa o datumu izlaska, a glasine govore o nekoliko datuma. Prvi mogući datum izlaska je navodno već ova zima. Obratite pozornost na riječ “navodno”.

Sve je počelo prošli mjesec kada je autor mnogih gamerskih članaka – Marcus Sellar – zalijepio tweet u kojem je sugerirao da se PS5 Development kit šalje gamerskim studijima diljem svijeta kako bi mogli početi raditi igre za dotičnu konzolu. Nastavilo se s web stranicom semiaccurate.com koja je tvrdila da ima tehničke specifikacije za PS5.

 


 

Navodno će u sebi imati AMD-ov procesor, te idući generaciju GPU-a iz Navi serije zajedno sa svojim Zen 2 CPU-om. Nažalost, ta vijest se poklopila s vijesti jedne japanske web stranice pa su odmah krenule glasine da je to zapravo istina. Iako treba napomenuti da Japanci misle da bi nova konzola svjetlo dana mogla ugledati iduće godine ili čak 2020.

 

Monster Hunter (PS4)

Povijesno gledano, 5 godina je sasvim dovoljno razdoblje za ljude iz Sonyja da izvuku najbolje iz konzole, te zatim krenu raditi na nasljedniku. To je dovoljno vremena da se napravi hrpa dobrih naslova, da se iz konzole izvuče i zadnji mogući piksel, da se proda dovoljan broj primjeraka diljem svijeta i da se opravdaju uložena sredstva u konzolu.

Tako je bilo sa PS-om 2 koji je došao 5 godina nakon jedinice, pa 5 godina kasnije je došla trojka itd. No, ovog puta su stvari malo drugačije i kompleksnije. Trojka je bila posebna jer je imala ogroman i kompleksan Cell procesor, dok je Sony za četvorku napravio posebnu PC-baziranu arhitekturu koja je dozvoljavala studijima da relativno brzo prilagode igre njihovoj arhitekturi i počnu prodavati igre.

Na konferenciji Gamasutra 2013. godine, govorio je sistemski arhitekt Mark Cerny koji je objasnio da će PS4 biti posebna konzola s dugim vijekom trajanja, te je tehnički objasnio što sve PS4 radi kako bi se igre dobro vrtjele i kako bi sve glatko radilo. Uzevši to u obzir, možda još nismo vidjeli do kraja iskorišten hardver u PlayStationu 4 i možda nas još čeka pokoje iznenađenje prije petice.

Također, treba pogledati i rezultate koje je PS4 ostvario ove godine. Sve je u plusu, te definitivno nisu došli do kreativnog ili tehničkog pada ili kraja. Pogledajte samo odlične naslove koji su došli ili dolaze: God of War, Monster Hunter, novi Spider-man, Detroit: Become Human, Days Gone, The Last of Us Part II, Death Stranding … Sve ove igre guraju granicu još malo dalje, inovativne su, kompleksne, imaju fantastičnu grafiku …

Među glasinama koje su se pojavile, govori se i o tome da će VR biti sastavni dio PS-a 5 – možda što će PS doći s dediciranim AMD VR chipsetom. Ali nekako sumnjamo u to, jer VR još nije toliko zaživio, odnosno ne postoji ogroman hype oko toga. Onaj kome se to sviđa, kupit će Oculus ili HTC Vive ili PS VR i igrat će takve igre. No, ti igrači su u manjini. Zašto? Jer je hardver prilično ogroman, igre su limitirane, ne ulaže se još dovoljno novaca u takve igre i slično. Ne sumnjamo da će vrijeme VR igri doći, ali pitanje je za koliko godina.

I za kraj – moramo napomenuti da Sony dobiva “rat” protiv Microsoftovog Xboxa. I u prodaji i u naslovima koji većinom prvo dolaze na PS, pa nema smisla da požuruju taj ciklus. Da, svi mi volimo vidjeti i isprobati novi komad hardvera, pogotovo kada se radi o fantastičnim konzolama, no teško da će Sony izbaciti novu konzolu brzo. Zima ove godine je preblizu, pa čak i kraj 2019. se čini prebrzo da dolazak nove konzole. Znate i sami da Sony radi hype barem godinu dana prije izlaska nove konzole, tako da se nemojte previše veseliti. Realno je da ćemo PS5 zaigrati 2020.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here