Iako još od pojave računala masovno prevladava mišljenje da provođenje brojnih sati pred ekranom kasnije rezultira oštećenjem vida, konačno je dokazano da računalni zaslon ne šteti očima, piše The Verge.

Ipak, gotovo svi korisnici računala mogu doživjeti nadražaj očiju uzrokovan gledanjem u ekran. Takav neugodan doživljaj naziva se sindromom računalnog vida. I doista nije toliko strašan koliko zvuči.

Naravno, za ovaj problem tkzv. Computer Vision Syndrome, nadraženih očiju postoji jednostavno rješenje. Najpoznatija je solucija pravilo 20-20-20 kojim se tvrdi da nakon 20 minuta gledanja u ekran, moramo skrenuti pogled na predmet udaljen 20 stopa (7 metara) i gledati u njega sljedećih 20 sekundi. Zanimljivo pravilo dokazano opušta očne mišiće te smanjuje naprezanje i umor. Druga je opcija redovito nanošenje kapi za oči kako bi nadražaji nestali.

da li monitor šteti očima


Korištenje računala također je pogodno za razvoj djece

Usprkos novom otkriću, i dalje bismo se trebali držati profesionalnih savjeta kako ostali dijelovi tijela također ne bi patili tijekom provođenja vremena pred računalom. Glava uvijek mora biti u ravnini tijela, a leđa i vrat ispravljeni. Opuštena ramena treba zabaciti unatrag, a podlaktice prisloniti na stol.

Istraživanja o utjecaju računalnih ekrana na vid djece pokazala su da rad na računalu zapravo može poboljšati pripremljenost djece za školu te pozitivno utjecati na njihov kasniji školski uspjeh. Čuvajte se, stoga, upozorenja da će vam ekrani pokvariti vid. Jer takvi strahovi pripadaju prošlosti.

Piše: D.S.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here